Hatékonyabb eszközökkel előznék meg a rendőrgyilkosságokat – Videó!





Egy újfajta kiképzést kapnak a rendőrök, ahol megtanulják használni a Taser elektromos sokkolókat.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.01.24.
rendőrgyilkosság rendőrség XI. kerület

Az ORFK háttérbeszélgetésén a Metropol első kézből tudhatott meg részleteket a rendőri intézkedés folyamatáról, valamint a szervezet tevékenységéről. A szolgálatteljesítés közben január 12-én halálos sebet kapó, majd a kórházban életét vesztő Baumann Péterrel és a rendőrgyilkosság ügyével kapcsolatban hiába kérdeztünk, a rendőrség emberei semmilyen információval nem szolgáltak a folyamatban lévő nyomozás miatt, ám arról részletesen beszámoltak, hogyan előznék meg a jövőben a hasonló eseteket. 

Dr. Czene Csaba, Dr. Hablicsek Nikoletta, Dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j).
Dr. Czene Csaba, dr. Hablicsek Nikoletta, dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j) Fotó: Metropol

Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója és Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője várták a kérdéseket a helyszínen.

Kiképzik őket a sokkoló használatára

Lapunk korábban értesült róla, hogy már a Taser elektromos sokkoló használatára is elkezdték kiképezni a rendőröket. A tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy igyekeznek elérni azt, hogy két járőrből legalább az egyiknél legyen és értsen is a kontakt, valamint a távolsági használatához. A sokkoló ugyanis lövedékkel is rendelkezik. A járőr az eszközzel egyébként 5 másodpercre képes megbénítani a feltételezett elkövető izomzatát. Így a személy nem tud ellenállni az intézkedés során.

Taser elektromos sokkoló
Taser elektromos sokkoló. Fotó: Police.hu

Egy újfajta lövedéket is be fognak vezetni

Egy másik újítás az az újfajta lövedék, mely a korábbiakkal ellentétben nem megy át a támadó testén, hanem annak formája és mérete miatt a testében marad. Így lelassítja és megnehezíti azt, hogy a rendőrség emberei ellen további támadást kíséreljen meg – hangzott el a háttérbeszélgetésen

Száz hívásból negyvenöt telefonbetyár

Szó volt továbbá arról is, hogy a rendőrséghez beérkező hívást egy civil diszpécser fogadja, akinek az az elsődleges feladata, hogy eldöntse az eset valódiságát. 100 esetből 45 ugyanis telefonbetyárkodás. A valódi esetek hívásai során az alapvető információk megszerzése után egy többéves tapasztalattal rendelkező rendőr veszi át a hívást, aki a mentőkkel és a katasztrófavédelem embereivel együtt, egy közös konferenciahívásban tudja kikérdezni a betelefonálót. A helyszínre addig elindítják a megfelelő személyeket, szükség esetén akár mindhárom szervezettől. Az éves szinten beérkező kb. 4 és fél millió hívás során az is fontos, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök és az irányítás végig kapcsolatban legyenek egymással – hangsúlyozta dr. Hablicsek Nikoletta.

Az utóbbi években nőtt a rendőrség állománya

A rendőrök általában párosával érkeznek a helyszínre. Van egy kijelölt parancsnok, aki a folyamatot irányítja, általában ő az is, aki igazoltatja az esetleges elkövetőt. Eddig társa biztosít, ő ügyel arra, hogy sem megszakítani, sem megakadályozni ne lehessen az igazoltatást, avagy az intézkedést – árulta el dr. Csapó Gábor. Az elmúlt években egyébként 2-3 ezer fővel nőtt a rendőrség állománya, aminek köszönhetően 91,7 százalékos a feltöltöttség. A kékruhásokat továbbá a társaikkal megtörtént pozitív és a negatív esetek részletes kielemzésével, majd azok oktatásával is igyekeznek segíteni – jegyezte meg Mózes János.

Baumann Pétert 2023. január 26-án, csütörtökön 13.00 órakor helyezik végső nyugalomra a Mátészalkai Köztemetőben – közölték a Zsaruellátó Facebook-oldalán.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás