A Metropol Budapest üzleteiben készített árkörképet a téli édességek királyáról, a szaloncukorról. Mit ne mondjunk: jelentős árkülönbségekre bukkantunk.
Lapunk a különböző bevásárlóközpontokban járva azt tapasztalta, hogy a középkategóriás szaloncukrok 4000-5000 forintba kerülnek kilónként. Azonban hatalmas az eltérés a különböző márkák között, a legolcsóbb szaloncukor kilós kiszerelése, amit találtunk 1990 forintot kóstált, míg a legdrágábbé 12 796 forintot.
Amit mindenképp érdemes észben tartani, hogy a boltok polcain különböző méretekbe bezacskózva árulják ezt az édességet, így 100, 250, 350 grammos és kilós kiszerelésekben is találhatunk a termékből.
Szaloncukor ügyben az ízek terén egyébként határ a csillagos ég: a közkedvelt zselés, kókuszos, és karamellás szaloncukrok mellett már kekszes, sőt, erős pistás, kávés és különböző torták ízvilágát visszaadó édességeket is vásárolhatunk a boltokban.
Aki pedig a szaloncukrok legújabb ízére vágyik, annak itt van az idei Év szaloncukra címet 186 különböző ízesítésű karácsonyi édesség között elnyerő forraltboros verzió. A Gyulai Kézműves Cukrászda ínyencsége még a szonda tesztet is kiállta: 3 szem elfogyasztása után is lehet vele még autót vezetni. Ugyanakkor ebben az évben már a vegánokra is gondoltak, itt a kategóriagyőztes a Damniczki Cukrászda birsalma szaloncukra lett. Idén már a versenyen is megjelent egy új, ám egyre fontosabb szereppel bíró kategória, Az Év kedvező árú szaloncukra. Ezt most a Tesco karamell krémmel töltött cukra nyerte el, amely a bolt honlapja szerint 5663 forintba kerül kilónként.
A szaloncukor őse - a fondant-cukor, amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készülő, puha, kikristályosított massza volt- a XIV. századi Franciaországból származik. Magyarországra német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével érkezett a 19. század első harmadában. Nevét onnan kapta, hogy a főurak a szalonban álló karácsonyfa mellett kínálták vendégeiket ezzel az édességgel is.
Ide kattintva megnézheted a szaloncukor-felhozatalról készült galériánkat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre