RETRO RÁDIÓ

Rejtélyes fakivágás miatt háborognak az óbudaiak (Frissítve a Főkert válaszával!)





Alig pár hónappal azután, hogy kivágták a Medgyessy Ferenc utcai óvoda kertjében található ősfát, újabb rejtélyes fakivágásra került sor Óbudán.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.09.
fakivágás

Egy helyi Facebook-csoportban hívták fel arra a figyelmet, hogy a Flórián téri aluljárótól néhány méterre lévő cseresznyefa helyén már csak egy élettelen tönk árválkodik. A hozzászólások alapján a helyi lakosok egyik közkedvelt fájáról van szó. A tönk állapotából ítélve egészségesnek tűnő cseresznyefa nem veszélyeztette sem a járókelőket, sem az autókat. A helyiek számára érthetetlen fakivágással kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Főkertnek és a III. kerület polgármesteri hivatalának, utóbbitól mostanáig sem érkezett válasz, a Főkert ma reggel reagált megkeresésünkre:

„A bejegyzésben található fa a nyár szélsőségesen meleg és száraz időjárása során sajnálatosan teljesen kiszáradt, ennek következtében balesetveszélyessé vált. Az előzetes szakvizsgálatok is azonos megállapításra jutottak, ennek alapján, továbbá a jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve vágtuk ki a fát.„

A Főkert közölte továbbá, hogy a fa kivágásának okáról és előzetes időpontjáról tájékoztatást adtak.

Továbbá a következőt írták még: ”tájékoztatjuk, hogy jogszabályi kötelezettségünknek megfelelően a kivágott fát egy éven belül pótoljuk, helyére új, fiatal fát ültetünk. Idén, csak a tavaszi ültetési szezonban - a pótlások és fejlesztések során - összesen 117 darab parkfát és 839 darab sorfát ültetünk a fenntartásunkban lévő fővárosi zöldfelületeken. Ezenkívül erdősítünk is, csak a III. kerületben az Aquincumi-erdő 1 000 darab facsemetével lett idén gazdagabb.„

A környékbeliek kedvelték a tavaszonként virágba boruló cseresznyefát Fotó: Metropol

Korábban is vágtak ki egészséges fát Óbudán

Az érthetetlen fakivágás nem új keletű a III. kerületben, ahogy arról lapunk is beszámolt, pár hónapja kivágták és feldarabolták a Medgyessy Ferenc utcai óvoda kertjében található, a környékbeliek által is kedvelt, 100 éves ősfát. Az óvoda kertjében található fa ráadásul védett is volt. A XII. kerületi Béla király úton levő Vuk-Gerbeaud-villa telkén pedig augusztus végén vágtak ki tömegesen egészséges fákat, sőt még az utcaiakat is megcsonkították. Utóbbi ügyben rongálás miatt nyomoz a rendőrség.

A cseresznyefa tönkje a Flórián téren Fotó: Metropol

Tavasszal igazán szép a vadcseresznye

Az 1996-ban az „Év fájának” választott vadcseresznye (madárcseresznye) a leggyakoribb vadon termő gyümölcsfáink egyike. Elsősorban az Északi-középhegységben, és a Dunántúlon fordul elő. Lombozata ősszel sárgán át vörösesre színeződik, különös dekoratív külsőt kölcsönözve a fának. Április második felétől pedig a lombfakadással egy időben megjelenő virágai fehérbe öltöztetik az ébredező erdő madárcseresznyéit. Telt virágú fajtáit díszfaként termesztik, termését süteményekben, kompótokban használják

Főkert: balesetveszélyes volt a fa, új fát ültetnek a helyére

A szerdai napon megérkezett az illetékes hatóság, a BKM Főkert Kertészeti Divíziójának a válasza, amelyben azt írták, a fa belesetveszélyes volt, ezért kellett kivágni, a helyére hamarosan egy új, egészséges fát ültetnek.

„Tájékoztatjuk, hogy a bejegyzésben található fa a nyár szélsőségesen meleg és száraz időjárása során sajnálatosan teljesen kiszáradt, ennek következtében balesetveszélyessé vált. Az előzetes szakvizsgálatok is azonos megállapításra jutottak, ennek alapján, továbbá a jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve vágtuk ki a fát” - írta a Budapesti Közművek kertészeti divíziója. Hozzátették: a fa kivágásának okáról és tervezett időpontjáról október 12-én előzetesen tájékoztatást adtak, amely jelenleg is nyilvánosan elérhető a Főkert weboldalán. Levelükben azt is írták, hogy a kivágott fát egy éven belül pótolják, helyére új, fiatal fát ültetnek. „Idén, csak a tavaszi ültetési szezonban - a pótlások és fejlesztések során - összesen 117 darab parkfát és 839 darab sorfát ültetünk a fenntartásunkban lévő fővárosi zöldfelületeken. Ezenkívül erdősítünk is, csak a III. kerületben az Aquincumi-erdő 1 000 darab facsemetével lett idén gazdagabb” - tájékoztatott a Főkert.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás