RETRO RÁDIÓ

Itt a jó idő! Ünnepeld a tavaszt színes programkavalkáddal!





Ma kezdődik a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál!



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.04.20.
ez lesz ma tavasz fesztivál

Ma indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozata, amely idén már 43. alkalommal kerül megrendezésre! Április 20. és május 2. között 30 helyszínen több, mint 50 programmal vár bennünket az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválja. A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapesti Tavaszi Fesztivál célja, hogy közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét.

Fotó: Facebook

A mai napon az alábbi programok lesznek:

– „Budapest arcai”– szabadtéri fotókiállítás a Városháza Parkban
– Stanisław Ignacy Witkiewicz: Vízityúk, Bemutató a Katona József Színház Kamrájában – 19:00
– Wolfram Lotz: A politikusok – Bemutató a Katona József Színház Sufnijában – 19:15
– Marton Szabolcs: KVARK – A mulandóság szimfóniája audiovizuális koncert – Kristály Színtér udvara (Budapest 13. kerület, Margitsziget) – 20:30 

 

Nemzetközi elismerést is szerzett a fesztivál

A fesztivál  nemcsak hazai viszonylatban játszik kiemelkedő szerepet, hanem jelentős külföldi elismerésekben is részesült. 2004-ben a holland Lokale Festiviteiten internetes oldal összeállította Európa ötven legjobb fesztiváljának listáját, amelyen Magyarországról a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál jelent meg. 2005-ben a KulturForum Europa a Budapesti Tavaszi Fesztivált Magyarország kulturális nagyköveteként Európai Kulturális Díjjal jutalmazta. 

Fotó: Mohai Balázs / MTI

166 éve ezen a napon nyílt meg az alagút a budai Várhegy alatt

1857. április 20-án adták át először a kocsiforgalomnak az utat a budai Várhegy alatt. Elsőként 1837-ben Novák Dániel mérnök javasolta Pest és Buda alagúttal való összekötését, az ő alagútja a Duna alatt ment volna, a londoni Temze alagút mintájára. Az alagút megépítése fontos volt a Lánchídon keresztül zajló forgalom szempontjából, a mai helyen lévő megépítését Széchenyi 1842-ben javasolta. A terveket Clark Ádám készítette, Novák Dániel ötleteit is felhasználva. Az építkezés az 1848-as forradalom majd szabadságharc miatt csak 1853-ban kezdődött meg Clark Ádám vezetésével. Az alagút építése során 200-300 munkás hét és fél hónap alatt fúrta át a hegyet. 1856-ban megnyitották az alagútban a gyalogosforgalmat, és 1857-ben, 166 éve ezen a napon adták át a közúti forgalomnak. Nyugati kapuja a háború alatt elpusztult, ezt 1949-ben Benkhard Ágost tervei szerint, sima kőkváderekkel, modern stílusban állították helyre. Megnyitásától egészen 1918-ig használatáért díjat kellett fizetni az áthaladóknak. 

Fotó: Jászai Csaba

Végre itt a tavasz

Gomolyfelhős, napos, kellemes tavaszi időre van kilátás. Délután egy-egy zápor előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás. 15 és 20 fok közé erősödik a nappali felmelegedés a köpönyeg.hu szerint.

130 éve született Harold Lloyd amerikai filmszínész

A kiváló amerikai színész, komikus és producer 1893. április 20-án látta meg a napvilágot. Pályafutása alatt a némafilmek korszakában nevettette meg a közönséget. Legismertebb filmjei: A moziőrült, Az újonc, Felhőkarcoló-szerelem. 1913 és 1947 között 200 filmben játszott. Charlie Chaplin és Buster Keaton mellett Lloyd a némafilm három nagy humoristájának egyike. Szemüveges karaktere híressé tette. 1953-ban megkapta a tiszteletbeli Oscar életműdíjat is. 

Soupe au lait
Fotó: PARAMOUNT PICTURES / AFP

2 éve ezen a napon halt meg Zsilinszki Veronika, a legidősebb magyar ember

2021. április 20-án, 113 évesen hunyt el Zsilinszky Veronika. A vajdasági Kevevárán született 1908. február 4-én, ahonnan még kisgyermekként települt át szüleivel és két testvérével Bajára. Hosszú élete során leginkább kétkezi munkát végzett felnevelte egyetlen fiát, majd unokáját. Ő volt a történelemben az első magyar ember, aki bizonyíthatóan elérte a 113 éves kort. 

40 éve halt meg Mezey Mária, érdemes és kiváló művész, színésznő.

1983. április 20-án hunyt el Mezey Mária színésznő, akit a magyar filmek „vörös démonjának” is neveztek. Édesanyja korán meghalt, így édesapja nevelte fel őt, aki nem szerette volna, hogy színészi pályára lépjen. Bölcsészeti tanulmányait a Szegedi Egyetemen kezdte, majd 1928-ban iratkozott át Rózsahegyi Kálmán pesti színiiskolájába. Pályafutása alatt nagyon sok színházi és filmes szerepet formált meg.

Fotó: Fortepan

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapest V. és VI. kerületében

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2023. április 20-án és április 21-én Budapest V. és VI. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén.

Tilos megállni:

– április 20-án 16 órától április 21-én 16 óráig a Budapest V., Apáczai Csere János utca hotel felőli oldalon.

– április 21-én 6 órától 11 óráig a Budapest VI., Ó utca 27-29. szám előtt.

– április 21-én 10 órától 15 óráig a Budapest V., Balassi Bálint utca park felőli oldalán a Stollár Béla utca és a Markó utca között 40 méter hosszan.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!





 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás