RETRO RÁDIÓ

Nyárigumicsere: eljött az ideje vagy várjunk még?





A szakértők szerint az abroncscsere az egyik, ha nem a legfontosabb része az autók nyári felkészítésének. A kérdés már csak az, hogy eljött-e már a nyárigumicsere ideje?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.03.15.
Módosítva: 2023.03.15.
gumi gumicsere nyári gumi

A napokban hol nagyon meleg, hol talajmenti fagy várható. Mi az a hőmérséklet, amikor már biztonságosabb nyárigumival közlekedni és mikor menjen gumishoz az, aki elkerülné a sorban állást? Íme a válaszok!

gumicsere, nyári gumi, abroncs
 Eljött már a nyárigumicsere ideje vagy még várni kell? Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

Mikor cseréljük le a télit nyárigumira?

Ez attól függ, hogy mennyit járunk autóval külföldön, és mely országokba. Ezen- kívül az átlaghőmérsékletet és a gumiszervizekben ilyenkor kialakuló tumultust érdemes még figyelembe venni. Magyarországon jelenleg nincs semmilyen előírás arra vonatkozóan, hogy mikor kell megejteni az abroncscserét. Büntetni is csak akkor büntet a rendőrség, ha az autón lévő abroncs profilmélysége 1,6 mm-nél kisebb, vagy ha téligumival okozunk balesetet nyáron. A környező országokban viszont szigorú előírások vonatkoznak az évszaknak megfelelő gumi használatára, így aki sűrűn jár külföldön, a következő dátumok előtt ne cseréltesse le a téli- gumikat:

  • Ausztriában április 15-ig kötelező a téligumi használata;
  • Csehországban, Romániban március 31-ig;
  • Szerbiában április 1-jéig;
  • Szlovákiában dátumtól függetlenül, ha az úton hó van, kötelező a 4 mm profilmélységű téligumi mind a négy keréken;
  • Szlovéniában március közepéig, legalább egy tengelyen;

Ha csak itthon autózunk, várjuk meg amíg a napi középhőmérséklet 7 fok feletti nem lesz. Ezt a meteorológusok a hajnal 1, reggel 7, délután 1 és este 7-kor mért hőmérsékleti adatok átlagából számolják ki. A gumiszervizekben a legnagyobb tumultus az elmúlt évek tapasztalatai alapján március 20. és április 20. között várható, így akinek fontos a kényelem (és a hőmérséklet is engedi) ez előtt vagy ez után a csúcsidőszak után keresse fel a műhelyeket – javasolja a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA).

Ezért kell a télit nyárigumira cserélni

A téli időjárási körülményekhez készített futófelület-kialakítás rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget, valamint növekvő zajszintet eredményez meleg időben, így mindenképp érdemes lecserélni a téligumikat nyárira.

 

Mi legyen a téligumikkal?

Tegyük őket száraz, hűvös, fénytől védett helyre. Ha felnin vannak, fektessük őket egymásra, ellenkező esetben pedig állítva tároljuk őket úgy, hogy két-három hetente egy negyed fordulatot fordítunk rajuk.

Milyen nyárigumit érdemes venni?

Használt kerékszett vásárlását nem ajánlja a HTA, mivel szerintük ezeknek olyan belső, szemmel nem látható rejtett hibái lehetnek, amik akár életveszélyes helyzetet is eredményezhetnek. A kétes eredetű, távol-keleti importgumiktól is óva int mindenkit a szövetség. Vásárláskor figyelembe kell venni az autó típusát, a gyártó cég méretre vonatkozó ajánlását, a közlekedési szokásainkat, és azt, hogy milyen körülmények között, mennyit autózunk. Illetve nem árt néhány tesztet is átböngészni. Az idei első nyárigumiteszt – amit a német autóklub, az ADAC végzett – eredménye szerint például a Goodyear, a Continental, a Michelin és a Bridgestone prémium termékeivel nem foghatunk mellé, de felkerültek az élmezőnybe a japán Falken mellett a koreai Kumho, Hankook és Nexen gyártók nyárigumijai is. A teszten az abszolút győztes a Goodyear Efficient Grip Performance 2 lett, a második helyett a Continental Premium Contact 6, a harmadik pedig a Michelin Primacy 4+ lett.





 





Ezeket olvastad már?
Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Na, még csak ez hiányzott: ők szenvednek majd leginkább az időjárástól a következő napokban

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Sötét jóslat: aszteroidák hullhatnak a fejünkre, mire a Marson fogunk élni

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Rejtélyes robbanás Angyalföldön – Ferencet megdöbbentette, mi áll a háttérben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás