„Mint ez a lufi, ez a betegség is el fog tűnni" –Különleges rituáléval búcsúztak a kórháztól a bethesdás gyerekek





Egy különleges, betegséget elengedő rituálén vehettek részt szerda délután a Bethesdában meggyógyult gyerekek. A városligeti programon a magasba engedhették a kórházban töltött hetek minden fájdalmát.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.04.26.
kórház városliget gyógyulás beteg gyerekek

Öt mosolygó fiatal arc, megkönnyebbült, bár még mindig aggódó szülőkkel és büszke gyógyítókkal – így léptek a Városliget Mimóza dombjára azok a meggyógyult vagy gyógyulófélben lévő gyerekek, akik több hetet vagy akár hónapot eltöltöttek a Bethesda Gyermekkórház falai között. Legtöbbjüknek az életét mentették meg a kórházban, most pedig eljöttek, hogy elengedjék a betegségükhöz kötődő fájdalmakat és rossz emlékeket egy különleges rituálé keretében.

Végh Balázs Donát szerint a lufi nem csak a boldogság, de a betegség szimbóluma is lehet. Fotó: Bánkúti Sándor

A lufival együtt elengedték a betegségüket is

Végh Balázs Donát 12 éves korában kapott stroke-ot, és hat hónapot a Bethesdában is eltöltött. Különleges élmény volt számára, hogy egy ilyen betegséget elengedő rituálén részt vehet. 

Ez a lufi jelképezhet egy állapotot is, mint például egy betegség, ami csak egy ideig tart. Azzal, hogy elengedtem, olyan, mintha a jelenlegi betegségemet engedtem volna el. Bízom benne, hogy a Bethesda segítségével úgy, mint ez a lufi, ez a betegség is el fog tűnni

– mondta el Balázs a Ripostnak. A gyógyult gyerekek között volt olyan is, akinek a számára kész csoda, hogy még életben van, hiszen testének több, mint a fele megégett egy évvel ezelőtt. 

Csáky Soma 105 napot töltött a Bethesda égésintenzív osztályán. Ahogy arról korábban írtunk, Soma egy éve égett meg súlyosan, amikor egy barátja életét igyekezett megmenteni Sárospatakon. A 16 éves fiú a mentés közben maga is meggyulladt, testfelületének több mint a fele megégett. A kórházban töltött hónapok után ő is egyike volt azoknak, akik elengedhették betegségüket a lufival. 

Számomra ez a lufi a baleset előtti életem és a baleset előtti testem, amit ezzel a lufival szeretnék elengedni azért, hogy a jelenlegi testemre gondolhassak, hiszen a baleset előtti időszak már a múlté. Illetve a lufival szeretném elengedni az intenzív osztály csipogó hangjait is, mert azóta is a fülemben hallom

 – mesélte Soma nevetve.

Csáky Soma életéért is a Bethesdában küzdöttek. Fotó: Bánkúti Sándor

Ballon-kilátóval röpültek volna 

A szervezők eredeti tervei szerint a rituálé fő attrakciója a ballon-kilátó lett volna, amiben a gyerekek szüleikkel és gyógyítójukkal emelkedhettek volna a magasba, az erős szél miatt azonban szerdán nem szállhatott fel a ballon. Ehelyett egy-egy piros lufit engedtek a magasba, jelképezve a betegség, a fájdalom és az elmúlt időszak elengedését. A kórház klinikai szakpszichológusa szerint az elengedés és az átmeneti rituálék nagyon fontosak az életünkben, pláne az ilyen betegségekből felépülő gyerekeknél. 

A közös ballonozással - vagy épp lufieregetéssel - szeretnénk hagyományt teremteni, így rituálisan elköszönni a meggyógyult gyermekektől és elindítani őket útjukon, vissza a korábbi életükbe

– tette hozzá Korzenszky Klára, a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa.

A gyerekek jelképesen a betegségüket engedték el a lufikkal, a ballon az időjárás miatt sajnos nem szállhatott fel.  Fotó: Mohai Balázs / Liget Budapest Projekt

A gyógyulás jelképe a ballon

A városligeti BalloonFly ballon-kilátó különleges szimbólum a Bethesda Gyermekkórházban gyógyuló gyerkőcök számára. A kórtermek ablakainak mintegy fele a Városligetre néz, így a hosszan kórházban tartózkodó gyerekek eddig csak gyógyulás közben csodálhatták a magasba emelkedő ballon-kilátót. Ezzel a kilátó a gyógyulás és a kórházból való kijutás jelképévé vált. Éppen ezért a kórház a Liget Budapest Projekttel és a BalloonFly ballon-kilátóval együttműködve hagyományteremtő céllal megálmodta a „betegséget elengedő" ballonozást azon gyerekek számára, akik két hétnél több időt töltöttek a kórház falain belül. A hagyományteremtő kezdeményezés keretében a jövőben minden két hétnél tovább kórházban gyógyuló gyermek a Városliget ballon-kilátójában emelkedhet a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában, ezzel elősegítve a búcsút a fájdalomtól.

 





 





Ezeket olvastad már?
Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás