Ezen a négylábún múlik, hogy folytatódik-e a téli időjárás





A néphagyomány szerint ha a medve meglátja az árnyékát, hosszú lesz a tél.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.02.
ez lesz ma

A mai időjárás mindig fontos szerepet játszik a tél további folytatásában. Gyertyaszentelő Boldogasszony napjára ugyanis a medvék már nagyjából felébrednek téli álmukból, és csipás szemmel kidugják orrukat a barlangjukból. Ekkor szembesülnek vele, hogy milyen az időjárás odakint. Ha szép, napos az idő, akkor a medve árnyéka rávetül a földre, és ha ezt ő meglátja, akkor visszabandukol a barlangjába. Ebből arra következtettek, hogy hosszú lesz a tél. Ám ha a borongós idő miatt nincs a macinak árnyéka, akkor azt tartották, hamarosan vége a télnek és jön a tavasz. Igaz, arra az esetre nincsenek megfigyelések, mi történik akkor, ha nem süt a nap, de visszamegy a medve a helyére, vagy ha hét ágra süt a nap, de valamiért kint marad a szabadban.

Csak a szerencsén múlik

Nos, ma Budapesten meglehetősen szeles és változóan napos-felhős időre készülhetünk. A felhőátvonulásokból délután záporeső is eshet. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet kora reggel 2, délután 7 fok körül alakul, de a hőérzetünket jelentősen rontja a légmozgás. Így csak a vakszerencsén múlik, hogy az állatkert medvéi meglátják-e árnyékukat a nap folyamán.

integető medve
Ha a medve meglátja árnyékát, még sokáig tart a tél Fotó: Murguia©photography

Érkezik a családi pótlék

Aki utalással kérte, annak ma jön meg a bankszámlára a családi pótlék. Aki viszont a postásra vár, valószínűleg hétfőtől kapja meg a jutattást. Az ellátás összege egy gyerek esetén 12 200 forint havonta, egy gyereket nevelő egyedülálló szülő esetén pedig 13 700 forint. A kétgyerekes családok gyerekenként 13 300 forintot kapnak havonta, de ha a szülő egyedül nevel két gyermeket, akkor 14 800 forint jár gyermekenként. 

A nyugdíjra sem kell sokat várni

Az emelt összegű nyugdíjat, illetve a 13. havi juttatást jövő hét pénteken, február 10-én utalja el az érintetteknek a Magyar Államkincstár. Ám Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentése értelmében a posta három nappal korábban, már február 7-én, kedden kezdi kézbesíteni a kéthavi ellátásnak megfelelő összeget.

Utastájékoztató táblák a Blahán

Felújította a BKK a megújult Blaha Lujza tér buszmegállóinak utastájékoztató oszlopait. Új, közérthető, korszerű táblákat helyeztek ki, amelyekről könnyebben leolvasható, melyik járat honnan indul. A táblákon megjelenik az aluljáró kijáratának kódja, amely új tájékoztatási megoldás a BKK-nál. Abban bíznak, hogy az egyedi azonosítónak köszönhetően a budapestiek a korábbiakhoz képest könnyebben találhatják meg a számukra megfelelő járatokat. A jövőben a forgalmi változások tájékoztató elemein már nem azt fogják kiírni, hogy az adott járat például  a 7-es busz megállójából indul – hiszen nem biztos, hogy minden utas tudja, honnan indul a 7-es járat –, hanem az új kódok alapján azonosítják a megállóhelyet.

Véleményezhető a Budapesti Mobilitási Terv

Március 10-ig lehet elolvasni és véleményezni a főváros új mobilitási tervét, amely a közlekedési fejlesztések irányát jelöli ki 2030-ig. A terv többek között gyalogosbarát közterületek kialakításáról, akadálymentes járműpark megvalósításáról, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetőségéről és a reptér elérhetőségének javításáról szól. A társadalmi vélemények és javaslatok beépítése után tavasszal fogadhatja el a Fővárosi Közgyűlés a Mobilitási Tervet.

Megvitathatja a nagyközönség a Budapesti Mobilitási Tervet

Erre figyeljünk, ha közlekedünk

  • Megemlékezés miatt tilos lesz megállni 10 és 19 óra között a VII. kerületben, a Wesselényi utca páratlan oldalán a Síp utca és a Rumbach Sebestyén utca között.
  • Delegáció közlekedése miatt nem szabad megállni 7–15 óra között a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem felső rakpart között; 12–16 óra között az V. kerületben, az Erzsébet tér park felőli oldalán a hotel előtt; 13 órától 17 óráig pedig a VI. kerületben, a Nagymező utca mindkét oldalán a Dessewffy utca és a Zichy Jenő utca között.
  • Ugyancsak delegáció miatt tilos lesz a megállás 16 és 21 óra között a XIV. kerületben, a Gundel Károly út 4. szám előtt 20 méter hosszan, valamint tovább az Állatkerti körúton öt gépjármű részére fenntartott helyen.
  • Ma napközben időszakosan lezárják a VIII. kerületben a Homok utcát a Kis Fuvaros utca előtt daruzás miatt, ezért az utca a Bauer Sándor utca felől zsákutca lesz.
  • A hét végéig lezárták a külső sávot egy szakaszon a Könyves Kálmán körúton az Árpád híd felé az Üllői út előtt, mert gázvezetéket javítanak.
  • Várhatóan péntek estig lezárták a fél útpályát a XV. kerületben, a Klapka György utcában az Arany János utca közelében vízvezeték-javítás miatt. Ezért a 124-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Klapka György utca megállót és Rákospalota, Bogáncs utca felé a Rákos úti szakrendelő megállót.
Rendhagyó programmal készül csütörtök este az Állatkert Fotó: Állatkert

Programajánló

Esti séta az állatkertben

Csütörtök este 6 órától rendhagyó körbevezetésen vehetnek részt azok, akik ellátogatnak az Esti sétára. A gondozók segítségével egészen közelről megismerhetik az állatokat, sőt olyan épületekbe is beléphetnek, ahova látogatóknak nem szabad. A szervezők állófogadással kedveskednek a látogatóknak, akik meglepetésajándékokra is számíthatnak.

Kőbányai maci-nap

Délután 4 órától szabadtéri játékos délutánt tartanak a kőbányai Szent László téren. A szervezők közös medvelessel, medvetáncoltatással, macikiállítással és macibüfével készülnek.

NEM LEHETETLEN LENNI – komplex színházi nevelési előadás

A 25 éves Káva Kulturális Műhely és a 30 éves Kerekasztal Színházi Nevelési Központ koprodukciója a nagy krízis napján kezdődik, amikor minden körülmény összefogni látszik ellenük. Már csak egy hajszál választja el őket attól, hogy kimondják: lehetetlen lenni, amikor megérkezik Hamlet királyfi egy megfontolandó ajánlattal… Az előadást a Marczibányi Téri Művelődési Központban (II. ker., Marczibányi tér 5/A) láthatják, este 7-től.

Rocktörténeti Szalon B. Tóth Lászlóval

Csütörtök este 19:15-től a Vízivárosi Klubban (I. ker., Batthyány u. 26.) B. Tóth László aktuális vendége a Karthago együttes gitárosa, Kiss Zoltán Zéro lesz. Fény derül a rock&roll hőskorára, és kulisszatitkokra a legendás évtizedekből.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás