RETRO RÁDIÓ

Hatékonyabb eszközökkel előznék meg a rendőrgyilkosságokat – Videó!

Egy újfajta kiképzést kapnak a rendőrök, ahol megtanulják használni a Taser elektromos sokkolókat.Megosztás
Szerző: H.Á.
2023.01.24. 15:30
rendőrgyilkosság rendőrség XI. kerület

Az ORFK háttérbeszélgetésén a Metropol első kézből tudhatott meg részleteket a rendőri intézkedés folyamatáról, valamint a szervezet tevékenységéről. A szolgálatteljesítés közben január 12-én halálos sebet kapó, majd a kórházban életét vesztő Baumann Péterrel és a rendőrgyilkosság ügyével kapcsolatban hiába kérdeztünk, a rendőrség emberei semmilyen információval nem szolgáltak a folyamatban lévő nyomozás miatt, ám arról részletesen beszámoltak, hogyan előznék meg a jövőben a hasonló eseteket. 

Dr. Czene Csaba, Dr. Hablicsek Nikoletta, Dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j).
Dr. Czene Csaba, dr. Hablicsek Nikoletta, dr. Csapó Gábor, Mózes János és Gál Kristóf (b-j) Fotó: Metropol

Dr. Czene Csaba r. ezredes, ORFK Humánigazgatási Szolgálat vezetője; dr. Hablicsek Nikoletta r. ezredes, ORFK Ügyeleti Főosztály vezetője; dr. Csapó Gábor r. alezredes, ORFK Közrendvédelmi Főosztály, Közterületi és Őrszolgálati Osztály vezetője; Mózes János r. alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ mesteroktatója és Gál Kristóf r. alezredes, a rendőrség szóvivője várták a kérdéseket a helyszínen.

Kiképzik őket a sokkoló használatára

Lapunk korábban értesült róla, hogy már a Taser elektromos sokkoló használatára is elkezdték kiképezni a rendőröket. A tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy igyekeznek elérni azt, hogy két járőrből legalább az egyiknél legyen és értsen is a kontakt, valamint a távolsági használatához. A sokkoló ugyanis lövedékkel is rendelkezik. A járőr az eszközzel egyébként 5 másodpercre képes megbénítani a feltételezett elkövető izomzatát. Így a személy nem tud ellenállni az intézkedés során.

Taser elektromos sokkoló
Taser elektromos sokkoló. Fotó: Police.hu

Egy újfajta lövedéket is be fognak vezetni

Egy másik újítás az az újfajta lövedék, mely a korábbiakkal ellentétben nem megy át a támadó testén, hanem annak formája és mérete miatt a testében marad. Így lelassítja és megnehezíti azt, hogy a rendőrség emberei ellen további támadást kíséreljen meg – hangzott el a háttérbeszélgetésen

Száz hívásból negyvenöt telefonbetyár

Szó volt továbbá arról is, hogy a rendőrséghez beérkező hívást egy civil diszpécser fogadja, akinek az az elsődleges feladata, hogy eldöntse az eset valódiságát. 100 esetből 45 ugyanis telefonbetyárkodás. A valódi esetek hívásai során az alapvető információk megszerzése után egy többéves tapasztalattal rendelkező rendőr veszi át a hívást, aki a mentőkkel és a katasztrófavédelem embereivel együtt, egy közös konferenciahívásban tudja kikérdezni a betelefonálót. A helyszínre addig elindítják a megfelelő személyeket, szükség esetén akár mindhárom szervezettől. Az éves szinten beérkező kb. 4 és fél millió hívás során az is fontos, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök és az irányítás végig kapcsolatban legyenek egymással – hangsúlyozta dr. Hablicsek Nikoletta.

Az utóbbi években nőtt a rendőrség állománya

A rendőrök általában párosával érkeznek a helyszínre. Van egy kijelölt parancsnok, aki a folyamatot irányítja, általában ő az is, aki igazoltatja az esetleges elkövetőt. Eddig társa biztosít, ő ügyel arra, hogy sem megszakítani, sem megakadályozni ne lehessen az igazoltatást, avagy az intézkedést – árulta el dr. Csapó Gábor. Az elmúlt években egyébként 2-3 ezer fővel nőtt a rendőrség állománya, aminek köszönhetően 91,7 százalékos a feltöltöttség. A kékruhásokat továbbá a társaikkal megtörtént pozitív és a negatív esetek részletes kielemzésével, majd azok oktatásával is igyekeznek segíteni – jegyezte meg Mózes János.

Baumann Pétert 2023. január 26-án, csütörtökön 13.00 órakor helyezik végső nyugalomra a Mátészalkai Köztemetőben – közölték a Zsaruellátó Facebook-oldalán.

 

 

Ezeket olvastad már?
Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Letartóztatták azt a 16 éves fiút, aki lábon szúrt egy magyar rendőrt

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás