Tömegével élnek a föld alatt a gyermekek és az idősek Kelet-Ukrajnában





Normális esetben nyugodtan mondhatnánk azt, hogy a mai fiatalok szerencsések, mert semmit nem tudnak a háborúról, azonban ez sajnos nem igaz.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2023.02.17.
Ukrajna terror idősek gyerek háború

Még az a legkevesebb, hogy már hazánkban is egyre többet találkoznak vele a gyerekek különböző híradásokból, vagy szüleik által, azonban az ukrajnai fiatalok már nem mondhatják el magukról, hogy csak hírből ismerik a háború borzalmait. Számukra ugyanis a mindennapi élet része lett, hogy testközelből élik át azt a felfoghatatlan pusztítást és zsigeri rettegést, amivel a harcok járnak.

Orosz rakétatámadás érte lakóház romjai a Kelet-Ukrajnában 2023. február 2-án – Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko

Pont ebből a pusztításból adóik, hogy kénytelenek magukat valahogy védeni a bombázásoktól és a katonáktól, ennek pedig – mint azt a nagy öregek nagyon jól tudják – az az egyik legjobb módja, ha az ember a föld alá menekül. Pont így tesznek a bahmutiak is, akik más lehetőség híján a föld alatt, pincékben élik az életüket, amióta a kelet-ukrajnai várost az orosz erők folyamatosan bombázzák.

 Az Euronews beszámolója szerint az egyik pincében például 6 gyermek és mintegy 20 felnőtt zsúfolódik össze. A lap ellátogatott a helyszínre is, ahol többek között az egyik kislánnyal is beszéltek, aki már 6 hónapja él az óvóhelyen a nagyszüleivel. Édesanyja sajnos egy az oroszok által elfoglalt városban maradt.

„Amikor még abban a másik városban laktunk, egy közeli házat bombáztak. Annyira féltem, nem tudom elfelejteni. Amikor idejöttünk, láttam, hogy rosszabbak a körülmények, de meggyőztem magam, hogy képes vagyok ezt az egészet túlélni. Próbálom elfelejteni a bombázást”

– mondta a gyermek.

Még mindig jobb a föld alatt, mint egy idegen helyen

Adódik a kérdés, hogy nem lenne-e jobb nekik, ha máshol találnának menedéket, azonban egyrészt azért sok helyre nem tudnának menekülni, másrészt viszont többen úgy gondolják, hogy Ukrajnában jelenleg szinte mindenhol veszélyes az élet, de itt legalább otthon vannak.

Az is egyfajta biztonságérzetet ad – ha ebben a szörnyűséges helyzetben lehet egyáltalán így fogalmazni –, hogy az utcákon ukrán katonák osztanak ételt. Egyikük épp azt mesélte a lapnak, hogy egy héttel ezelőtt még tartották az állásaikat, de most kénytelenek visszavonulni, ennek az egyik oka, hogy a legjobb katonáikat hátrébb vonják, hogy felkészülhessenek a további harcokra.

Meleg ételt osztanak önkéntesek a hajléktalanná vált embereknek a kelet-ukrajnai Harkivban – Fotó: MTI/EPA/ Szergej Kozlov 

Az pedig csak tovább nehezíti a helyiek életét, hogy napközben el kell hagyniuk az óvóhelyeket, annak érdekében, hogy élelemet találjanak – illetve egyéb szükségleteik miatt –, ami mindig kockázatos.

Eleinte nagyon féltem, de most már nem. Nyugodt vagyok

– mondta egy idősebb nő, majd a pincébe lesietve hozzátette, hogy minimális időt tölt csak a föld felett, lent pedig az idő nagy részében imádkozik.

 





 





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás