RETRO RÁDIÓ

Színházi világnap: te milyen előadást láttál legutóbb?





A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.03.27.
ez lesz ma mentők véradás közlekedés lomtalanítás színház

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Az első színházi világnapot 1962-ben tartották.

Magyarországon is  1978 óta ünnepeljük ezt a napot. Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a színházi világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. Magyarországon is  1978 óta ünnepeljük „Thália papjait”.
A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

136 éve alakult meg a mai mentőszolgálat elődje

Kresz Géza orvos alapította 1887. március 27-én. Az egyesület az év május 10-én, a még épülő Szent István-bazilika tövében, a Lipót bazár tér 47. szám alatti épület szűk kis helyiségében kezdte meg működését. Személyzete kezdetben egy orvosból, egy őrsvezetőből és hét mentőből állt. Az első napon lépett szolgálatba a bécsi mentőktől ajándékba kapott első lóvontatású, hordággyal felszerelt, zárt mentőkocsi, mely az akkori idő szerint korszerűnek volt mondható. A jármű nyitott bakján a kocsis és még egy személy, a belsejében pedig az orvos és a segédje foglaltak helyet. A mentőkocsi az egyébként engedélyezettnél nagyobb sebességgel haladhatott, de csengetéssel kellett jeleznie jöttét, hogy a közlekedés más résztvevői neki szabad utat engedhessenek. Az egyesület működése első napján két hívást kapott. Az emberek azonban hamar megismerték a hasznos feladatot ellátó intézményt, és rövidesen már napi 25 hívásnak kellett eleget tennie a fővárosban.

Budapest több pontján is adhatunk vért

Van, aki már a tű látványától is megijed, de vannak olyan hétköznapi hősök, akik ezen túllépve adakoznak saját vérükből, és a jól ismert szlogen szerint megmentik három embertársuk életét. A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is.

Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot, a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak legfeljebb 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

Március 27-én a főváros több pontján is véradást szerveztek. Az ország számos pontja mellett a Közép-magyarországi RVK Intézet (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), a Sugár Üzletközpont II. emelete (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.) és a WestEnd VI. Bp. – Hervis mellett (1062 Budapest, Váci út 1–3.) helyszíneken is adhatunk ma vért.

Az országos helyszínek teljes listáját a veradas.hu oldalon tudod megtekinteni.

Lomtalanítás a XXII. kerületben

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) kéri a lakosokat, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Kérik emellett, hogy a lomokat a lakóházak előtti, hulladékgyűjtő járműveikkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki a lakók úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozzák. Kérik, hogy az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzenek ki lomot az ott élők.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé – hangsúlyozták oldalukon, ahol az ezzel kapcsolatos részletek is megtalálhatóak.

Elterelésekre számítsunk Budapest több kerületében

A március 27-ei labdarúgó-mérkőzések miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Budapest VII., VIII. és XIV. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet, hogy tilos lesz megállni március 26-án 8 órától március 27-én 24 óráig a Budapest VII. és VIII. kerületeit érintően a Verseny utca mindkét oldalán a Dózsa György út és Thököly út között.

Tilos lesz megállni továbbá március 27-én 8 órától 24 óráig a Budapest VII., VIII. és XIV. kerületeiben a

  • Dózsa György út mindkét oldalán a Kerepesi út és a Thököly út között,
  • Kerepesi út VIII. kerületi oldalában lévő szervizúton az Asztalos Sándor utca és a Dózsa György út között,
  • Stefánia út mindkét oldalán, valamint a szervizúton a Hungária körút és a Thököly út között,
  • Istvánmezei út mindkét oldalán a Szabó József utca és a Thököly út között,
  • Ifjúság út mindkét oldalán,
  • Dózsa György út, Kerepesi út és az Ifjúság útja kereszteződésében található murvás parkoló területén,
  • Cházár András utca mindkét oldalán a Thököly út és az Istvánmezei út között,
  • Jobbágy utca mindkét oldalán a Verseny utca és a Dózsa György út között,
  • Szabó József utca mindkét oldalán az Istvánmezei út és a Thököly út között,
  • Szabó József köz mindkét oldalán,
  • Kerepesi út, Ifjúság útja, Papp László Sport Aréna mélygarázshoz vezető szervízút – hotel oldalában – és a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló által határolt területen.

Március 27-én 18 órától 24 óráig a Budapest VII., VIII. és XIV. kerületeiben szakaszosan és időszakosan lezárják majd a

  • Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között,
  • Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között,
  • Istvánmezei utat a Szabó József utca és a Thököly út között,
  • Szabó József utcát az Istvánmezei út és a Thököly út között,
  • Egressy utat a Stefánia út és a Hungária körút között,
  • Cházár András utcát a Thököly út és az Istvánmezei út között,
  • Verseny utcát a Dózsa György út és Thököly út között,
  • Ifjúság útját a Kerepesi út és a Stefánia út között,
  • Jobbágy utcát a Verseny utca és a Dózsa György út között.




 





Ezeket olvastad már?
Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás