RETRO RÁDIÓ

Gyurcsány szerelmes Putyinba

Gyurcsány rendhagyó magatartásáról az amerikai külügyminisztériumot is értesítették.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.02.
Módosítva: 2023.03.02.
kapcsolat Putyin Gyurcsány Ferenc

Az USA budapesti nagykövetsége szerint bár 2008-ban világszerte elítélték Grúzia orosz lerohanását, ezt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nem tette meg.

A Magyar Nemzet további érdekes megállapításokra bukkant a Vlagyimir Putyinnal korábban szívélyes viszonyt ápoló Gyurcsány Ferenc vonatkozásában az úgynevezett WikiLeaks-iratokban.

Széles mosolyok és nagy összhang Putyin, Gyurcsány és Dobrev Klára között az Apró-villa erkélyén 2006 márciusában. Az amerikaiak szerint túl nagy volt az összhang – Fotó: AFP/Dér Miklós

Noha a dollárbaloldal vezetője napi rendszerességgel bírálja az ukrajnai orosz agresszióval összefüggésben a jelenlegi – tűzszünetet és mielőbbi békét szorgalmazó – kormányt, miniszterelnöksége idején merőben más arcot mutatott.

Ez akkor az amerikai diplomáciának is szemet szúrt.

Feltűnően hallgatott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, amikor világszerte elítélték a Grúzia elleni orosz támadást – állapította meg egy 2008 augusztusában kelt, bizalmas minősítésű amerikai nagykövetségi távirat.

„Bár az 1956-os szovjet invázióhoz nagyon hasonlít, a magyar kormány vonakodik attól, hogy a hivatalos EU–NATO-állásfoglalásokon túl kritikát fogalmazzon meg az oroszok lépéseivel szemben” – olvasható a táviratban, amely szerint a magyar kormány a „legjobb esetben is csak langyosan” reagált az eseményekre.

Érdemes visszaidézni, hogy Grúziában, ma használatos megnevezéssel Georgiában 2008 augusztusában – éppen a pekingi olimpia kezdetén – alakult ki fegyveres konfliktus. A grúz hadsereg augusztus 8-án offenzívába kezdett a déloszét területeken, mire válaszképpen az orosz erők támadást indítottak Grúzia ellen és benyomultak a területére. A hadseregek vízi, légi és szárazföldi ütközeteket vívtak, amelyeket több település orosz bombázása kísért. A fegyverropogás nagyjából tíz napig tartott, a háborús eseményeket tűzszünet szakította meg. Az orosz hadműveleteket a NATO is elítélte.

Gyurcsány szerelmes

A Magyar Nemzet már tegnap is szemezgetett a WikiLeaks-iratokból. Gyurcsány Ferenc szívélyes viszonya Oroszországgal ugyanis rendszeres munkát adott az USA budapesti nagykövetségének. 

April H. Foley, aki 2006 és 2009 között volt az USA magyarországi nagykövete – a kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint – többször jelezte az amerikai külügyminisztériumnak:

sok magyar úgy látja, a kormányfő a szükségesnél szorosabbra fűzi a viszonyt az orosz elnökkel.

– Miközben Gyurcsány fél provokálni az oroszokat és észben tartja Magyarország Nyugat iránti elköteleződését,

az is teljesen egyértelműen látható, hogy szerelmes Putyinba

– fogalmazott egy alkalommal a diplomata.

A teljes cikket a Ripost oldalán olvashatod el.

 

Ezeket olvastad már?
Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Hátborzongató dolgok derültek ki Maddie feltételezett gyilkosáról

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Elvitték minden idők eddigi legnagyobb Ötöslottó jackpotját

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Botrány: meghurcolták a rendőrök a tízéves kisfiút, az anya kártérítést követel

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Háromszor támadt ez az állat egy nőre Terézvárosban

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás