RETRO RÁDIÓ

A szabadság napja: 9 érdekesség március 15-ről, amit sokan nem tudnak

Ma ünnepeljük az 1848-as forradalom kitörésének 175. évfordulóját. Hiába telt el ennyi idő, ma is makacsul tartják magukat bizonyos legendák, amik valójában nem úgy történtek, és a történelemkönyvek sem emlékeznek meg mindenről. Lássunk néhány érdekességet, amit talán te sem tudsz erről a dicsőséges napról!Megosztás
Szerző: MZ/X
2023.03.15. 05:00
március 15. Petőfi Sándor érdekességek

1848. március 15. a modern parlamentáris Magyarország születésnapja. Európa több országához hasonlóan Pest-Budán is kitört és itt vér nélkül győzött a forradalom a nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás jelszavaival: egyenlőség, szabadság, testvériség. Megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. 1848. március 15-ével kapcsolatban a legtöbbször Petőfi Sándor, a Nemzeti dal, a Pilvax kávézó, a kokárda és a 12 pont jut eszükbe. 

Fotó: Shutterstock

Íme néhány érdekesség ezekkel kapcsolatban, amit nem olvashatsz a történelemkönyvekben!

1. Négy nappal előre hozták a forradalmat

Eredetileg március 19-ére tervezték a forradalmat Petőfi, Jókai és társaik, ekkor kezdődött ugyanis a József-napi vásár. Ilyenkor rengeteg ember érkezett a városba, és a fiatalok úgy gondolták, aznap egyszerűbb lesz feltüzelni a népet a Habsburg-uralom ellen, az ország függetlensége érdekében. Ám március 13-án Bécsben kitört a forradalom és ennek hírére határozták el: Pest-Budán sem szabad tovább várni! 

2. A Pilvaxot nem is Pilvaxnak hívták akkor

A Pilvax Kávéház a mai napig kamatoztatja azt a hírnevet, amit azzal szerzett, hogy a márciusi ifjak innen indították útjára a forradalmat. Az igazság azonban az, hogy a kávéházat akkoriban mindenki Fillinger néven emlegette. Az 1838-ban megnyitott kávézót tényleg Pilvax Károly vette meg, de tőle később Fillinger János vette bérbe, aki ugyan megtartotta a Pilvax nevet, de akkoriban már mindenki Fillingerként emlegette a kávézót. És hogy miért jártak a lázadó ifjak éppen oda? Mert közel volt a városházához, többen közülük a környéken laktak és a kávé mellé ingyen járt a reggeli. Egyébként a forradalom egyik legelső vívmányaként Petőfi indítványára a Pilvax kávéház 1848-ban felvette a Szabadság-csarnok nevet.

A Pilvax 1971-ben Fotó: Fényes Tamás/MTI

3. Petőfi először nem is Talpra magyart írt

A Nemzeti dal összeforrt az 1948–49-es eseményekkel, ez az, ami – a kokárda mellett – elsőként eszünkbe jut március 15-ről. Az eredeti szövege úgy hangzott, hogy „Rajta magyar, hí a haza”. Ezt Petőfi egy joghallgató, bizonyos Szikra Ferenc tanácsára írta át „Talpra magyar, hí a haza” szövegre. Az indok, ami meggyőzte Petőfit, az volt, hogy Szikra szerint a „rajta” előtt a magyar nemzetnek előbb talpra kellene állnia.

Petőfi Sándor mondott beszédet a Nemzeti Múzeumnál, de a Talpra magyart nem ő szavalta el Fotó: Török János

4. Nem Petőfi szavalt a Nemzeti Múzeumnál

Sokakban az a kép él, hogy Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szavalja a Nemzeti dalt. Az igazság azonban az, hogy ott csak egy buzdító beszéd hangzott el Petőfi szájából. De akkor miért emlékszik mindenki máshogy? A Pesti Divatlap címlapja miatt, amin az szerepelt, hogy Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szaval. A kutatók szerint egyébként a Nemzeti dal tényleg elhangzott a múzeumnál, de azt egy színész szavalta el, nem a költő.

5. Nem kellett nagy erő a nyomdagépek lefoglalásához

Amikor a márciusi ifjak ki akarták nyomtatni a 12 pontot, Landerer Lajos kérte tőlük a cenzori pecsétet, ami természetesen nem volt, ezért megtagadta a nyomtatást. Patthelyzet alakult ki. Petőfiék már épp feladták volna, amikor maga Landerer javasolta nekik, hogy foglalják le az egyik nyomdagépet, hiszen akkor ő nem felel azért, amit azon kinyomtatnak. Ezt a forradalmárok örömmel meg is tették.

6. Az ebédet azért nem hagyták ki a forradalom kedvéért

Már javában nyomták a röplapokat, amikor elérkezett az ebédidő, és Irinyi József, a 12 pont ötletgazdája javasolta a tömegnek, hogy menjenek haza ebédelni. Így az ötezres éhes tömeg feloszlott, de ebéd után már tízezren gyűltek össze ismét a Nemzeti Múzeum előtt, ahol többek közt Vasvári Pál és Irinyi szónokolt.

7. Szendrey Júlia felcserélte a trikolor színeit

Szendrey Júlia szobra Fotó: Török János

A trikolórt a francia forradalom szülte, ahogy a kokárdát is a francia felkelők tűzték elsőként a ruhájukra. Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát is ez ihlette meg, aki saját maga varrta meg férje számára a kokárdát. Júlia azonban felcserélte a kokárdán a magyar zászló színeit, így a végeredmény úgy nézett ki, mintha az olasz lobogó színeiből állna. Történészek szerint az sem kizárt, hogy ezt szándékosan tette. Egyébként a kokárda olyan hamar elterjedt 1848 márciusában, hogy három nap alatt Pest-Buda kifogyott a nemzeti színű textilekből.

8. Szükségük volt egy királygyilkosságra

Petőfiék még délben megrendelték a Nemzeti Színháztól aznap estére a Bánk bán előadását, hogy azon a napon legalább egy királygyilkosság történjen, még ha csak a színpadon is. A díszvendég egyébként Táncsics Mihály lett volna, akit akkor szabadítottak ki a politikai fogságból. Ám Táncsics (eredeti nevén Mihajlo Stancsics) a színház helyett feleségével egy fogadóban múlatta az időt.

9. Ki tette meg bűnbaknak Görgeit?

1849. augusztus 13-án Világosnál Görgei Artúr tábornok feltétel nélküli fegyverletételét sokáig a magyar történelem legszörnyűbb árulásaként kezelték. Történészek szerint azonban maga Kossuth terjesztette el ezt, mert úgy gondolta, ha a szabadságharc kudarcának oka a katonai túlerő, akkor az a veszély bármikor újra fennállhat és ez a magyarok kedvét szegi. Ellenben ha árulás a kudarc oka, a vereségért pedig egy személy a felelős, fenntarthatja a forradalmi tüzet.

 

Ezeket olvastad már?
Elítélték a férfit, aki ledobta kutyáját a negyedik emeletről

Elítélték a férfit, aki ledobta kutyáját a negyedik emeletről

Évekre internet nélkül maradhatunk egy kitörő napszél miatt

Évekre internet nélkül maradhatunk egy kitörő napszél miatt

"Megfogtam a kezét és tudtam, már nem él" - szerelmes öngyilkosok Erdőkertesen: itt a vallomás

"Megfogtam a kezét és tudtam, már nem él" - szerelmes öngyilkosok Erdőkertesen: itt a vallomás

„Bízunk Istenben és bízunk Bíborkában, mert nagyon erős" – az életéért küzd a 3 éves ebesi kislány

„Bízunk Istenben és bízunk Bíborkában, mert nagyon erős" – az életéért küzd a 3 éves ebesi kislány

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás