Kimosta az orrát a férfi, szörnyű fertőzés okozta a halálát

A férfi csapvízzel öblítette ki az orrát, amikor megtörtént a végzetes tragédia. A minisztérium elővigyázatosságra intette a lakosokat.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.03.03.
Módosítva: 2023.03.03.
gyász halál betegség fertőzés

Meghalt egy férfi Dél-Kaliforniában, miután az orrát csapvízzel öblítette ki. A férfi agyevőamőba-fertőzésben hunyt el február 20-án.

Fertőzés baktérium betegség sablon
Agyevő amőba okozta a férfi halálát Fotó: Pixabay

Három nappal a halála után a megyei egészségügyi osztály riasztást adott ki a fertőzés miatt. A kórház megnyugtatott mindenkit, hogy a fertőzés ritka, és csak akkor lehet megbetegedni, ha a szennyezett víz az orron keresztül jut be a szervezetbe. Hangsúlyozták, hogy a csapvíz ivásától a betegséget nem lehet elkapni.

Az agyevő amőba ellen nincs ismert és hatékony gyógymód.

Floridában ez volt az első ilyen eset, mely során csapvízzel történő orröblítés miatt kapta volna el valaki a fertőzést a téli hónapokban. Az agyevő amőba által okozott betegség 97 százalékban halálos. Az Egyesült Államokban 1962 és 2021 között ismert 154 fertőzött személy közül csak négy igazolt beteg élte túl a fertőzést.

Tavaly nyáron egy 13 éves kisfiú egy tóban úszott, amikor elkapta a betegséget. A kórokozó elsősorban tavakban, folyókban, meleg vizes forrásokban fordul elő, de megtelepedhet úszómedencékben, kutakban is.

Az Egyesült Államokban a legtöbb fertőzést a déli államokban az úszással hozták összefüggésbe, de jelentettek már megbetegedéseket Texasban és Floridában is.

A minisztérium fokozott elővigyázatosságra intette a Charlotte megyei lakosokat, körültekintőnek kell lenniük fürdés, zuhanyozás, arcmosás, úszás, vízbe ugrás és a tömlőkkel/locsolókkal való öntözés közben, hogy elkerüljék a víznek az orrukba kerülését. Emellett azt javasolják, hogy a műanyag és a felfújható medencéket alaposan fertőtlenítsék az emberek.

Megjegyezték: az orrmelléküreg-öblítő oldatokat mindig desztillált vagy steril vízzel kell elkészíteni, vagy a csapvizet legalább egy percig fel kell főzni, majd hagyni kihűlni – írja a Foxnews.

Ha pedig valaki a következő tüneteket tapasztalja magán, azonnal forduljon orvoshoz: fejfájás, láz, hányinger, tájékozódási zavar, hányás, nyakmerevség, görcsös rohamok, egyensúlyvesztés, hallucinációk.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás