A mai időjárás a forradalom napját idézi – mutatjuk, hol kell számítanunk csapadékra!

Gróf Széchenyi István tréfásan esernyőforradalomnak nevezte az 1848. március 15-i eseményt.Megosztás
Szerző: P.P.
Létrehozva: 2023.03.15.
Módosítva: 2023.03.15.
időjárás eső március 15.

1848 márciusának idusa a hónap legcsapadékosabb napja volt: Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A,Young,Woman,Is,Fighting,Against,The,Storm,With,Her
Viharos szélre és esőre is számíthatunk a mai napon Illusztráció/Fotó: Shutterstock

A hónap legcsapadékosabb napja volt

175 éve ezen a napon 6,2 milliméternyi esőt észleltek, ami arra utal, hogy napközben időszakosan, de kitartóan érkezhetett a csapadék. A Gellért-hegyen mért adatok szerint 1848 márciusának legcsapadékosabb napja volt a forradalom napja. 

Az Időjárás című folyóirat 1948-as január-márciusi kiadásából származó táblázat szerint – amely az 1848. március 15-én rögzített meteorológiai adatokat tartalmazza – a hőmérséklet 5,5 és 9 Celsius-fok között ingázott – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalójából.

Ma sem lesz melegünk

Az OMSZ előrejelzése szerint erősen felhős, borult égboltra számíthatunk, a Dunától keletre pedig több helyen várható eső és zápor. Nyugaton akár viharos széllökésekre is számíthatunk, míg a hőmérséklet 5 és 10 fok között áll meg.

Az erős hidegfronti hatás miatt többeknél előfordulhat fejfájás, alvászavar és fáradékonyság. Emiatt jellemzően figyelmetlenek és dekoncentráltak is lehetünk a mai napon, így érdemes körültekintőbben vezetniük azoknak, akik ma autóba szeretnének ülni. 

A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki

– írja a Köpönyeg.hu.

Este akár havazhat is

Borsod alacsonyabb részein és a Tiszántúlon késő délutántól válthat havas esőbe, havazásba a csapadék, de nem marad meg majd a hó. 

Az északi, északnyugati szelet élénk, helyenként erős, a Bodrogközben akár viharos lökések is kísérhetik

– olvasható a Met.hu előrejelzésében.

Éjjelre lehűlés érkezik majd, több helyen –3 fokot is mérhetünk, ami az utóbbi napok közel 20 fokos hőmérsékletéhez képest nagy visszaesés, ezért nagyon megviselheti a szervezetünket.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás