„Nagy szenvedések közepette hullottak volna el” – megszólalt a vaddisznókat kilövő szakember





Hatalmas felháborodást keltett, amikor egy hete a János kórháznál a villamos megálló melletti csatornában több lelőtt vaddisznó tetemének látványa tárult az utasok elé. Az állatokat kilövő szakember most elmondta, mi és miért történt valójában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.07.
XII. kerület magyarázat

A történtek után óriási botrány lett, napokig nem vállalta senki a felelősséget. A 24.hu végül megtalálta azt a vadászt, aki halomra lőtte az állatokat. L. Pál tagja volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központ által létrehozott „vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő” tanácsadói hálózatnak. A portál megkérdezte, ki adott engedélyt arra neki, hogy a nyílt utcán, lezárás nélkül lője ki a vaddisznókat.

A férfi akkor felháborodottan közölte, hogy ő egy közleményben már mindent elmondott, most pedig már „a munkáját szeretné végezni”, ezért nincs ideje arra, hogy továbbra is ezzel az üggyel foglalkozzon.

Senki nem sérülhetett volna meg

„A kilőtt állatok nagyon rossz állapotban voltak, valószínűleg szenvedések közepette amúgy is elpusztultak volna, ráadásul potenciális sertéspestis-hordózók voltak, amit komolyan kell venni” – mondta L. Pál a Magyar Nemzetnek.

Az állatorvos, vadgazdálkodási szakember azt is elmondta, hogy kis kaliberű fegyvert használtak, amelynek a lövedéke úgy van kialakítva, hogy megálljon a testben, ezért a lövés iránya miatt nem volt senki veszélyben. Hozzátette: ha a villamost nem pont ott állítják meg mellettük, akkor valószínűleg nem is vették volna észre az utasok, hogy mi történik az árokban.

Fertőzöttek voltak a vaddisznók?

Ezek után azt fejtette ki, hogy bár egy laikust akár sokkolhat is egy ilyen esemény, de abba nem gondolnak bele, hogy mekkora kárt okozhat egy forgalmas helyen rohangáló vad, pláne ha afrikai sertéspestissel fertőzött példányokról van szó.

„Az esővíz-elvezető csatornában szennyezett, olajos víz volt, amitől a vaddisznók tetőtől talpig eláztak, láthatóan nagyon rossz állapotban voltak, tehát szinte biztos, hogy nagy szenvedések közepette amúgy is elhullottak volna” – mondta.

Mint mondta, a főváros és Pest megye az afrikai sertéspestis által fertőzött területnek minősül, így a legszigorúbb korlátozások vonatkoznak a térségre. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött területen minden vaddisznót potenciális hordozónak kell tekinteni. Egy rendelet 2021 áprilisától tiltja az élő vaddisznó szállítását az EU területén, mert ha a kórokozó házisertések közé kerül, akkor a fertőzött gazdaság összes példányát el kell pusztítani. Egy elharapózó járvány romba dönti az adott ország sertéságazatát, ami százmilliárdos nagyságrendű kárt okozna.

Nyugodt a lelkiismerete

Az ügyben induló hatósági vizsgálatot helyesli, mert fontosnak tartja, hogy az ilyen kiemelt szakértelmet igénylő tevékenységeket szorosan ellenőrizzék a hatóságok, mindezt a saját érdekének fogja fel, mert ez az a kontroll, amelyik képes megerősíteni a jogszerű tevékenységet és kiszűrni a hibákat és vétségeket. Megjegyezte azt is, hogy ő teljesen nyugodt, szerinte a döntései megfelelnek a szakma és a jogszabályok feltételeinek.

 





Ezeket olvastad már?
Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás