RETRO RÁDIÓ

Újabb botrány Karácsony Gergely zuglói „mintaháza” körül: 47 millióért tartottak lakógyűléseket





Egy Soros György-közeli szervezet, a Habitat for Humanity végezte az ökoház lakóinak „összekovácsolását”. A majd 47 millióból egy vetítővászonra sem futotta a szervezetnek, egy szakadt lepedőre vetítve készítették fel a lakókat.... Íme egy másfél milliárdos pénzügyi bukta egyik szép mellékszála.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.18.
Módosítva: 2023.01.19.
Zugló Karácsony Gergely

A zuglóiak valószínűleg sokáig emlegetik majd a 2018-as évet, amikor Karácsony Gergely, akkor még Zugló polgármestereként és Szabó Rebeka, Karácsony alpolgármestere álmodott egy nagyot, és pályázott az Európai Bizottság Urban Innovative Actions programján. Karácsony Gergely zuglói „mintaháza” hatalmas bukta lett. 

Karácsony Gergely zuglói „mintaháza”: a projekt már lezárult, a ház még nincs kész 

A zuglóiak rémálma

A történet szépen indult: a Zugló önkormányzata által vezetett 9 partnerből álló konzorcium nyert az E-Co Housing, vagy magyar nevén a Több mint lakóház projekttel. A konzorcium projektje az uniótól összesen 4 508 055 euró, amelyből Zugló Önkormányzata 2 684 716 euró (ez mai árfolyamon kb. 1 milliárd forint) támogatásban részesült. Eredetileg egy 25-30 lakásos, nulla energiafelhasználású önkormányzati bérházat húztak volna fel, 2022 tavaszán azonban bejelentették, hogy egy mindössze 14 lakásból álló, már meglévő önkormányzati bérházat fognak felújítani. Mint arról a Metropol már beszámolt, a Bizottságtól kapott támogatás végül a felújításra sem lett elég, Zugló 2022-es költségvetéséből 160 milliót, a 2023-as költségvetésből 364 millió forintot vettek el, így végül majd másfél milliárd forintba kerül a bérház felújítása, ami azt jelenti, hogy lakásonként 109 millió forint jut a felújításra.

729 millió forint a hangzatos körítésre

Ahogy azt Borbély Ádám, a kerület fideszes képviselője mondta a Metropolnak, a projektnek voltak úgynevezett „soft” részei is. Zugló Önkormányzata, mint vezető partner mellett még 8 másik partner vett részt a projektben, hozzájuk olyan dolgok tartoztak, mint a tapasztalatok összegzése, mintamodellek kidolgozása, mentorprogramok, a lakóközösség megalapozása, a lakók felkészítése. Ezek a „soft” részek az összesen 4 508 055 eurós támogatásból tehát 1.823.339 eurót, körülbelül 729 millió forintot vittek el.

Karácsony és Soros által is kedvelt szervezet is a húsosfazék közelébe jutott

Az egyik, Zugló Önkormányzata (tehát Karácsony Gergely és Szabó Rebeka) által kiválasztott partner volt a HABITAT for Humanity Magyarország is, akiknek a „lakóközösség-építés megalapozása, fenntartható életstílus alapjainak kidolgozása” volt a feladata. Mint az a Zugló Önkormányzata és a Habitat között létrejött megállapodásból kiderül, ők 118 325 euró, mintegy 47 millió forint támogatási összeget kaptak. A Habitat for Humanity eredeti célja a lakhatási szegénységben élők segítése, a Soros György által is támogatott szervezet azonban gyakran üt meg nagyon kormánykritikus hangot, támogatói között pedig ott van Karácsony Gergely párttársa, a Párbeszédes Szabó Tímea is. A Habitat gyakran mozog együtt a Város Mindenkié szervezettel is, amelynek legismertebb aktivistája éppen az a Misetics Bálint, aki Karácsony Gergely lakhatási főtanácsadója.

Pár lakógyűlés milliókért

És hogy milyen munkát is végzett a projektben a Habitat 47 millió forintért? Mint az az Európai Bizottság Urban Innovative Action oldaláról kiderül, Karácsony Gergely zuglói „mintaháza” lakóinak úgynevezett mentorprogramot dolgoztak ki még 2019-ben, végül ezt finomították 2022-ben. Minden bizonnyal kellett is finomítani rajta, hiszen 2019-ben egy mintegy 100 fős, 25-30 lakásos bérházban élő lakóközösség mentorálására készültek, amiből 2022-re végül mindössze 14 család lett. A mentorprogram tehát 3 évig várt a sorára, majd miután 2022. szeptember végén kiválasztották a lakókat, a projekt október 31-ei lezárultáig gyorsan mentorálták is őket. 

Karácsony Gergely zuglói „mintaháza” a lakóközösség építésen is elhasalt

„A Habitat for Humanity Magyarország által koordinált munkacsoport két teljes hétvégén és több hétköznapon találkozott, és beszélgetett a családokkal” – írják a zuglo.hu weboldalon. 

Ennyire futotta 47 millió forintból...

Egy 2019-es mentorprogram, és pár lakógyűlés került tehát 47 millió forintba. Mint az a fotókról kiderül, még egy rendes vetítővászonra, vagy teremre sem futotta, egy zsúfolt szobában, egy szakadt lepedőre vetítették a mentorprogramot és készítették fel az együttélésre a kiválasztott 14 családot.

Lakóközösség ház nélkül

A lakóközösséggel kapcsolatos kételyekre aztán az UIA oldalán található írás világít rá, ami azt feszegeti többek között, hogy mekkora kihívást jelent majd a lakók számára, hogy októberben úgy építettek közösséget, hogy majd csak háromnegyed év múlva költözhetnek be a házba. Az is kiderül, hogy eredetileg 3–6 hónapot szántak volna a mentori tevékenységekre, a projekt csúszása miatt azonban ez két hétre lecsökkent. Az eredeti projekt ráadásul a közösségi együttélés modellezése lett volna. A kiválasztott lakók azonban már a közös mosókonyha ötletét is leszavazták, és minden lakásba mosógép-csatlakozót kértek: azzal indokolták, hogy tisztában vannak vele, hogy a szociális lakásokban hogyan mennek a javítások, vagy hetekig kell várni rá, vagy meg sem történik, így inkább ők maguk vállalják a saját gépükért a felelősséget. Október végén aztán le is zárult a projekt, ezzel együtt a Habitat for Humanity is kivonult a képből 47 millió forinttal a zsebében. A leendő lakóknak csináltak egy Facebook-csoportot, ahol beszélgethetnek egymással, valamint az önkormányzat szervez majd nekik még pár találkozót a beköltözésig.





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás