Szívszorító összefoglaló a Török-szíriai földrengésről: ez történt a héten!





Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.02.11.
Módosítva: 2023.02.11.
mentés Török-szíriai földrengés összefoglaló

Mint arról elsőként lapunk is beszámolt, hétfő hajnalban földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. 

Fotó: Ahmet Akpolat

Több utórengés követte

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

 A legfrissebb adatok szerint:

Törökországban pénteken 20 213-ra emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a dél-törökországi Hatayban található koordinációs központban. Koca arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma elérte a 80 052-t.

Péntek késő este Adiyaman tartományban a mentés 113. órájában épségben hoztak fel a romok alól egy 57 éves nőt. Recep Tayyip Erdogan török elnök a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy a mentési munkálatokban annak ellenére nem tudták elérni a kívánt sebességet, hogy a világ talán legnagyobb mentőcsapatát gyűjtötték össze 141 ezer emberrel, köztük 30 ezer hivatásossal, mivel a pusztítás olyan nagy területet és olyan sok épületet érintett.





Hatay tartomány vidéki részén, Altinözü körzetben egy olajfákkal borított földön például 30 méter mély és 200 méter széles "völgy" keletkezett. A térségben lakók arról számoltak be az NTV török hírtelevíziónak, hogy a földrengés során óriási robajt hallottak, valamint zöld fényjelenséget láttak a térségben.

Az NTV pénteki jelentése szerint a földmozgásban regisztráltan összeomlott épületek száma továbbra is 6444. Egyelőre hivatalos becslés nincs arról, hogy hány ember rekedt még az összedőlt épületek alatt.

Osmaniye városában pénteken összedőlt egy olyan ház, amely hétfőn súlyos károkat szenvedett. A ház az út felé dőlt, és a helyiek szerint maga alá temetett egy járókelőt. Kimentését megkezdték.

A szerencsétlenség sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban a most következő éjszaka -1 és -11 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható. A török katasztrófavédelem (AFAD) pénteken azt közölte, hogy eddig 81 415 károsultat szállítottak át más tartományokba a hétfői földrengés érintette térségből.

Fotó: Emrah Gürel

Nem adják fel a reményt

Ahogy azt pénteken megírtuk: a katasztrófa ötödik napjára már rengeteg életet sikerült megmenteniük a Törökországban és Szíriában tartózkodó mentőcsapatoknak. A magyar csapatok is a helyszínen dolgoznak, a mentésben részt vevők versenyt futnak az idővel. Ennyi idővel a történtek után ugyanis egyre fogy az esély arra, hogy további túlélőket találnak.

36 órán át védte testével az öccsét a 7 éves lány a földrengéstől

Az egész világot bejárta annak a hős kislánynak a története, aki saját testével védte öccsét, miközben rájuk omlott az otthonuk Törökországban. Ez a pici kislány olyan erőről tett tanúbizonyságot, ami a felnőtteket is megszégyeníti - a teljes cikket itt éred el.

50 órát töltött a romok alatt a kétgyermekes család

A vaksötétben, a hideg időben várták a segítséget a családtagok. A magyar mentőcsapatok azonnal cselekedtek. Ember feletti küzdelmet folytatott egy kétgyermekes családért a Baptista Szeretetszolgálat csapata. Ám addig ügyeskedtek, amíg mindannyiukat biztonságba nem helyezték.

Halott anyja mellett feküdt egy újszülött a romok alatt

Családja utolsó tagjaként mentették meg a romok alól a szakemberek. A picinek nem maradt senkije sem a közeli családjából. A szíriai Dzsandairiszban családja utolsó túlélőjeként találtak rá a romok alatt egy élő csecsemőre. A kislány mellett feküdt halott édesanyja, még a köldökzsinór is összekötötte őket. A mentőegységek szíve összeszorult a látottaktól.

 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szakemberei is azonnal összepakoltak, és meg sem álltak Törökországig, hogy segítség az életben maradt lakosság kimenekítését a romok alól.

Figyelem, megrázó felvételek következnek: 

 

 

 

Megsérült az egyik hős keresőkutya, Gogó

Keresés közben, a romok között érte baleset a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyáját, Gogót.

Mint megírtuk: Az összedőlt épületekbe, a szűk rések és törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes bejutni, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek balesetek. Gogó keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a 2 lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogó jelenleg sajnos nem bevethető a mentési munkák során.

„Az első 48 óra a legkritikusabb” – kedden megérkeztek a magyar mentőcsapatok Törökországba

A katasztrófa hírére a magyar belügyminisztérium nem késlekedett: azonnal riadóztatták a HUNOR elit alakulatot. Ez a szervezet Magyarország legjobb hivatásos tűzoltóiból álló elit alakulata, akik akár 20 tonnás eszközöket is át tudnak vágni, és erre alkalmas eszközöket is vittek magukkal. 

Kilenc tonna felszereléssel érkeztek a helyszínre, betonvágó láncfűrészt, akusztikus személykeresőket, keresőkamerákat, erőtámaszokat, kötéltechnikai eszközöket és speciális orvosi felszerelést is vittek magukkal

– mondta el lapunknak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője, aki mindehez azt is hozzátette: a hétfői nap folyamán magyar idő szerint 21.30-kor indultak el a mentőegységek az érintett területekre. Érkezésük után Adana repteréről négy teherautóval és két busszal Haday tartományba utaztak, ahova valamivel 10 óra után érkeztek meg.

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás