RETRO RÁDIÓ

Nagy rakás illegálisan lerakott szemét és lom bűzölög a rákospalotai játszótér előtt





Zsákok, bűzölgő háztartási szemét és bontott anyagok lepték el a XV. kerületi játszótérhez vezető utat az Obsitos térnél. A környéken iskola is van, ráadásul sok kisgyerek és család megfordul meg arra.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.03.09.
Módosítva: 2023.03.09.
hulladékgyűjtés illegális XV. kerület szemétlerakás

Az Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota csoport tette közzé az egyik kerületi Facebook-csoportban, hogy halomban áll a szabálytalanul lerakott szemét és háztartási hulladék az Obsitos térnél a XV. kerületben. A poszt szerint az iskolával szemben, a játszótérhez vezető út előtt jelentek meg a zsákok, a bűzölgő háztartási szemét és a bontott anyagok, s minden, ami csak elképzelhető. A civil szervezet jelezte a szeméthalmot a Városüzemeltetési Osztály felé. 

Halomban áll a szemét a XV. kerületi játszótér előtt – Fotó: Facebook / Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota

 

Hiába intézkedik az önkormányzat – a lakók kamerát akarnak

A hétvégén összegyűlt szemetet a megtett bejelentésre az önkormányzat eltakarította, pár napra rá azonban ismét megtelt lommal a játszótér bejárata. Az Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota civil szervezet szerint ez mindennapos a területen, amit a lakók és a játszótérre járó szülők is folyamatosan jeleznek. Az önkormányzat igyekszik azonnal intézkedni, a szemétkupac mégis újból és újból megjelenik. Ennek megelőzésére a civil szervezet és a lakosok azt kérik a kerület vezetőségétől, hogy próbálják meg tetten érni a szabályszegőket, és szereljenek fel térfigyelő kamerákat a helyszínre. Az egyik kommentelő szerint azonban van kamera a téren, de hiába. 

Ez itt sajnos rendszeres. Többször bejelentettem már én is. Térfigyelő kamera is van a téren. Sok értelme nincs

– írta a hozzászóló helyi lakos. 

Bár az önkormányzat képviselő-testületének időről időre napirendjére kerülnek a köztisztasággal kapcsolatos kérdések, ezzel kapcsolatos jelentősebb megmozdulások, valamint a testületet alkotó pártok képviselőinek szemétszedési és hulladékfelszámolási akciói jellemzően a választások környékére esnek

– nyilatkozta lapunknak az Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota civil szervezet, akik szerint ezek a megmozdulások az önkormányzat részéről választói hangulatot és akaratot befolyásoló eszközök inkább. 

Egyre több közterületet figyel az önkormányzat által telepített kamerarendszer, és egyre több új járművel rendelkeznek a rendészeti osztály munkatársai, azonban az elköltött költségvetési forrásoknak kevés a gyakorlatban megmutatkozó elrettentő, tetten érő, kedvet elvevő hatása. A közpénz elköltésének leghatásosabb és a lakosság által legészrevehetőbb módozata a már lerakott hulladék közterekről történő önkormányzati elszállítása, amire jócskán van példa sajnos” – tették hozzá.

Visszatért a szemét másnapra, nem is akármilyen lomokkal – Fotó: Facebook / Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota

 

Több helyszínre is jellemző a szemetelés a XV. kerületben

A bűzölgő szemét már teljesen megtöltötte a játszótér bejárata környéki zöld földsávot is. A szél és az állatok széthordása miatt ráadásul az Obsitos tér parkjának zöld felülete is szennyezett szeméttel, de a téren található szelektív üveggyűjtők környéke is szemetes, és tele van üvegszilánkokkal. Nem ez a környék azonban az egyetlen, ahol a XV. kerületben problémát okoz az illegális szemétlerakás. Az Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota csoport szerint valószínűleg kívülről jön az illegális szemétlerakás a külterületi részeken és a bekötő utak mentén, ami nem is meglepő, lévén, hogy a XV. kerület peremkerület, és autópálya vezet át rajta. Vannak azonban a lakosok közül is sokan, akik lerakják lomjaikat a kukák mellé.

Úgy gondolják a kerületi lakosok, hogy ha az illetékesek elszállítják a jellemzően üveg- és fémhulladékot újrahasznosításra, el fogják majd vinni az ő háztartási szemetüket és lomjaikat is

– nyilatkozta a civil szervezet megkeresésünkre. A szemét elszállítása általában egy idő után meg is történik jelzésre, de addig akár utak mentén, akár játszóterek közelében szagolhatja és szemlélheti mindenki. Ilyen terület a Rákospalotai körvasút soron lévő gyűjtő környéke a Drégelyvár utcánál, valamint a Karácsony Benő parknál lévő is.

„Sok esetben a közterületi egyszerű, utcai gyűjtők környékére hordják kupacba a szemetet a lakosok. Nem érdekli őket, hogy az a szemetes éppen egy játszótér vagy egy park bejárata előtt van. Az sem érdekli őket, hogy a szemetük az állatok által vagy a szél által széthordásra kerül, fertőzve a környezetet, vagy éppen növelve a patkányok előfordulását a területen” emelték ki. 

Még a szelektív kukák mellett is raknak le oda nem illő szemetet a lakosok – Fotó: Facebook / Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota 

 

Összefogás egy tisztább Rákospalotáért


A civil szervezet szerint a többséget zavarja a kerületben több helyen uralkodó, tarthatatlan állapot, ugyanis rengeteg reakciót kaptak a közösségi oldalra kirakott fotóikra.

Mi örülünk, hogy a lakosság ingerküszöbét még átlépi néhányak felelőtlen magatartása, így bízva a tömeges összefogás erejében tovább folytatjuk leveleink, jelzéseink, kameratelepítési igényünk nyilvános megosztásával a lakosság bevonását, a figyelem problémára való irányítását

– árulták el céljaikat a Metropolnak.

A téren játszótér és park is van, aminek bejáratát szemét csúfítja el – Fotó: Facebook / Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota


Az Összefogás Rákospalota, Pestújhely, Újpalota civil szervezet azt is elárulta lapunknak, hogy a XV. kerület lakóinak számos lehetősége van megfelelő helyen, szabályosan elhelyeznie a hulladékot. 

A XV. kerületben az FKF intézményeiben a Károlyi Sándor út 166. szám alatt működő hulladékudvarában speciális hulladékokat, a Zsókavár utca 67. szám alatt és a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban is le lehet adni megunt tárgyakat, szemetet, sittet. A Pázmány Péter utcában MÉH-telep is működik. Mindezek gépjárművel és tömegközlekedéssel is elérhető lehetőségek” – részletezték a lehetőségeket. 

Börtön is járhat az illegális szemetelésért

Két éve módosította az országgyűlés a hulladéktörvényt, amely akár börtönbüntetést is kilátásba helyez a szemetelőkkel szemben. A 2021. évi II. törvény rendelkezései szerint tilos a hulladékot felhalmozni, a szabályoktól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni. Aki ezeket a szabályokat megsérti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha engedély nélkül vagy a hatóság által nem engedélyezett helyen végez hulladékgazdálkodási tevékenységet és az alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő veszélyeztetésére. A büntetés súlyosabb, azaz egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes vagy különösen jelentős mennyiségű, tíz tonnát vagy száz köbmétert elérő hulladékra, illetve különös visszaesőként követik el. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás