A szegedi egyetem sebészei csodát tesznek a hallássérültekkel





Egy ausztrál cég implantátuma gyerekeken és időseken egyaránt segít.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.11.
gyógyítás Hallás orvos

Ami még 15 évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, ma már rutinműtétnek számít. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában ugyanis egy ausztrál cég, a Cochlear fülbe ültethető implantátumaival dolgoznak. Ezzel siketen született csecsemők kaphatják vissza a hallásukat, de az idős emberek hallásvesztésén is képesek javítani, hogy ne szigetelődjenek el a társadalomtól. Nemrég a vállalat elnökhelyettese személyesen mérte fel a szegedi egyetem klinikáján zajló műtéteket - számolt be a csodáról a Ripost.

A Cochlear implantátumát ültetik be egy hallássérültnek a szegedi egyetem klinikáján
Hallássérülten végeznek implantációs műtétet a szegedi egyetem klinikáján Fotó: Bobkó Anna / SZTE

Sokan nem tudják, hogy létezik megoldás

Catherine Picard, a Cochlear cég elnökhelyettese szerint azért tudnak kevés betegen segíteni, mert nem tudnak arról a lehetőségről, amit a műtét és az implantátum behelyezése nyújtani tud számukra.

Az a célunk, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk azt a lehetőséget, amit ezek az implantátumok jelentenek. Sajnos egyelőre világszinten a potenciálisan gyógyítható, időskori hallásvesztésben szenvedő emberek mindössze 5 százalékán tudunk segíteni és ennek legfőbb oka, hogy sokan azok közül, akiknek segíthetne ez az eszköz, nem is tudnak a létezéséről.

"Azon dolgozunk, hogy ez a szám rohamosan emelkedjen és köztudottá váljon, a technológia már létezik" – mondta az elnökhelyettes. Az orvosi csapatot, amely a hallásjavító műtéteket végzi, személyesen az egyetem rektora, Prof. dr. Rovó László vezeti.

Az SZTE klinikai központjában található a világ egyik legjobban felszerelt, úgynevezett cochleáris (a fülben található csigához kötődő) implantátumok beültetésére is használható műtője.

"Mi Szegeden olyan vizsgálatokat és beavatkozásokat is el tudunk végezni, amilyeneket a világon csak nagyon kevés helyen lehetséges. A Cochlear céggel már nemcsak az orvostudományi területen, hanem az eszközfejlesztésben is hatékonyan tudunk együttműködni, ami a kimagasló munkát végző kutatóinknak köszönhető" – hangsúlyozta a rektor.

A Cochlear cég képviselete a szegedi egyetemen
Az ausztrál küldöttség nagyon elégedett volt a szegedi fejlesztésekkel Fotó: Bobkó Anna / SZTE

Szeged az elsők között

A fülkagylóhoz kapcsolódó implantációs rendszer működése lehetővé tenné sokkal több, siketen született gyermek számára a társadalmi beilleszkedést. A teljes szintű hallást adó beavatkozásra akkor van a legjobb esély, ha az újszülött osztályokkal együttműködve megtalálják azokat a csecsemőket, akiknél elvégezhető a műtét és ezt 6 hónapos koruk után nem sokkal el is végzik. A Szegedi Tudományegyetem szakorvosai az országban az elsők között végeztek el ilyen beavatkozásokat, Cziegner Jenő professzor vezetésével és már akkor is az ausztrál cég eszközeit használták.

A Cochlear implantátuma, amit hallássérült betegeknek ültetnek be
Az implantátum, ami visszaadja a csecsemők hallását Fotó: Bobkó Anna / SZTE

 





 





Ezeket olvastad már?
„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

„Két élet munkája ment tönkre” – Renáta miskolci házát egyszerűen ellopták

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Nincsenek szavak: ez vezetett a két emberéletet követelő kamionbalesethez

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Tejútrendszer, Szaturnusz, meteorok – ilyen csodát nem sokat látsz évente az égbolton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás