Tudtad? Ma van a kísérleti állatok világnapja!





A világon évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket.



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.04.24.
Módosítva: 2023.04.25.
ez lesz ma állatok rendőrök napja

A laboratóriumi állatok védelmének világnapját a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság (NAVS) 1979-es kezdeményezésére tartják meg minden év április 24-én. Ezen a napon az állatvédő szervezetek arra figyelmeztetik a hadászati, gyógyszerészeti és kozmetikai ipart, hogy vannak más, állatbarátibb megoldások is, mint a kísérleti állatok használata. Minden esetben törekedni kell az élet tiszteletére és a laboratóriumi állatok humánus bánásmódjára.

Syringe,With,Injection,Of,Medicine,For,The,Dog.,Veterinary,Clinic
A világon évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket – Fotó: Viktoriia Hnatiuk

 

Európai állatkísérleti törvény

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/63/EU irányelve szerint az állatkísérletek csak akkor engedélyezettek, ha nincs más alternatíva az adott teszt elvégzésére. Ebben az esetben a lehető legkevesebb állatnak a lehető legkisebb fájdalommal járó vizsgálatát lehet csak elvégezni. Az EU szabályai az egyik legszigorúbbak az állatkísérletekkel kapcsolatban. 

Állategészségügyi világnap

Az Állatorvosi Világszervezet 2001-es kezdeményezésének köszönhetően lépett életbe ez az ünnepnap, amely szintén április 24-ére esik. Arra hívják fel a figyelmet, hogy fontos törődnünk a minket körülvevő állatok jóllétével és egészséges fejlődésével, mert az ő jóllétük ránk is kihatással van. Kiemelten fontos a háziállatok és az élelmiszeripari állatok egészsége ránk nézve. 

Szent György ünnepén a rendőrök napja

A kormány határozata alapján 1992-től ezen a napon ünnepeljük Magyarországon a rendőrök napját. Ez a nap a Sárkányölő Szent György napja is, aki a lovagok, a lovas katonák, a fegyverkovácsok és a vándorlegények védőszentje volt. A modern világban Szent György a cserkészek és rendőrök patrónusa. A néphit Szent György napjától számította a jó időt, a valódi tavasz kezdetét. 

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Borús, esős hétfő reggelre ébredhetünk ma

Az erősen felhős égből többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik. 11 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet a köpönyeg.hu szerint. 

Mától kezdődik a jegyárusítás a Mol Magyar Kupa-döntőre

A Puskás Arénában a Mol Magyar Kupa 2023-as döntője május 3-án 19.30-kor veszi kezdetét. A Budafoki MTE és a ZTE FC közötti fináléra szóló jegyeket a mai naptól, április 24-e 10 órától kizárólag online lehet megvásárolni – írja a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapja. A Puskás Arénában nem lesz helyszíni értékesítés, de a Budafok Promontor utcai stadionjában és a ZTE Arénában sem.

60 éves Détári Lajos labdarúgó, hatvanegyszeres válogatott és ötszörös világválogatott.

A magyar labdarúgó és edző 1963. április 24-én született Budapesten. Détári a Bp. Honvéd saját nevelésű játékosa, aki egyike a magyar labdarúgás utolsó klasszisainak. Játékosként megfordult négy országban és profi sportpályafutásának jelentősebb állomáshelye Frankfurt és a görög Olympiacos volt. 1985-ben az év legjobb magyar játékosává választották. 1987-ben Debrecenben játszott utoljára a Honvéd mezében egy 2-0-s kispesti győzelmet hozó mérkőzésen. Edzőként eddig a legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol feljutott a Haladással az élvonalba. Détári edzőként még sehol sem töltötte ki a szerződését, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg.

Fotó: Fuszek Gábor

Kiváló múzeumi program mára – a Light Art Museum hétfőn is látogatható Budapesten

A Light Art Museum egy független művészeti kiállítótér, ahol modern, kortárs és művészettörténetileg is emblematikus műalkotások széles választékával találkozhatunk. A kiállítás számos világhírű magyar fényművész munkáit mutatja be, köztük Moholy-Nagy László és Victor Vasarely alkotásaival.

Forgalmi változás az 50-es villamos vonalán

Az 50-es villamos helyett június közepéig pótlóbusszal lehet utazni, mert folytatódik a vonal felújítása. A munkákra a többi közt azért van szükség, hogy a jövőben is megbízhatóan közlekedhessenek a villamosok, és még több modern CAF szerelvény jelenhessen meg a XVIII. és a XIX. kerületben.

A villamosok helyett két pótlóbuszjárat közlekedik: minden nap jár az 50-es villamospótló busz a Határ út M és Pestszentlőrinc, Béke tér között, munkanapokon pedig az 50A villamospótlóbusszal is lehet utazni a Határ út M és Szarvas csárda tér között.

A Szarvas csárda tér környékéről a 182-es, a 182A, a 184-es, a 193E, a 282E és a 284E, a Béke térről a 193E, a Margó Tivadar utca térségéből a 136-os, a kispesti szakaszon a 93-as autóbuszokkal is elérhető az M3-as metró.

Az utazás megtervezéséhez érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely a valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat – javasolja az utasoknak a BKK. 

Fotó: Bánkúti Sándor

A mai véradás helyszínei

Egy véradással akár három beteg embernek az élete is megmenthető! Fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzünk a véradásra, amely a mai napon kettő budapesti helyszínen is lesz.

Ezekre van szükség a véradáshoz!

– személyi igazolvány,

– lakcímkártya,

– tajkártya,

– véradás előtt elegendő étel és ital fogyasztása,

– véradás után bőséges folyadékbevitel.

Ki adhat vért?

– aki 18 és 65 év közötti,

– legalább 50 kg testsúlyú.

Az alábbi helyeken van ma, április 24-én véradás Budapesten:

07:00–19:00 – Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ, 1113 Budapest, Karolina út 19–21.

12:00–18:00 – Pólus Center, 1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

12:00–18:00 – Sugár Üzletközpont II. emelet, 1148 Budapest, Örs vezér tere 24.

Closeup,Of,Black,Woman,Donating,Blood,Focus,On,Hand,Holding
Fotó: SeventyFour / Shutterstock

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás