Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Nem kérnek Karácsony újabb biciklisávjából a XIX. kerületi Hunyadi utcában élők. A főpolgármester azonban nem foglalkozik az emberek akaratával, hiszen akkor elvesztené az EU-s támogatást.Megosztás
Szerző: S.K.
2023.03.28. 05:00
XIX. kerület Budapest Karácsony Gergely biciklisáv

Újabb értelmetlen és balesetveszélyes biciklisávot szeretnének kialakítani a fővárosban, ezúttal a XIX. kerületi Hunyadi utcában, ahol a lakók parkólóhelyét számolnák fel, az amúgy is szűk forgalmi sávokban kialakítva a kétirányú biciklisávot. Szinte minden lakos ellenzi az ötletet, de a kerület és a főváros vezetése nem tágít, hiszen akkor elvesztené az Európai Uniós támogatást.

A Hunyadi utcában biciklisáv nélkül is éppenhogy elférnek egymás mellett a járművek Fotó: Bánkúti Sándor / MW

„Nem változtatnak a terveken, mert nem akarják elveszíteni az erre kapott uniós forrást”

Dódity Gabriella Facebook-posztjában azt írta, hogy a fővárosi és a kispesti önkormányzatnál is falakba ütközött, hiszen senkit nem érdekelt, hogy a lakosok mit akarnak.

„[…] Az utcában élőket nem kérdezte meg senki, tiltakozó álláspontjukat közlő levelemre Gajda Péter polgármester nem válaszolt, interpellációmra Karácsony Gergely helyettese azt mondta, nem változtatnak a terveken, mert nem akarják elveszíteni az erre kapott uniós forrást […]” – írta Facebook-posztjában Dódity Gabriella fővárosi fideszes képviselő.

„Így is keskeny az utca, alig férnek el az autósok”

Az általunk megkérdezett emberek egyöntetűen bosszantónak, balesetveszélyesnek és feleslegesnek tartják a biciklisáv kialakítását a Hunyadi utcában.

Mégis, mit szeretnének még ebből az útból elvenni? Így is keskeny az utca, alig férnek el az autósok! Egy sávra szűkülne az út, ha a kétirányú biciklisávot felfestenék

– mondta Répánszki Józsefné.

Répánszki  Józsefné szerint alapból is keskeny az utca  Fotó: Bánkúti Sándor / MW

„Ötletnek nem lenne rossz, de nem itt. Keskeny az utca, és az autójukkal nem tudnak majd hol parkolni az emberek” – mondta László.

László szerint nem tudnak majd hol parkolni az utcában Fotó: Bánkúti Sándor / MW

Karácsony szakadjon meg; ezt tudom mondani erre. Kizárólag azért csinálja ezt az egészet, hogy felvegye az EU-s támogatást. Megint egy újabb hülyeség, amit kitalált. Ha más kerület szenved, nekünk is kell?

– kérdezte felháborodva Zoltán, majd hozzátette: „Nekünk szerencsénk van, mert van saját beállónk, de szintén az utcában lakó több barátom sem tud majd hol parkolni az autójával.”

Zoltán nem ért egyet Karácsony döntéseivel Fotó: Bánkúti Sándor / MW

Karácsony Gergely biciklisávokkal teszi tönkre a fővárosi közlekedést

Külföldön teljesen mást jelent a biciklisáv fogalma: biztonságosabbak, hiszen egy külön út áll a kerékpárosok rendelkezésére. 

Biciklisáv
Ilyen Franciaországban egy biztonságos biciklisáv Fotó: -

Ezzel szemben itthon Karácsony Gergely teljes nyugalommal hoz létre veszélyes halálsávokat például a Karolina úton, az Oktogonnál, vagy a Dob utca–Erzsébet körútnál. A Clark Ádám téri biciklisávot pedig nem is használják az emberek.

Biciklisáv, Budapest
A nagykörúti biciklisáv is életveszélyes Fotó: Markovics Gábor

Budapest jó részében egyszerűen felfestenek egy biciklisáv jelző útburkolati jelet – sokszor a buszsávban – és kész, ez a bicikliút. Nyugat-Európa számos országában és a skandináv országokban teljes bicikliútrendszer van saját jelzőlámpákkal, elkülönítve az autós forgalomtól. Kész csoda, hogy Budapesten nem történik több kerékpáros baleset, mert egyébként minden adott hozzá!

 

Ezeket olvastad már?
Térfigyelő kamera rögzítette: rendőröknek estek a szülők, akiktől el akarták venni a gyerekeket

Térfigyelő kamera rögzítette: rendőröknek estek a szülők, akiktől el akarták venni a gyerekeket

Szívszorító fotók: Suhajda Szilárd özvegye is részt vett a budapesti gyertyagyújtáson

Szívszorító fotók: Suhajda Szilárd özvegye is részt vett a budapesti gyertyagyújtáson

Életet mentett a börtönben a kisfiát Olaszországban meggyilkoló Katalin

Életet mentett a börtönben a kisfiát Olaszországban meggyilkoló Katalin

„Édesanyám fölött állt a szobában a csuklyás rabló” – egyre több emberhez házába jutnak be a fantom tolvajok

„Édesanyám fölött állt a szobában a csuklyás rabló” – egyre több emberhez házába jutnak be a fantom tolvajok

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás