„Amikor meglát egy klinikát, sírni kezd” – Benett mindössze kétéves, de már négy műtéten esett át





Négy műtéten van eddig túl a kétéves, nyitott hasfallal született Benett, ám még vár rá egy ötödik beavatkozás is, hogy teljes életet élhessen.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.02.17.
dráma betegség ritka betegség

A kétéves kisfiú, Kovács Benett Zoltán egy ritka fejlődési rendellenességgel született, melynek következtében a hasüregi szervei közül a belei, a lépe és a mája a hasüregén kívül helyezkedtek el, ezért több bonyolult műtétre volt szüksége.

Kovács Benett Zoltán valamivel a műtét után
Négy műtéten van túl a kétéves kisfiú – Fotó: Kovács Viktória, Benett édesanyja

81 nap után vihették haza a kórházból

Benetet eddig négyszer kellett megműteni. Míg az első három beavatkozást a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ orvosai hajtották végre rajta, addig a negyedik műtét során dr. Amulya Saxena londoni gyermeksebész volt a segítségükre. A külföldi szakember bevonására azért volt szükség, mert Benett esetében úgynevezett óriás omphalocele alakult ki, azaz az összes belső szerve a hasfalán kívül helyezkedett el, ami komoly kihívások elé állította a szegedi orvosokat.

A kisfiú édesanyját – érthető módon – már a szülés utáni első pillanatok is megrázták.

Azt az érzést, amit akkor éreztem, az ellenségeimnek sem kívánnám

– mondta a Borsnak Benett édesanyja, Kovács Viktória a pillanatról, amikor szembesült újszülött kisfia súlyos állapotával. Ráadásul a szülők 51 nap után vehették először kézbe a gyermeküket,  akit 81 nap után vihettek haza. Benett az első 35 napot mélyaltatásban töltötte.

nyitott hasfallal született kisfiú
Ők műtötték Benettet: jobb szélen dr. Kovács Tamás, középen pedig dr. Amulya Saxena – Fotó: u-szeged.hu

„Fél óráig csak szorítottam”

Viktória a mai napig tisztán emlékszik ara a pillanatra, amikor végre karjába vehette szeretett kisfiát.

„Borzasztó volt látni, hogy gépekre van kötve a gyermekem, és ezek tartják életben. Sok hétig vártunk, de egyszer csak elpattant a cérna, és egyszerűen a karomba akartam őt venni. Amikor ez sikerült, akkor elsírtam magam egyből, fél óráig csak szorítottam. Ez az érzés leírhatatlan volt, hiszen ekkor tarthattam őt először a karjaimban. Utána adtam oda az édesapjának. Ezután pedig egyszerűen nem akartam hazamenni a kórházból” – mesélte az idegőrlő hetekről Viktória, aki még most is elérzékenyül, ha eszébe jut ez az időszak.

Egyre jobban van a kisfiú

A hódmezővásárhelyi gyermeket a negyedik műtét után néhány héttel, most pénteken kontrollvizsgálatra vitték szülei. A kisfiú egyik kötését levették orvosai, valamint megállapították, hogy szépen varasodik és kellő ütemben gyógyul Benett műtéti sebe.

A fiatal Kovács Benett Zoltán korához képest jól viseli a műtéteket
A fiatal Kovács Benett Zoltán korához képest jól viseli a műtéteket – Fotó: Kovács Viktória, Benett édesanyja

Benettnek szerencsére sem a betegsége, sem pedig a műtétei miatt nincsenek fájdalmai. A negyedik műtét előtt egy héttel már magától járt, valamint a negyedik műtét után két héttel ismét járni kezdett, ami nagyon jó jel. Arra azonban oda kell figyelniük a szüleinek, hogyha elesne, akkor ne a hasára essen.

A műtétet követően sokkal jobban, könnyebben és szabadabban képes mozogni, ami nagyon jó jel. A korábbihoz képest látványos a különbség

– hangsúlyozta Viktória.

Kovács Benett Zoltán a műtét után
Az ötödik műtét után teljes életet élhet majd – Fotó: Kovács Viktória, Benett édesanyja

Teljes élet vár rá az ötödik műtét után

Benettre még vár egy ötödik, utolsó műtét, melyet követően várhatóan 3-4 hónap kell majd a teljes felépüléséhez. Ezt követően azonban már a hasüregi szerveit megtartó hálóra sem lesz szükség, mivel a hasizmait és a hasfalát egyaránt bezárják majd, valamint kialakítják a kisfiú köldökét.

Az egész család számára nagy megkönnyebbülést jelenthet majd a procedúra vége. A kis Benett fiatal kora miatt ugyanis csak részben érti, hogy mi történik vele.

Amikor meglát egy orvosi klinikát, mindig sírni kezd, mert rossz érzés neki odamenni. Szerencsére azt nem teljesen érti, hogy mi történik vele, így az remélhetőleg nem hagy majd mély nyomot benne. Azt viszont érti, hogy mindaz, amit teszünk, az érte van, azért, hogy a későbbiekben sokkal jobban legyen

– jelentette ki Benett édesanyja, Viktória.





 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás