Hatalmas bulival készül a világ, mutatjuk hogyan szilvesztereznek más tájakon





Így ünneplik a szilvesztert a világ fővárosaiban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.31.
szilveszter tűzijátk Edinburgh Emírségek rio de Janeiro New York Bécs buli

Számos város ünnepli évszázados hagyományainak megfelelően, vagy éppen a minél látványosabb buli jegyében a szilvesztert. Ezek közül nyújtunk át egy csokorra valót. 

Bécs

Csak egy ugrás Budapestről a császárváros, ahol a Bécs környéki ikonikus látnivalók mellett Szilveszterkor megannyi ünnepi élmény részesei lehetnek az idelátogatók. Ilyenkor is érdemes megkóstolni egy igazi bécsi feketét, 150 méter magasból letekinteni az osztrák fővárosra, és elvegyülni a helyiek között. Január elsején aztán a világ valószínűleg leghíresebb koncertjére kerül sor, a bécsi filharmonikusok tolmácsolásában. A konceret több mint 90 országban közvetítik televízión, milliós közönség számára. Akik élőben szeretnék élvezni az idei zenei csemegét, a Stephansplatzon megtehetik, az élő szabadtéri közvetítéseknek köszönhetően.

Fiacre,,Hofburg,,Vienna,
Idén sem marad el a bécsi újévi koncert Fotó: Shutterstock

Edinburgh

A skót főváros a Hogmanay elnevezésű, három napos ünnepséggel emlékezik meg a skót újév ősi ünnepéről. Az esemény már december 30-án elkezdődött, a hagyományos viking felvonulással. Ennek során több mint nyolcezer fáklyavivő vonul végig az utcákon, több tízezer mulatozó társaságában. Ezt követően az edinburghi kastély alatt koncertekkel tarkított utcabálon mulatozhatnak az érdeklődők, de gyönyörködhetnek a hagyományos ceilidh táncban és részesei lehetnek az Auld Lang Syne eléneklésének is. A nem mindennapi parádét végül a garantáltan józanító hatású újévi csobbanás zárja a jeges River Forthban.

Football Fans Gather In Glasgow To Watch Scotland's Debut Euro 2020 Match
A skótoknál hagyományos a vikingfelvonulás ilyenkor Fotó: Peter Summers

Sydney

Talán a világ egyik legnagyobb újévi tűzijátékának az ausztrál város szokott otthont adni. Az év minden hónapja előtt egy perccel tisztelgő, 12 perces látványos égi parádét a város szinte minden pontjáról jól látni, akár az Operaház tetejéről, a vízen lévő bárkákról, vagy a Harbour Bridge-ről lövik fel. A híd szinte valamennyi részét érintő tűzijáték során természetesen a sydney-i show névjegyévé vált, két különleges alakzat is felbukkan, így a hídról vízesésként lezúdúló görögtűz és a felette híd alakot formázó fények.

Ausztrál tűzvész koala
Sydney a hagyományos 12 perces tűzijátékkal búcsúztatja az óévet Fotó: Bianca De Marchi

Egyesült Arab Emírségek

Idén újabb Guinness-rekord megdöntésére készül az emírségbeli Ras Al Khaimah régiója, amely lenyűgöző, zenére komponált fényjátékkal várja a pihenésre vágyókat az Al Marjan sziget és Al Hamra közötti 4,7 kilométeres partszakaszon. A 12 perc hosszúságúra tervezett szilveszteri ünnepségen a több mint 15.000 fellőtt tűzijáték mellett drónok, nanofények és a pirotechnikai eszközök együttese rajzol különböző mintákat az égboltra, hogy azok kagyló formákat öltve színes táncot járjanak a zene ritmusára.

Dubai Tower To Be Largest Piece Of Art Ever Created
Rekordkísérlet lesz idén szilveszterkor az Emírségekben Fotó: Cover Images

New York

Ha Szilveszter, akkor New York sem maradhat ki a sorból, ahol 1907 december 31-e óta eresztik le a csillogó „időlabdát“ Times Square No.1 tetejéről. Ilyenkor 43 méter magasról ereszkedik le az 500 kilós kristálygömb, miközben több mint 700 ezer ember számolja együtt az év utolsó másodpercei éjfélig.

Amerika harmadik legnépesebb települése hagyományosan ünnepel Fotó: Justin Lane

Rio de Janeiro

Pelé hazájában Braziliában mindig is tudnak bulizni, elég, ha csak a híres riói karneválra gondolunk. Hasonló a hangulat azonban szilveszterkor is. Az óévbúcsúztatóra mintegy kétmillió ember gyűlik össze elsősorban a Copacabana Beachen és a tengerparton, és az emberek már az odafelé úton megkezdik az ünneplést, amely koncertekkel folytatódik a tengerparton. Amint pedig elüti az éjfelet az óra mutatója, a tömeg belerohan a vízbe, az emberek átugranak hét hullámot, kívánnak valamit az új évre és köszönetet mondanak az óévért. 

II. ERZSÉBET
Idén is fergeteges hangulat ígérkezik a brazil fővárosban Fotó: Bruna Prado

 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás