RETRO RÁDIÓ

Kiderült, hová lett a munkácsi turulszobor

Ledöntötték a munkácsi vár bástyájáról a turulszobrot - megszólalt Pákh Imre is, aki finanszírozta a szoborállítást.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.22.
botrányos

Mint azt a Ripost megtudta, többszörösen is törvénytelen volt Munkács város intéző bizottságának döntése, ami alapján váratlan gyorsasággal ledöntötték a Munkács várában álló turulszobrot. Először is, nem személyesen vettek részt az ülésen, ahogy előírásszerű lett volna, hanem videókonferenciát tartottak. A 33 intézőbizottsági tag közül húszan kapcsolódtak be, egyetlen magyar tagot sem hívtak meg a konferenciára. És ha ez nem lenne elég, a virtuális ülésnek előzetesen egyetlen napirendje volt: az ukrán nemzeti címer felállítása. Ehhez képest a videókonferencia végeztével hirtelen lett egy második napirendi pont is: a turulszobor ledöntése. Még aznap le is döntötték a csaknem egytonnás szobrot, a jogorvoslatnak semmi esélyt nem adva.

Először olyan hírek jelentek meg a szoborgyalázásról, hogy a turulmadár a várárokban hever, szétfűrészelve. Nos, a történtek pontos leírása: a 850 kilós bronzszobrot lefűrészelték a talapzatáról, a bástya kövezetére hullott, ahol darabjaira esve hevert jó ideig. Akik látták ott, azt mondják, nem végzetesen sérült meg, még helyre lehetne állítani, renoválható.

A szobordöntés idejére légiriadót rendeltek el és kijárási tilalmat. Utána a vár bejáratához őröket állítottak. Többen drónfelvételt is akartak készíteni a porba hullt bronzszoborról, de a hadiállapot miatt tilos drónokat reptetni. A Ripost információi szerint a turul több napig a földön hevert, utána a munkácsi vár egyik termébe szállították.

Baloga munkácsi polgármester, ennek a gyalázatos akciónak a kitervelője egyébként egy erősen magyarellenes cikket is megjelentetett a napokban a helyi sajtóban. Viktor Baloga, a jelenlegi polgármester apja, korábbi polgármester szerint a turulszobor a magyar nagyhatalmi álmok, Kárptalja visszaszerzésének volt a szimbóluma.

A magyarok feldughatják maguknak egy helyre a tiltakozásaikat - üzente. A mai magyar vezetőket Horthy Miklóshoz és korához hasonlította, aki szerinte Hitler csatlósaként kaparintotta meg Kárpátalját.

Pákh Imre magyar-amerikai üzletember, aki 2008-ban a turulszobor visszaállítását a munkácsi vár bástyájára finanszírozta anyagilag, a Ripostnak úgy nyilatkozott:

Ami most történt, az nem más, mint kulturális fajirtás. Először Munkácsi Mihály szobrát távolították el a város főteréről, majd a magyarokról elnevezett utcatáblákat, s helyettük olyan ukrán nevek jelentek meg, akik életükben be nem tették a lábukat Munkácsra. Én Munkács városának ajándékoztam a turulszobrot, de ha egy ajándékkal méltatlanul bánnak, az legjobb tudomásom szerint visszakövetelhető. Megteszem a szükséges jogi lépéseket.

Pákh Imre szerint ennél is fontosabb lenne, hogy kitiltsák Magyarország területéről mindazokat, akik ezt a gyalázatos magyarellenes döntést aláírták. Az igazán fájó lenne számukra. Ahogy a Ripostnak mondta: a lista már a kezében van.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás