RETRO RÁDIÓ

Láncfűrésszel tarolták le a Vuk-Gerbeaud villa fáit – Fotók!





Óriási környezeti pusztítás fogadta munkatársunkat a XII. kerületi Vuk-Gerbeaud villa kertjében. A láncfűrésszel dolgozó tettesek semmit sem kíméltek, még a tönköket is kivágták. A patinás villa és a hozzá tartozó telek 2013 óta örökségvédelmi oltalom alatt áll.



Megosztás
Szerző: Szurok Dávid
Létrehozva: 2022.10.04.
XII. kerület letiport természet

A Béla király úti telken korábban zöldellő lombok helyett egy teljesen letarolt telek látványa fogadta a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársát, aki augusztus végén egy lakossági bejelentés nyomán látogatott el a helyszínre. Az ügyben a XII. kerületi jegyző azonnal eljárást kezdeményezett, és rongálás miatt nyomoz a rendőrség is – tudta meg a Metropol. Információnk szerint a hatóságok szakértők bevonásával, ismeretlen tettes ellen rendelték el a nyomozást. A XII. kerületi rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a telken jellemzően nem beteg fák hasábjai voltak felhalmozva. Tehát valószínűsíthetően teljesen egészséges fákat pusztítottak el a barbár kezek. A kár mértékének megállapítása még folyamatban van.

Halmokban az illegális fakivágás nyomai Fotó: Metropol

Még az utcán is letarolták a fákat

Kint jártunk a Béla király út és a Bükkös utca sarkán lévő helyszínen. A villát időközben körbekordonozták, hogy kívülről ne látsszon a rombolás, de az éppen nyitva álló kapun keresztül be tudtunk lesni. A lehangoló látványt nyújtó kertben még mindig ott hevertek a kivágott farönkök. A környezetkárosítás láthatóan nem állt meg a villa kertjében, a tarvágás a szomszédos önkormányzati telket sem kímélte, sőt még az utcai részen is számos fa áldozatul esett a láncfűrésznek.

Letarolták a Vuk-Gerbeaud villa fáit Fotó: Metropol

Még a saját ültetésű fáinkat sem vághatjuk ki önkényesen

Budapesten a kerületek többségében a magánterületen lévő fák kivágása engedély- vagy bejelentésköteles. Aki ezt megszegi, azt pótlási kötelezettség terheli. Ez akár az eredetileg előírt pótlási kötelezettség két- vagy háromszorosa is lehet – mondta el a Metropolnak Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének az elnöke.

„Azon fák esetében, amelyek nem veszélyeztetik környezetünket, de valamilyen okból mégis ki szeretnék vágni, bonyolultabb az eljárási rend. Ilyenkor a legtöbb településen kertészeti szakvéleményt kell készíttettetni, valamint nyilatkozni kell a fapótlás módjáról” – tájékoztatott a szakértő. Kosztka Ernő hozzátette: ahol van helyi szabályozás erre, a saját ültetésű fáink kivágását is kötelező bejelenteni vagy engedélyeztetni.

A tarvágás a szomszédos telket és a Béla király utat sem kímélte Fotó: Metropol

A villa területe örökségvédelmi oltalom alatt áll

Az neoreneszánsz stílusban épült Vuk-Gerbeaud villát Kalina Mór tervezte 1887–ben. A kastélyt hivatalosan 2013-ban nyilvánították műemlékké, külön kiemelve a kertépítészeti értékeket. A terület tehát örökségvédelmi oltalom alatt áll, azaz minden külsős beavatkozáshoz kormányhivatali beleegyezés szükséges. Egyelőre nem tudni, hogy az érintett tulajdonosok rendelkeztek-e hatósági jóváhagyással.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás