Németh Lajos mindent elárult az időjárásról





Az utóbbi napokban egyre ködösebb reggelekre ébredhettünk. Két dolog kell a ködhöz, és ezekkel a következő napokban is számolhatunk – ám még mással is...



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.01.15.
Módosítva: 2023.01.15.
időjárás hóesés köd eső havazás tél

Elsősorban a talaj menti levegő alacsony hőmérsékletére és a levegő magas nedvességtartalmára van szükség a ködképződéshez – árulta el Németh Lajos meteorológus a Metropolnak.

Budapestet is ellepte a köd Fotó: Metropol

A lokális, regionális ködképződésről érdemes tudni, hogy leginkább a helyi tényezők befolyásolják. Emiatt előfordulhat, hogy egymástól akár 500–1000 méter különbséggel egyik területen sűrű köd van, míg a másikon meglehetősen jók voltak a látási viszonyok

– jegyezte meg Németh Lajos.

Az egész országot és a Kárpát-medencét érintő ködképződésről fontos továbbá tudni, hogy egyaránt függ a talaj menti hőmérséklettől, a levegő szennyezettségétől és a párás levegőtől, hiszen ilyen esetekben egybefüggő ködfelhőről van szó.

Mivel az elmúlt időszakban nem volt kellő légmozgás, ez tovább segítette a ködképződést. Az éjszaki lehűlés, valamint a napsütéses órák alacsony száma pedig nem tette lehetővé, hogy kellő mértékben felmelegedjen a talaj menti levegő, ami miatt jelentős mértékű a köd kialakulása, többek között a fővárosban.

Míg január első napjaiban a téli időszakhoz képest magas volt a nappali hőmérséklet, január második hetén egyre hidegebb nappalok és éjszakák következtek, ezzel segítve a folyamatos ködképződést.

Na, de mi jön a köd után? Erre számíts a napokban

Ha vasárnap kellően felmelegszik a levegő, illetve szelesebb idő lesz, a ködfoltok feloszlása várható. Északnyugat felől várhatóan fokozatosan megnövekszik majd a felhőzet és estétől egyre többfelé lesz eső, a hegyekben akár havas eső, hó is.

A továbbra is erősen felhős, borult égbolt hétfőn többfelé ígér esőt, de az Északi-középhegységben havas eső, illetve hó is hullhat. A délies szél élénk marad és 5–6 fok körül alakul a hőmérséklet aznap.

Keddre az ország számos pontján, több hullámban valószínű eső, a hegyekben havazás, havas eső is lehet. A délkeleti szél viharossá fokozódhat. A nappali maximum hőmérséklet 3 és 13 fok között változik.

A jövő hét második felében marad a borongós idő további esőkkel, záporokkal. A magasabban fekvő tájakon hó is előfordulhat majd, annak ellenére, hogy az ország több pontján 4–13 fok közötti hőmérséklet valószínű – írta meg a Köpönyeg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás