RETRO RÁDIÓ

Újabb botrány a budai Várkerületben: nem tudtak jogszerű ülést tartani





Súlyos belharcok nehezítik a baloldali V. Naszályi Márta vezette I. kerület működését Budapesten.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.02.
Budavár V. Naszályi Márta

Botrányosra sikeredett a legutóbbi képviselő-testületi ülés az I. kerületben, mivel nem jelent meg sem a jegyző, sem az aljegyző, de még a helyettesítésükre kijelölt hivatali vezető sem. A baloldali városvezetés csupán csak annyit közölt, hogy munkatársai akadályoztatva vannak, ezért nem lehet jogszerű ülést tartani. Ennek ellentmond az a tény, hogy a harmadik jegyzőt maga a polgármester menesztette egy korábbi konfliktusa miatt. V. Naszályi Márta a kudarcos üléssel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy valamikor majd összehívja a testületet.  

A polgármester egy-két héttel ezelőtt a vezetői értekezleten jelentette be a jegyző közös megegyezéssel való távozását, ehhez képest a múltheti vizsgálóbizottsági ülés után már bizalomvesztés miatt mondta fel a jegyző munkaviszonyát. Az az érzésünk, hogy a Várnegyed lap körüli botrány miatt mérgesedett el a jegyző és a polgármester közötti viszony

– mondta lapunknak Gulyás Gergely Kristóf fideszes képviselő, aki szerint a jegyző fegyelmi eljárást akart indítani a polgármesteri hivatal több munkatársa ellen is. 

 

Súlyos jogi aggályok is felmerülhetnek

Nem tett jót a kerület megítélésének az utóbbi időben az sem, hogy tavaly év végén fény derült néhány súlyosabb ügyre is. A Várnegyed újság kiadásával kapcsolatban például hűtlen kezelés gyanúja is felmerült V. Naszályi Márta polgármesterrel szemben, akinek emiatt vizsgálóbizottság elé kellett állnia.

A lap körüli botrány miatt a képviselő a Metropolnak azt mondta, hogy a kerület és a nyomda közötti szerződés értelmében a nyomda 2023 végéig garantálta volna az újság megjelenését, ám a polgármesteri hivatal nem fizetett ki három számlát határidőben, sőt még a póthatáridő kifizetését is egy nappal elmulasztotta.

Úgy tudjuk, hogy van olyan számla, amit 292 napja nem fizetett ki az önkormányzat. Ezek a számlák közvetlenül a polgármester kabinetvezetőjéhez érkeztek, a bizottság viszont olyan információkat kapott, miszerint ezek a számlák nem érkeztek be a hivatalba, holott a bizottság hivatalos dokumentumokkal igazolta korábban, hogy ők ezeket a papírokat időben elküldték a kabinetfőnöknek

 – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Gulyás Gergely Kristóf szerint a polgármester az egyik bizottsági meghallgatásán kitérő választ adott a kérdésekre, de még így is sikerült önellentmondásba kerülnie.

Egy ponton azt állította, hogy nem tudott arról, hogy késedelemben lenne az önkormányzat a kifizetések tekintetében, ezért nem is sürgette a számlák kifizetését, viszont ezután elismerte, hogy a három számla pótkifizetésével együtt aláírta a késedelmi kötbérnek a kifizetését, tehát tudnia kellett, hogy késedelemben van az önkormányzat

– jegyezte meg.

Fogy a levegő a polgármester körül

Tavaly februárban a Print Brokers Team Kft. úgy nyerte el a lap kinyomtatására kiírt pályázatot, hogy a nyomdai konkurenseinek árban jelentősen aláígért. Ám három hónap múlva költségei megnövekedésére hivatkozva, az ár megemelése érdekében szerződésmódosítást kért a polgármestertől. V. Naszályi Márta ezt többször be is terjesztette, de javaslatát elutasította a képviselő-testület. 

A kerületi lap körüli botrányok kivizsgálása miatt egy vizsgálóbizottság is felállt a Fidesz–KDNP kezdeményezésére. 

A lapot végül nem sikerült megmenteni, mivel tavaly novemberben a nyomda felmondta a Budavár önkormányzatával kötött szerződését.

 V. Naszályi Márta novemberben zárt körben arról tájékoztatta a képviselők egy részét:

Részben a Polgármesteri Hivatal hibáinak nyomán a kft. szerződést bontott az önkormányzattal.

Arról ugyanakkor nem adott tájékoztatást, hogy a cég fog-e kötbért fizetni a szerződésből hátralévő időre, és ha igen, mennyit. Vélhetőleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, aminek következtében  a jegyzőnek is mennie kellett. Jellemző a kerületi káoszra, hogy Budavár önkormányzatának már a harmadik jegyzője volt Németh Mónika ebben a ciklusban, a 2019. őszi helyi választások óta.
 

Magára maradt V. Naszályi Márta

A baloldal 2019-ben a 15 fős testületben még 10 helyet szerzett meg, V. Naszályi Mártáék azonban nem sáfárkodtak jól a választók bizalmával, a balliberális polgármester nem egészen négy év alatt kisebbségbe került, és működésképtelenségbe taszította a Budavári Önkormányzatot. A jelenlegi, új felállást a 2022. szeptember 11-i időközi választás hozta létre, amelyen Gelencsér egykori körzetében a Fidesz–KDNP jelöltje, Fazekas Csilla nyert. Ezzel ismét a jobboldal került többségbe a testületben, V. Naszályi ugyanis nem békült ki az Átrium ügyében neki ellentmondó két jobbikos képviselővel, sőt a testület további baloldali tagjait is magára haragította.  

Az új felállás következtében tavaly májusban megszüntették Korsós Borbála alpolgármester tisztségét is, de nem úszta meg a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szebeni Dóra sem, mivel őt is leváltották, bár a polgármesteri vezetés a felmondással nem értett egyet. 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás