Aláírásgyűjtés indult az magas padlós villamosok ellen





Már több, mint 1000 aláírás gyűjtöttek össze ferencvárosi képviselők, hogy az 51-es villamoson közlekedő, lenyíló lépcsős villamosokat akadálymentes, alacsony padlójúra cseréljék le.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.01.
Módosítva: 2022.12.01.
IX. kerület petíció villamos Ferencváros közlekedés

 

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szeretnék a petíciót eljuttatni Karácsony Gergelyhez és a BKK-hoz is, bízva abban, hogy a közeljövőben érkező CAF villamosokból jut erre a vonalra is.

A most az 51-es vonalán közlekedő "hannoveri", extrém magas padlós járművekre sokaknak - köztük időseknek, mozgássérülteknek, kismamáknak, kisgyermekkel vagy babakocsival utazóknak - segítség nélkül szinte lehetetlen a fel- és leszállás, olyan is van, aki ezért inkább elkerüli ezeket a a vonalakat.

Magaspadlós villamos
Alacsony padlósokra cserélnék a magas padlós budapesti villamosokat Fotó: Metropol/MK

Eredetileg magasperonokhoz tervezték, nem utcákra

A "hannoveri" TW 6000-es villamosok első példányai 2001-ben érkeztek meg Budapestre, miután a Demszy Gábor-féle városvezetés használtan megvette azokat Hannovertől. Akkor összesen 76 kocsi állt forgalomba. Előnyük, hogy csendesen üzemelnek, még rossz pályán is simán futnak. Hátrányuk, hogy magas a padlószintjük, mivel eredetileg gyorsvillamosnak tervezték olyan pályákra, ahol ki van építve a magasperon, és nem kell lenyitni a lépcsőt. Jelenleg a 24-es, a 37-es, az 51-es, az 51A, az 52-es, a 62-es és a 62A vonalakon közlekednek, itt kizárólag ezek a típusok járnak. De találkozhatunk velük a 3-as, a 28-as, a 28A, a 28B, a 37A, a 42-es, az 50-es és a 69-es villamosok vonalain is.

 

Magaspadlós villamos
Az időseknek gyakran nagy kihívás felszállni a hannoveri villamosokra Fotó: Metropol/MK

"Majdnem minden nap rám záródik az ajtó, mert nem érek fel"

A Metropol megkérdezte az 51-es villamos vonalán közlekedőket, milyen tapasztalataik vannak a "hannoveri" villamosokkal. A válasz összecsengett: nehéz vele a közlekedés-

 

Anna: „Rengeteg idős ember él ezen a vonalon. Célszerű lenne ezeket a lépcsős villamosokat lecserélni. Egy fiatal anyukának is nehéz lehet a fel-és leszállás.”

 

Péter: „Nagyon magasak a lépcsők. 68 éves vagyok, nehezen tudok fel- vagy lelépni. Ezen a környéken, ahol kórházak vannak, ez villamos mindenkinek kellemetlen.”

 

Gábor: „Nagyon nehéz fel- vagy leszállni, főleg bottal és gyerekkocsival szinte lehetetlen. Minden nap ezen a vonalon járok. Nincsenek segítők az emberek között. Majdnem minden nap rám záródik az ajtó, mert nem érek fel.”

 

Ferenc: „Úgy tudom, hogy addig nem tud elindulni a villamos, amíg áll valaki a lépcsőn. Ez biztonságot jelent például éjjel. Volt hogy begipszelt lábbal, fél mankóval közlekedtem és ez nekem biztonságot jelentett.”

 

Piroska: „Volt egy komoly balesetem, amiben sérült a gerincem, azóta félek. Most például a harmadik ajtónál nem nyílt le a lépcső. Nem tudtam leszállni, legfeljebb, csak ha leugrottam volna. De azt nem kockáztattam. Szerencsére van olyan utas, aki segít, nem veszett ki az emberség.”

 





 





Ezeket olvastad már?
Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás