Botrány: A Netflixen keresztül raboltak ki egy magyar nőt

Egyre újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak a csalók, akik már attól sem riadnak vissza, hogy a streaming szolgáltatókon keresztül raboljanak ki embereket.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.09.
átverés internetes csalás Netflix

Megrázó információk érkeztek lapunkhoz: egyik olvasónk Regina arról számolt be, hogy a nem használt streaming-oldalán a Netflixen, feltörték a fiókját és azon keresztül károsították meg. A csalók miután bejutottak a profiljába, a megadott bankkártyaadatokkal a kezükben folytatták a fiók használatát, azonban Regina számlájára. A nő számára gyanússá vált, amikor értesítése jött róla, hogy 2500 forintot levont a Netflix tőle, miközben néhány hónappal korábban felfüggesztette az előfizetését.

Regina fiókját ellopták és ukrán nyelvűre állították /Fotó: Regina/Facebook

Amikor beakart jutni a fiókjába, megdöbbenve észlelte, hogy ukrán nyelvűvé vált a fiók, és mind az e-mail címét, mind a jelszavát megváltoztatták az ismeretlenek. Miután az új előfizetést is simán az ő bankkártyájára terhelték, Regina azonnal józanul cselekedett és letiltatta a kártyáját, mielőtt más összegeket is leemeltek volna a bankszámlájáról.

Ez az üzenet fogadta Reginát, miután megpróbált belépni a fiókjába /Regina/Facebook

Leggyakrabban úgy szokták feltörni a fiókokat, hogy a csalók, SMS-ekkel vagy e-mailekkel keresik fel a felhasználókat, és azok a "hitelesnek tűnő" beszélgetésben megadják a belépő kódjaikat, vagy csak simán rákattintanak egy olyan linkre, ami vírust helyez el az eszközükön.

A legújabb módszer pedig a Netflix-csalás, amely során kamu SMS érkezik, amelyben felszólítják a felhasználót, hogy újítsa meg előfizetését, vagy kattintson az üzenetben található linkre. Regina is kapott egy ilyen levelet. Nemrég pedig hasonlóan járt Hajdú Péter is, akinek az Instagram-oldalát lopták el hackerek.

csalás átverés netflix sms
Ezt az sms-est kapta meg Regina a "Netflix" nevében /Fotó: Facebook

Ezeket főként úgy kerülhetjük el, hogyha figyelünk az olyan apró jelekre, mint a helyesírási hibák, vagy megnézzük, hogy a link valódi-e.

A leggyakoribb csalások az interneten

A Metropol korábban már több internetes csalási formát is bemutatott, ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

  • online bank nevében hivatalos levélnek tűnő üzenet, amellyel személyes adatokra kíváncsiak az elkövetők,
  • felugró hirdetés, amelyre kattintva kamu oldalakra vezethet az út, ahol szintén az adathalászat a célja a készítőknek,
  • nyereményjátékok, amelyekkel semmit nem lehet nyerni, azonban meg kell adni hozzá egyes fiókjaink jelszavát, hogy "átvehessük" a jutalmat,
  • posta, vagy más szolgáltatók nevében adatkérelem, hogy megkaphassák a számukra küldött csomagjukat.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás