RETRO RÁDIÓ

Hamarosan fontos értesítés jön a NAV-tól





Akinek autója van, az hamarosan fizethet.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.28.
ez lesz ma gépjárműadó vízhiány

Fontos határidő közeleg az autósoknak: március 15-ig kell befizetni az idei évre esedékes gépjárműadó első részletét. Akinek változott az adó mértéke, azok határozatot kapnak az adóhivataltól, akiknek viszont változatlan összeget kell fizetni, ők „csak” értesítést várhatnak a NAV-tól. A gépjárműadó fizetési határideje nem változott: az első felét március 15-ig, a második felét szeptember 15-ig kell befizetni, de aki szeretné, az egész éves adót megfizetheti március 15-ig. A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget! A határozatokat és értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel, akik nem, azok postán kapják meg a papírokat.

Többféle módon rendezhetjük az adót

  • A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil applikáció Gépjárműadó menüpontjában is befizethető.
  • Az adóhivatal ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon is pillanatok alatt teljesíthető.
  • A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással. Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni!
Még két hétig fizethetjük be a gépjárműadót az adóhivatal felé – Fotó: Róka László

A ritka betegségek világnapja van ma

Február utolsó napján figyelmeztetik a világot a ritka betegségekre. A világon minden huszadik ember küzd valamilyen ritka kórral. Eddig több mint 6000-8000 ilyen betegséget fedeztek fel, melyek jellemzően életveszélyes vagy krónikus leépüléssel járó betegségek, és 50-75 százalékuk gyermekeket érint. Statisztikák szerint a betegek 30 százaléka meghal ötéves koruk előtt, ezért fontos minden évben felhívni a figyelmet ezekre a betegségekre.

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban

Március 7-ig várják az adományokat a VIII. kerület több pontján, nőnap alkalmából. Idén menstruációs eszközöket gyűjtenek olyan nőknek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a menstruációja idején megvásárolják a szükséges higiéniai termékeket. Tampont, egészségügyi, tisztasági betétet és más higiéniai, szépségápolási eszközt várnak többek között a polgármesteri hivatalban, a Kesztyűgyárban, a H13 Közösségi Szolgáltató Térben és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Őr utcai telephelyén.

Egyelőre megmarad a minimumjövedelem Zuglóban

Eseti támogatássá akarták alakítani a minimumjövedelem-ellátást a XIV. kerületben, de végül elnapolták a döntést. A minimumjövedelem – az önkormányzat által igénylés után rászorultság alapján megítélt és fizetett, maximum 28 500 forintos segély típusú juttatás – felülvizsgálatára és fokozatos kivezetésére tett javaslatot a képviselő-testület több tagja, miközben a zuglóiak petíciót indítottak a jövedelem megszüntetése ellen. A javaslatot végül levették a legutóbbi testületi ülés napirendjéről.

Vízhiány lesz Budán

A Fővárosi Vízművek megkezdi a vízhálózaton a tavaszi nagytakarítást. Először az észak-budai főnyomóvezeték tisztul meg, emiatt ma és holnap, reggel 7-től este 7-ig az I., a II. és a III. kerületben csökkenhet a víz nyomása, esetenként zavarodott lehet az ivóvíz. 

Áthajtási pontokat hoztak létre a VII. kerületben

Olyan áthajtási pontokat hoztak létre Erzsébetvárosban, melyek a Terézvárosban lakók közlekedését is érintik a Teréz körút–Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Király utca által határolt területen. Az áthajtási pontokon engedély nélkül áthajtókat a szomszédos kerület bünteti. Ezeken a pontokon az hajthat át automatikusan, akik Terézvárosban lakossági, egészségügyi vagy gazdálkodói parkolási engedéllyel rendelkeznek, vagy az önkormányzattól bérelnek parkolóházi parkolóhelyet. Hozzájárulást pedig azoknak kell kérni, akik állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek a fenti utcák által határolt területen, vagy tulajdoni lappal/bérleti szerződéssel igazolják saját/bérelt parkolóhelyüket.

Érdemes lesz vizet tartalékolni a budai kerületekben pár napig – Fotó: NIC BOTHMA

Közlekedési változások a tél utolsó napján

  • Várhatóan ma estig marad az útzár a Király utcában a Károly körút közelében csatornaépítés miatt.
  • Szintén ma estig maradhat a félpályás útlezárás a XI. kerületben, a Sasadi úton a Bereck utcánál, mert csatornát javítanak.
  • A XIX. kerületben, a Nádasdy utcában a Batthyány utcánál vízvezeték-javítás miatt van zárva a fél útpálya.
  • Ugyancsak félpályás lezárás okoz fennakadást a XV. kerületben, a Széchenyi úton a Vasutastelep utca és a Bajor utca között, mert javítják a gázvezetéket.
  • Csepelen a Komáromi utcában a József Attila utcánál útszűkületre kell készülni, mert csatornát javítanak.
  • Várhatóan ma estig útszűkületre számítsanak a XVI. kerületben a Bekecs utcában az Ábra utcánál, mert gázvezetéket építenek.
Számos helyen lesz félpályás útzár közműjavítások miatt – Fotó: BARANYAI ATTILA

Programajánló

Épületséta a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum impozáns épülete megannyi szépséget és különlegességet rejt magában. A délután 3 órától vezetett séta során mindezekre fény derül, miközben bejárhatjuk az épület fontosabb tereit, érintve többek között a világ kerámiáit bemutató látványtárat, valamint a látogatóközpont fő látványosságát, a Budapest Aranykora és a Liget-projekt makettet.

Platon Karataev-koncert

A tavalyi év hazai alternatív zenéjének egyik legkiemelkedőbb lemezét létrehozó zenekara duó formációként érkezik, és a csapat kiegészül egy kiemelkedően tehetséges látványtervező-illusztrátorral, Dobos Emőkével is. A Platon Karataev koncertje előtt Hegyi Dóri (Ohnody) beszélget a közös munkafolyamatokról Dobos Emőkével, Balla Gergellyel és Czakó-Kuraly Sebestyénnel az A38 hajón, este 8 órától.





 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás