RETRO RÁDIÓ

Megdöbbentő részletek derültek ki a működésképtelen budai várkerületről





Továbbra is forrnak az indulatok a képviselő-testületben, a helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy kérdéses, lesz-e egyáltalán költségvetése a kerületnek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.02.
Módosítva: 2023.02.02.

Jóval súlyosabb a belviszály az I. kerületben, mint azt korábban sejteni lehetett. Lapunk úgy értesült, hogy több olyan súlyos ügy történt az utóbbi időben, ami jelentősen hozzájárult az I. kerületi képviselő-testület működésképtelenségéhez. Mint ahogyan korábban megírtuk, botrányosra sikeredett a legutóbbi képviselő-testületi ülés, mivel nem jelent meg sem a jegyző, sem az aljegyző, de még a helyettesítésükre kijelölt hivatali vezető sem.

V. Naszályi Márta polgármestert hibáztatja a képviselő-testületi többség 

Miért kellett távozniuk a jegyzőknek?

A Metropol úgy tudja, hogy a jegyzők közül többeknek viharos körülmények között kellett távozniuk. Az első jegyző, Tarjányi Tamás költségvetéssel kapcsolatos közokirat-hamisítási ügy miatt kényszerült lemondásra. Tarjányi korábban a Karácsony Gergely vezette Zuglóból érkezett az önkormányzathoz. 

Utódja se maradt sokáig a poszton, Kóródi-Juhász Zsolt már a próbaideje alatt távozott. Nem sokkal később a harmadik jegyzőnek is mennie kellett, a hivatal működését közelről ismerők szerint a szakítás mögött Németh Mónika és a polgármester közötti személyes konfliktusok húzódhattak meg. A polgármester 2022. január második hetében jelentette be, hogy a jegyző munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntetik. Ennek némiképp ellentmond az a tény, hogy a múlt heti vizsgálóbizottsági ülés után V. Naszályi Márta már bizalomvesztéssel indokolta a jegyző távozását. 

Forrnak az indulatok a képviselő-testületben

Forrásaink szerint a menesztés mögött az állhat, hogy a jegyző fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte a polgármester kabinetfőnöke, Tatár Enikő és a polgármester titkárságvezetője, Moór Zsuzsanna ellen. A kezdeményezés óriási felháborodást váltott ki, szemtanúk szerint a polgármester hangosan kiabálva sietett a jegyző után, és már akkor közölte vele, hogy távozzon. 

A képviselő-testület munkáját nagyban megnehezíti az is, hogy 2023. január 30-án a két aljegyző, a szociális iroda vezetője és a teljes jogi osztály is táppénzre ment. A gördülékeny működéshez a munkájukra feltétlenül szükség lenne, mivel a képviselők 2023. február 23-án döntenének a Budavári Önkormányzat költségvetéséről. 

A testület tagjai azonban egyelőre nem kaptak tájékoztatást a költségvetés tárgyalásra alkalmas előkészítéséről, azaz a jegyző, az aljegyzők és az őket helyettesítő vezetők hiánya miatt lehet, hogy a kerületnek nem lesz időben elfogadott költségvetése.

Botrányok sorozata jellemzi a kerületet

Nem tett jót a kerület megítélésének az utóbbi időben az sem, hogy tavaly év végén fény derült néhány más ügyre is. A Várnegyed újság kiadásával kapcsolatban például hűtlen kezelés gyanúja is felmerült V. Naszályi Márta polgármesterrel szemben, akinek emiatt vizsgálóbizottság elé kellett állnia.

Az önkormányzati újság nyomtatását végző céggel még 2022. januárjában kötött szerződést, amely 2023. év végéig biztosította volna a lap megjelenését, azonban a Budavári Önkormányzat három számla ellenértékét is késve utalta át a cégnek.

Ennek következtében a cég szerződésszegésre hivatkozva kötbérfizetés nélkül mondhatta fel a szerződést, sőt az önkormányzatnak keletkezett kötbérfizetési kötelezettsége. A Várnegyed Nyomdai Szerződésének Megszűnését Vizsgáló Ideiglenes Bizottság legutóbbi ülésén közben kiderült, hogy az önkormányzatnak tavaly március óta fennálló tartozása is van a cég felé.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, régóta fogy a levegő a polgármester körül. A képviselő-testületben 2019-ben a 15 fős testületben még 10 képviselője volt a baloldali összefogásnak, a 2022. szeptember 11-i időközi választással azonban, amelyen a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla nyert, ismét a jobboldal került többségbe.

 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás