„Az első 48 óra a legkritikusabb” – megérkeztek a magyar mentőcsapatok Törökországba – videó

Újabb földrengés rázta meg kedd hajnalban Törökországot és Szíriát. Eddig több mint négyezer halálos áldozatot követelt a katasztrófa. A túlélők felkutatásában a magyarok is segítenek: közel százfős csapat landolt kedd reggel Törökországban.Megosztás
Szerző: P.P.
Létrehozva: 2023.02.07.
földrengés kutyák Törökország mentőakció

Az elmúlt évszázad egyik legerősebb földrengése rázta fel a török lakosságot hétfő hajnalban. A pusztító földrengés Törökországot és Szíriát sújtotta, és eddig több mint 4300 ember vesztette életét a CNN jelentése szerint. A mentőegységek jelenleg is próbálják kimenekíteni a romok alatt rekedteket.

Délelőttől a helyszínre érkező magyar mentőcsapatok is segítik a munkálatokat és a túlélők felkutatását.

Lakóépület romjai között kutatnak túlélők után Fotó: Depo Photos

Antakya területén kezdték meg a túlélők felkutatását

A katasztrófa hírére a magyar belügyminisztérium nem késlekedett: azonnal riadóztatták a HUNOR elit alakulatot. Ez a szervezet Magyarország legjobb hivatásos tűzoltóiból álló elit alakulata, akik akár 20 tonnás eszközöket is át tudnak vágni, és erre alkalmas eszközöket is vittek magukkal. 

Kilenc tonna felszereléssel érkeztek a helyszínre, betonvágó láncfűrészt, akusztikus személykeresőket, keresőkamerákat, erőtámaszokat, kötéltechnikai eszközöket és speciális orvosi felszerelést is vittek magukkal

– mondta el lapunknak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője, aki mindehez azt is hozzátette: a hétfői nap folyamán magyar idő szerint 21.30-kor indultak el a mentőegységek az érintett területekre. Érkezésük után Adana repteréről négy teherautóval és két busszal Haday tartományba utaztak, ahova valamivel 10 óra után érkeztek meg.

 A HUNOR mentőszervezet a szír határhoz közeli,  377 ezer lakost számláló Antakya városban kezdi meg a mentési munkálatokat.

A HUNOR-hoz csatlakoztak a Pest Megyei Kutató-Mentők is  Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

A legkritikusabb az első 48 óra

Mukics Dániel kiemelte, hogy a HUNOR-nak három azonnali feladata van,

Az első 48 óra a legkritikusabb, így az érkezést követően azonnal megkezdik a felkutatást és a kimenekítést.

Eközben a csapat egyik része felveszi a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, a többiek feladata pedig a magyar tábor felépítése – ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Kutyák Határok Nélkül csapata is csatlakozott a mentéshez Fotó: KHN

Magyar keresőkutyák is segítik a munkálatokat

A Kutyák Határok Nélkül csapata is csatlakozott a mentéshez, 3 fő – köztük egy orvos − és 3 kutya a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport részeként dolgoznak az érintett területen, míg másik két tagjuk és kutyáik a HUNOR mentőcsapatait erősítik. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata is részt vesz a túlélők felkutatásában 20 szakemberük 4 mentőkutyával és közel 2 tonna felszereléssel felszerelkezve kapcsolódott be a mentési munkálatokba.

Aggódnak a magyarok a szeretteikért

Korábban írtunk arról, hogy Törökországban élő magyarok családtagjai is aggodalmukat fejezték ki az eset kapcsán. Volt olyan, aki pár perccel a pusztító, 7,8-as erősségű földrengés előtt beszélt telefonon egy közeli barátjával, majd miután értesült az esetről, már nem érte el az említett ismerőst.

A TikTokon közzétett összefoglaló videónk alatt is záporoztak a kommentek, egy hozzászóló lánya és unokái is Ankarában élnek, ők azt mondták, hogy himbálózott a csillár. Egy másik reagáló sógora él Kayseri területén, elmondásuk szerint ott is lehetett érezni a földrengést.

 

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás