RETRO RÁDIÓ

Megadóztatná ferihegyi utasokat a XVIII. kerület - De jogszerű ez?





Drágábbak lehetnek a repülőjegyek, mivel a XVIII. kerületi önkormányzat légiutasadót tervez bevezetni január 1-től. De vajon jogszerű-e egy ilyen helyi adó?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.30.
Módosítva: 2022.11.30.
XVIII. kerület utazás repülőtér adó

A XVIII. kerületi önkormányzat január 1-jétől új adónemet vezetne be: légiutasadóval terhelné a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló magánszemélyeket utazásonként 1000 forinttal. Az adó alól mentesülnének a 18 év alattiak és a XVIII. kerületi lakosok - írja a Világgazdaság.

A döntést a kerületvezetés főként az inflációval és az energiaárak emelkedésével indokolja, de azt is felhozza érvként, hogy a kerület egyes részein a lakosság ki van téve a légiközlekedés okozta zaj- és környezetszennyezésnek (ez egyébként eddig is így volt).

Liszt Ferenc repülőtér
Légiutas-adót vetne ki az utasokra a XVIII. kerületi önkormányzat Fotó: Balaton József

 

Nem ütközik az extraprofitatadóval

A rendalkotással kapcsolatos vita során Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére. Kőrös emellett azt is mondta, hogy a kettős adóztatás nem valósul meg, mert az extraprofitadó alanya a légitársaság, a légiutasadó esetében pedig a magánszemély. Az adót az első verzió szerint a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek kellene beszednie. A képviselő-testület ülésén ezt azzal indokolták, hogy az idegenforgalmi adót is a szállodának fizeti be a vendég. A tervezet ugyanakkor bevonja az adó beszedésébe a légifuvarozó társaságokat, mert „ők találkoznak először az utasokkal”.

 

Jogszerű-e az ilyen helyi adó?

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a VG-nek rávilágított, bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya.

„Nyilván mindenkinek beugorhat a légitársaságok extraprofitadója. Kérdés, hogy az intézkedés szabályozott közteher-e? Véleményem szerint nem, mivel ezt rendeletben szabályozták” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy nem állapíthatna meg rendeletben kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére vonatkozóan.

 

Nem ellenőrizhetik, hogy ki XVIII. kerületi, és ki nem

A szakember szerint bizonyos kivételekkel az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. Hozzátette: jogszerű lehet-e az önkormányzat által kijelölt kivételi kör. Csakhogy a szektorra rálátó forrásunk azt mondta a Világgazdaságnak, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha…

Liszt Ferenc repülőtér
A XVIII. kerületieknek nem kell majd adót fizetniük a repülőtéren Fotó: Lakatos Péter

 

A kerületben régóta probléma a felszálló gépek zaja

Még Tarlós István regnálása alatt döntöttek arról, hogy éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszüntetik a repülőgép-forgalmat Budapest felett. Az akkori intézkedések részeként 1000 eurós zajterhelési díjat is bevezettek a légitársaságoknak. A kiszabott bírságok összegét a Budapest Airport abba az alapba rakja, amelyből a környező házak zajszigetelését pályázat útján végzik. Ugyancsak a zajterhelés visszaszorítása miatt döntött úgy a Tarlós-féle városvezetés, hogy kitiltja Budapestről a Red Bull Air Race versenyeket.

 

Csoport szerveződött a zajterhelés csökkentéséért

Annak ellenére, hogy 2019 őszétől megszüntették az éjszakai repüléseket Budapest felett, még mindig jelentős zajtól szenvednek a főváros lakosai. A Közösség a Csendesebb Dél-budapesti Légtérért Facebook-csoport képviselőj,e Miskei Gábor lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt 4-5 évben számos lakossági megkeresés és panasz ment a Hungarocontrolhoz és a légügyi hatósághoz. Ennek ellenére egyetlen érdemi választ sem kaptak a benyújtók. Ezért a csoport képviselői tárgyalásokat kezdtek a csepeli és a budafoki önkormányzattal, hogy megoldást találjanak a zajterhelés csökkentésére.

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Összeveszett a barátnőjével, ennek köszönheti az életét

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás