Már semmi sem szent: ezekkel a durva üzenetekkel próbálkoznak most a csalók az interneten





Az internetes csalók, úgy tűnik, sosem fogynak ki az ötletekből. Most gátlástalan üzenetekkel próbálják elérni, hogy a gyanútlan áldozatok rákattintsanak az üzenetben lévő linkre, és így hozzáférjenek az adatainkhoz.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.04.25.
Módosítva: 2023.04.25.
internetes csalás adathalászat közösségi oldal üzenet

Újabb gyanús üzenetekkel próbálják meg átverni az embereket az internetes csalók. Az adathalászok már attól sem riadnak vissza, hogy üzenetükkel ráijesszenek az emberekre, ezzel elérve, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a linkre, és ezzel hozzáférést adjon adataihoz.

A csalók megtévesztik áldozataikat, ezzel elérve, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson az adathalász linkre – Fotó: Pixabay

Az ismerőseink halálával riogatnak

Az internetes csalók visszaélnek érzelmeinkkel, képesek a legnagyobb félelmeinket is felhasználni annak érdekében, hogy bedőljünk nekik. Az egyik érintett arról számolt be a Metropolnak, hogy Facebook Messengerben érkezett számára egy ijesztő üzenet az egyik ismerősétől.

Téged is érdekelni fog ez a baleset, közös ismerősünk halt meg

– írták a levélben, csatolva mellé egy linket, amire az aggódó felhasználó azonnal rá is kattintott, hiszen megijedt, hogy valóban meghalt egy kedves ismerőse. A link azonban nem vezetett konkrét webhelyre, a képernyő csak villózott. Az érintett ekkor jött rá, hogy csalás áldozata lett, és megijedt, hogy vírusos a link, így gyorsan értesítette a közösségi oldalon lévő ismerőseit, hogy ha a nevében kapnak üzenetet, ne kattintsanak a linkre, ő maga pedig gyorsan törölte az adathalász üzenetet. 

Hasonló üzenetet kapott Gyöngyi is, aki mindig figyel rá, hogy ne nyissa meg a gyanús üzeneteket, nemrég azonban egy újfajtával találkozott, amit meg is osztott velünk. 

Az üzenetek egyszerre próbálnak hatni a kíváncsiságunkra és a büszkeségünkre is, hátha rákattintunk a linkre – Fotó: Facebook

„Egy Facebook-csoportban épp téged ócsárolnak"

A csalók ezzel az üzenettel találták meg Gyöngyit, ráadásul kétszer is. Az első üzenetet még januárban küldték, most azonban ugyanezekkel a szavakkal kapott egy újabbat, másik profiltól. 

Az elsőt majdnem bevettem, de volt egy olyan sejtésem, hogy kamu, ezért végül nem sikerült a csalás. Ahogy ráléptem a linkre, egy kamu Facebook-bejelentkezési felületet adott ki, de az URL teljesen más volt, ezért fogtam gyanút, és nem adtam meg az adataimat. Másnap el is tűntek a profil képei meg minden posztja

– írta Gyöngyi egy Facebook-csoportban, ahol figyelmeztetni szerette volna a felhasználókat a csalásra. Mint kiderült, mindkét üzenetet kamuprofilról küldték, ahol valós személyek adatait és fotóit használták fel. 

„Nem szoktam hinni az ilyen üzeneteknek, de ezzel a típussal még nem találkoztam, és máshogy is kezdődött, mint a legtöbb hasonló csalás. Hihető volt, igazinak tűnt a profil is”mesélt a csalásról Gyöngyi, akit csak az mentett meg az adathalászattól, hogy nem jelentkezett be a Facebook-fiókjába a kapott linken keresztül. 

Executive,Working,On,Line,With,A,Laptop,And,Phone,In
Nagyon óvatosnak kell lenni, még az ismerősök üzenetei sem mindig biztonságosak – Fotó: Shutterstock

A rendőrség is figyelmeztet

A rendőrség rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a bűnözők megtévesztő e-maileken és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Bár az adathalász e-mailek és üzenetek egyre kifinomultabbak, viszonylag könnyű felismerni, hogy az e-mailt vagy üzenetet csalók küldték. Csalásra utaló jel, ha a levélben használt megszólítás általános, nem szerepel benne a címzett neve, a szöveg helyesírási, nyelvhelyességi hibákat tartalmaz és magyartalan, illetve ha a megadott link látszólag hasonlít az eredeti oldal címére, a kattintás után azonban a címsorban teljesen más jelenik meg – írja a police.hu.

 





 





Ezeket olvastad már?
Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Így fúrná meg a jótékonysági sütivásárt egy vecsési lakos: a helyiek többsége egy emberként fogott össze

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás