Ez lesz ma: így készüljenek – kezdődik a lomtalanítási szezon!





Csepelen kezdődik az idei lomtalanítás, de a közélet is beindul csütörtökön.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.01.26.
ez lesz ma lomtalanítás

Elkezdte közzétenni a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. a budapesti lomtalanítások időpontját. Egyelőre csak a XXI. kerületet, Csepelt osztották fel utcánként. Itt február 12. és 16., valamint 19. és 23. között járják a lomtalanító autók a kerületet. Az FKF felhívja a figyelmet: a lomkikészítési időszak a kerület egészét érintő lomkikészítési időintervallum. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint a cég honlapjára feltett térképbeosztásból tájékozódhatnak.

Csak nagy darabos lomot lehet kirakni

Az FKF kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladékokat (amelyek méretük miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő tartályokba) gyűjti össze és szállítja el, a kihelyezés utáni napon, az ingatlan elől. Lom kizárólag az adott címre vonatkozó FKF-tájékoztató levélben, valamint az internetes táblázatban elérhető térképen megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki.

Mit lehet és mit nem?

Kihelyezhető például kukába nem férő, nagy darabos hulladék; bútor, matrac; szőnyeg; bőrönd; nagy méretű sportszer vagy használati tárgy.

Nem helyezhető ki kommunális vagy szelektív hulladék; építési és bontási törmelék; sitt, föld, szénpor, hamu, gumiabroncs; síküveg, zöldhulladék, szénpor; ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék; elektromos és elektronikai hulladék.

Hasonló kép fogadhatja a csepelieket február közepétől Fotó: Nagy Zoltán

Felpezsdül a közélet

Reggel 9 órakor testületi ülést tart a Terézvárosi Önkormányzat. A napirendi pontok között szerepel a kerületi civil kerekasztal létrehozása, terítéken lesz a közétkeztetési szerződés módosítása, ebrendészet, lesz tavalyi beszámoló és lesznek közterületi tervezések is. Az ülés az önkormányzati.tv weboldalon élőben követhető.

10 órától Zuglóban is képviselő-testületi ülés lesz. Téma lesz többek között a lakbér kérdése, a kerület lakáshasznosítási terve, de a parkolási rendelet is szóba kerül. Az ülést ugyancsak élőben adják az önkormányzati.tv oldalán.

15 órakor lakossági fórum lesz a Főpolgármesteri Hivatalban, az I. emelet, 133/B teremben, ugyanis újabb budapesti épületeket vonnának helyi védelem alá. Az ügyben érintett az I., a II., a III., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a X., a XI., a XII., a XIII., a XIV., a XXI. és a XXII. kerület is. A lakossági észrevételeket a fórumon szóban lehet közölni, az írásbeli javaslatokat február 3-ig várják a [email protected]​ e-mail-címen.

HORVÁTH Csaba
Fontos döntésekről tárgyal a Horváth Csaba vezette zuglói grémium Fotó: Szigetváry Zsolt

Rászoruló gyerekeket reggeliztetnek

Egész évben folytatódik Óbudán a reggeliosztás. A Bús Balázs Óbudáért Egyesület támogatásával a rászoruló III. kerületi iskolás gyermekek ingyenes reggelit kaphatnak minden hétköznap reggel 6:30 és 8:00 óra között. Ezen a héten az Édes Szelet Cukrászda és Kávézóban (Békásmegyer, Heltai Jenő tér 2.), jövő héten (január 30. – február 3.) az Útközben Coffee & More-ban (Kaszásdűlő, Búza utca 2.) osztják a csomagokat. A reggelit kizárólag III. kerületi gyermek vagy III. kerületi iskolába járó gyermek veheti át diákigazolvány bemutatásával!

80 éves Esztergályos Cecília

Kerek születésnapot ünnepel a Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész. Színházi szerepei mellett a legtöbben a Família Kft. című sorozatból ismerhetik, ahol Szép Károlyné Ágnes szerepét alakította. 60 éves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott.

Kerek születésnapot ünnepel Esztergályos Cecília Fotó: Gabe

Programajánló: Dolgos hétköznapok

Csütörtök este 6 órakor a Walter Rózsi-villában (VII. kerület, Bajza utca 10.) nyerhetünk beavatást az 1920-as, 1930-as évek polgári és munkás háztartásaiba. Megtudhatjuk, hogyan alakult a munkamegosztás a bérházak szoba-konyhás lakásaiban, és mennyiben volt más a privát és nyilvános terek viszonya a gangos bérházak és a Walter Rózsiéhoz hasonló villák tereiben. Utóbbi épületben ugyanis máshogy kezelték a szomszédság kérdését, mint az átlag bérházak.

Programajánló: Aurevoir. koncert

A Privát Színpad eseménysorozat előadásain a résztvevők 7 rendhagyó helyszínen tekinthetnek meg 7 különleges produkciót, de a konkrét helyszín csak az esemény reggelén derül ki. Az Aurevoir. két frontembere, Agócs Márton és Fejér Mihály este 7 órakor különleges akusztikus koncerttel várja a közönséget. Rég nem játszott dalok, új szerzemények és kedvenc feldolgozások is előkerülnek majd a fiókból.

Több helyen javítják az utat, így nehézkes lesz közlekedni Fotó: Baranyai Attila

Forgalmi változások csütörtökön:

  • Reggel fél kilenctől délután 5 óráig sárgán villognak a jelzőlámpák a XVI. kerületben, a Veres Péter úton a Baross Gábor utcánál karbantartás miatt. A forgalmat rendőrök irányítják.
  • Ma estig csatornáznak a VII. kerületben, a Síp utcában. A Dohány utca után útszűkület nehezíti a haladást.
  • Péntek estig vízvezeték-javítás miatt útszűkület nehezíti a közlekedést a XVI. kerületben, a Budapesti úton a Hársfa utcánál; az I. kerületben, a Krisztina körúton az Erzsébet híd felé a Maros utcánál; a XII. kerületben, a Csaba utcában a Maros utcánál.
  • Ugyancsak péntek estig gázvezetéket javítanak Újpesten, a Tomori utcában a Váci út előtt. Itt is útszűkület nehezíti a közlekedést.
  • Útszűkületre kell számítani a IV. kerületben, a Reviczky utcában a Csömödér utcánál, mert csatornát javítanak.
  • Március végéig lezárták Csepelen a Központi utat a Déli utca és a Duna-lejáró utca között, mivel beszakadt az útpálya. (Forrás: BKK Info)




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás