RETRO RÁDIÓ

Indul a CELLA – letöltendő élet krimisorozat a Dunán





A történet szerint létezik Budán egy börtön, ami már a középkor óta áll. A CELLA – letöltendő élet sorozata azt a központi gondolatot követi, hogy „mi lenne, ha a falak mesélni tudnának”… (x)



Megosztás
Szerző: PR CIKK
Létrehozva: 2023.02.27.
Módosítva: 2023.03.23.
hirdetés

Az antológiasorozat egyetlen helyszínen játszódik, és minden epizódja egy különálló, egymástól független történet.

Ezzel az eszközzel az alkotók 200 év történeteiből alkotnak fejezeteket, köztük az ötvenes évek koncepciós pereiben elítéltekről, a 48-as forradalom idején bebörtönzött hazafiakról, a 90-es évek olajszőkítő gengsztereiről, vagy napjaink rossz társaságba keveredett suhancairól.

Hogyan segít egy félholtra vert magyar tudós a világűrben sodródó Jurij Gagarinnak? Van-e kiút egy szexuálisan túlfűtött náci börtönparancsnok karmaiból? Bocsánatot nyerhet egy anya, aki megölte a gyermekét? Létezik-e szabadulás a civilizációnkat a közeli jövőben elpusztító apokalipszis mérgező magányából?

A börtön az emberiség történetének egyik legkegyetlenebb találmánya. Kevés iszonyúbb büntetés létezik egy emberi lény számára, mint amikor négy szürke betonfal közé zárják. A szabadságot minden emberi társadalom nagyra tartja – azonban minden társadalom könyörtelenül foszt meg bárkit tőle, aki bűnt követ el. De mi a bűn valójában? Kik az igazi bűnösök?

A CELLA – letöltendő élet nyolc emberi drámán keresztül meséli el, hogy miként változott a bűn és az ártatlanság fogalma kétszáz év alatt ugyanabban a börtöncellában a XIX. század közepétől egészen a közeli jövőig. A történelem viharaiban a bűn fogalmával és az emberi élettel úgy játszottak a politikai hatalmak, mint macska az egérrel. A Habsburg-birodalom kimért gyilkosai, a hitleri Németország magyar csatlósai, a Közép-Európát megszálló szovjet karhatalom pribékjei kíméletlenül próbálták szétzúzni a legerősebb emberi kötődéseket: a testvéri szeretet, a szerelem összetartó erejét, a tudomány kiolthatatlan kíváncsiságát. Az emberi életeket azonban nem csupán a politika tudja kíméletlenül szétzúzni, hanem az emberi gyengeség is. Egy átvert szerető, aki kegyetlen bosszút áll élete szerelmén. Egy kapzsi maffiavezér, akinek az emberi élet semmit nem jelent. Egy barát, aki bármit megtesz, hogy ne ő bűnhődjön egy aljas gyilkosságért. Egy anya, akit felőröl a küzdelem egy végzetes betegséggel. Egy apa, aki szándékosan börtönbe zárja a családját egy poszt-apokaliptikus jövőben, mert annyira retteg a külvilágtól.

A CELLA – letöltendő élet történeteiben az emberi szabadságvágy csap össze a börtön ledönthetetlen falaival. De csak annak nincs esélye a szabadságra, akiben már a vágyat is megölték.

Cella
Fotó: MTVA

Rendező: Csillag Mano

Producer: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor

Operatőr: Maly Róbert

Vágó: Poós A. Márton

Forgatókönyvírók: Horváth András Dezső, Várkonyi Zoltán, Vörös András, Veres Attila

Sorozatötlet: Bendi Balázs

Zeneszerző: Moldvai Márk

Látványtervező: Valcz Gábor

Jelmeztervező: Breckl János (elhunyt)

CELLA – letöltendő élet premierje március 20-án 21.35-kor a Dunán. Az epizódok visszanézhetők a Médiaklikken.

Az Első epizód tartalma:

1959

Az 1956-os forradalom után koncepciós perben elítélt Vértesi Kálmán mérnök felmentést kap a halálos ítélet alól annak fejében, hogy szaktudását az őt bebörtönző hatalom szolgálatába állítja. Vajon hogy tud a lelkiismerete ezzel a helyzettel megbirkózni?

Írta: Vörös András

Szereplők:

Jankovics Péter VÉRTESI KÁLMÁN

Bercsényi Péter LAKOS TIBOR

Király Dániel KREKÁCS

Fábián Gábor BEKŐ ezredes

Máhr Ágnes ERZSÉBET, Vértesi anyja

Rátóti Zoltán KOROLJOV, a szovjet rakétaprogram vezetője

Horkay Barnabás DOBÓ őrmester

Formán Bálint SZABADOS őrmester

Olt Tamás KÁDÁR JÁNOS





 

(x)

 





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás