RETRO RÁDIÓ

A kifutók világát a gyermekek gyógyítására cserélte a magyar szépség

A sztárvilágot hagyta maga mögött Békés Tímea a gyermekek gyógyításáért.Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
2023.01.31. 07:00
gyógytornász modell fotózás egészségügy karrierváltás

Békés Tímea 2019-ben kezdett el a Bethesda Gyermekkórházban dolgozni, mint gyógytornász. A fiatal tehetség azonban egy hétköznapinak nem nevezhető pályaváltáson ment keresztül: kecsegtető milánói modellkarrierjét hagyta ott az egészségügyért. 

Timi a gimnázium után kezdett el modellkedni, mára azonban elismert gyógytornász Fotó: Békés Tímea

Timit még gimnazistaként szólította le az utcán egy modellügynökség munkatársa, aki munkát ajánlott neki. Ő ekkor mindössze 18 éves volt és hatalmas döntés előtt állt: ha belefog a modellkedésbe érettségi után nem tanulhat tovább és komoly fogyásba is kell kezdenie, hogy elérje a megfelelő paramétereket a szakmához. Az egyébként is vékony testalkatú lány ekkor úgy döntött belevág, és nemsokára Milánóban, a divat fővárosában találta magát. A közel egyéves olasz modellkedés közben azonban egészségügyi panaszai lettek, feltehetően a drasztikus fogyás miatt: vese-, máj- és pajzsmirigyproblémák jelentkeztek a fiatal lánynál. 

Mérlegelnem kellett, és az egészségemet választottam, pedig nagyon szerettem modellkedni

– mesélt a lány kezdetekről a Metropolnak. „Emlékszem, nyár volt és leültem gondolkodni, hogy ha nem modellkedek, akkor mit szeretnék és mit tudnék csinálni. Ekkor jutott eszembe, hogy a gyermekekkel való foglalkozás mindig is közel állt hozzám” – mondta Timi, aki már általános iskolában is foglalkozott önkéntesként mozgássérült gyerekekkel. A gyógytornászi pálya azonban nem volt ilyen egyértelmű döntés számára. 

Timi lediplomázott Pécsett, majd a mesterdiplomát is megszerezte a Semmelweis Egyetemen Fotó: Békés Tímea

Csak segíteni másokon

Abban biztos voltam, hogy olyasmit szeretnék csinálni, amivel segíthetek másokon. Mivel 8 éves korom óta lovagolok, ezért a lovasterapeuta szakma tetszett meg elsőként

– mesélte a gyógytornász, aki előbb a gyógytornász szakot végezte el Pécsen, 2015-ben, majd 2019-ben, ahogy a Bethesdába került Budapesten úgy érezte megtalálta a helyét. 

Csak néhányan tudták róla, hogy korábban modellkedett, így akinek a fülébe jutott az nagyon meglepődött és egyben meg is becsülte, hogy az egészségügyet választotta a kamerák kereszttüze helyett.

„Nagyon megszerettem a kórházi légkört és a kollégákat. Jó volt, hogy érdekes betegségeket ismerhettem meg egy támogató közegben, 2020 óta pedig kutathattam is egy ritka betegséget, az SMA-t” – osztotta meg lapunkkal Timi, akinek ekkor indult be a szakmai élete, mint kutató.

Nagy szerepet vállal az SMA kutatásában

Timi az SMA kutatásával hazai és nemzetközi konferenciákra is kijutott, most pedig már ő az egyike azoknak, aki a külföldi gyógytornászoknak átadja a tudást a ritka betegségről. 

„Folyamatosan vizsgáljuk és kutatjuk a génterápiát is. A gyógyszer Amerikából jött, de mi vizsgáljuk és tornáztatjuk az SMA-ban szenvedő gyerekeket” – tudta meg a fiatal szakembertől a Metropol.

Egy mozgássérült gyereknél, ha elérjük, hogy fel tud ülni, kinyújtja a lábát vagy esetleg sétálni kezd, az a motiváció számomra

– fejtette ki a fiatal lány, aki kiemelkedő szakmai munkájáért Ifjúsági Dizseri Díjat vehetett át a Bethesda Gyermekkórházban január 21-én. A díj célja, hogy minden év januárjában, dr. Dizseri Tamás, a Bethesda Gyermekkórház újraalapítója halálának évfordulójára elismerésben részesítsen olyan személyiségeket, akik példamutatóan szolgálják a beteg, elesett emberek ügyét, egyszerre gyógyítva szeretettel azok testét és lelkét.

Békés Tímea megtestesíti a Bethesda Gyermekkórház által képviselt elveket  Fotó: Békés Tímea

Nagyon megtisztelő a díj. Nem is tudtam róla, hogy jelöltek, ráadásul, hogy a főnököm volt az. Nagyon sokat jelent számomra ez a bizalom, amit kaptam a díjjal és, hogy a kórházat képviselhetem

 – mesélte a kapott elismerésről Timea, aki úgy véli, hogy az SMA kutatásáért, munkásságáért és szorgalmáért érdemelte ki a díjat. 

Mára csak hobbi maradt a modellkedés

Békés Tímea számára bár a modellkedés, mint szakma megszűnt, hobbiként még továbbra is kamera elé szokott állni. Amatőr és profi fotós ismerősei is gyakran keresik meg azzal, hogy álljon modellt nekik a gyönyörű gyógytornász, ő pedig szívesen tesz eleget a kéréseknek, hiszen úgy érzi, ezzel is segíthet. 

 

 

Ezeket olvastad már?
Zokogva tudatta rajongóival Kiszel Tünde: Donatelláról van szó

Zokogva tudatta rajongóival Kiszel Tünde: Donatelláról van szó

Unokázna már az Omega musical sztárja, Lux Ádám

Unokázna már az Omega musical sztárja, Lux Ádám

A magyarok kedvenc színésznője Madonnát is kenterbe veri

A magyarok kedvenc színésznője Madonnát is kenterbe veri

Shane Tusup példáját követi? Újabb híresség csapja a szelet Szabó Zsófinak

Shane Tusup példáját követi? Újabb híresség csapja a szelet Szabó Zsófinak

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás