RETRO RÁDIÓ

Kirúgások, magyar nyelvű feliratok eltávolítása – Éleződnek a magyarellenes megmozdulások Kárpátalján

A turulrongálások után tovább erősödnek a magyarellenes megmozdulások a munkácsi kistérségben. Két településen eltávolíttatták a magyar zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, illetve felmondtak kultúrházi vezetőknek és egy magyar iskola igazgatójának is.Megosztás
Szerző: J.K.
2023.01.24. 14:15
Ukrajna zászló kárpátalja

Tavaly októberben a botrányos műemlékrongálással indult, illetve folytatódott az ukrajnai magyarellenes tevékenység. Többszörösen is törvénytelen volt Munkács város intéző bizottságának döntése, ami alapján váratlan gyorsasággal ledöntötték a Munkács várában álló turulszobrot. 

Szabálytalanságok minden mennyiségben

Először is, nem személyesen vettek részt az ülésen, ahogy előírásszerű lett volna, hanem videókonferenciát tartottak. A 33 intézőbizottsági tag közül húszan kapcsolódtak be, egyetlen magyar tagot sem hívtak meg a konferenciára. Mindemellett a virtuális ülésnek előzetesen egyetlen napirendje volt: az ukrán nemzeti címer felállítása. Ehhez képest a videókonferencia végeztével hirtelen lett egy második napirendi pont is: a turulszobor ledöntése. Még aznap le is döntötték a csaknem egytonnás szobrot, a jogorvoslatnak semmi esélyt nem adva. A helyére pedig az ukrán címer került. 

A korábbi turulszobor helyére az ukrán címer került – Fotó: Kárpáti Igaz Szó

Nyílt magyarellenesség 

Az Európai Unióba igyekvő, az európai értékeket magukénak tartó ukránok ezzel nem álltak meg és folytatták a kárpátaljai magyarság elleni tevékenységüket. Az Andrij Baloga vezette kistérségi vezetés legutóbbi akciójában a magyarok lakta Fornoson és Dercenben eltávolíttatta a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat. A helyiek elmondása szerint az éjszakai órákban rendőrök jártak a településen, levették a zászlókat, amiket később a községháza bejárata előtt helyezték el – olvasható a Kárpátalja hetilap cikkében. Az ámokfutás nem állt le ezzel, később a Dercenben működő, magyar támogatással létrejött futballakadémiáról távolíttatták el a magyar nyelvű feliratokat. A nemzeti jelképek karhatalmi eltávolítása után az emberek következtek. Az említett falvak kulturális életéért felelős Korolovics házaspárt rúgták ki az állásából, majd a munkácsi magyar középiskola igazgatóját, Schink Istvánt is eltávolították mondvacsinált okokkal, aki több mint tíz éve állt az intézmény élén. 

Felső kép: az élelmiszerboltról eltávolított felirat helye. Alsó kép: a helyi közintézményre kitett ukrán lobogó Fotó: Kárpátalja.net

Törvénytelen az egész

A bicskanyitogató „intézkedések” után természetesen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, amit egy közleményben is megfogalmaztak. 

A szövetség értetlenül áll Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója, a Munkácsi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjének felmentése előtt, menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem

– fejtette ki a KMKSZ. 

Az iskolaigazgató eltávolítása alaposan felborzolta a kedélyeket, a korábbi intézményvezető kollégái, illetve az oktatási intézmény tantestületének 35 tagja nyilatkozatott tett közzé Andrij Baloga polgármesternek címezve, amelyben Schink István visszahelyezését kérik a tanintézmény élére.

Olyan rendeletre hivatkoznak, ami nincs

Állítólag a munkácsi vezetés egy rendeletre hivatkozott a magyarellenes tevékenysége után, mely szerint mostantól nem lehet a közintézményeken más zászló, csak az ukrán – tudta meg a Kárpátalja.net., ám ez azért sem tűnik hihetőnek, illetve hivatalosnak a portál szerint, mert, ha van is ilyen rendelet, az kizárólag helyi szintű lehet, hiszen például a szomszédos nagylucskai kistérség magyar falvainak közintézményein még kint vannak a magyar lobogók, annak ellenére, hogy a Munkácsi járáshoz tartoznak. A kárpátaljai magyar oldal azt is kiderítette, hogy a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet és a végrehajtó bizottság sem foglalkozott a magyar zászlók kérdésével. Mindezek mellett az ukrán törvények sem tiltják a nemzetiségek szimbólumának használatát, különös tekintettel arra, hogy Kárpátalja magyarlakta településein nem a magyar állam hivatalos címeres zászlaját, hanem a magyar nemzeti trikolórt helyezték ki.  

 

Ezeket olvastad már?
Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás