A brutális szovjet túlerővel küzdő szabadságharcosokra emlékezünk

A Metropol összeszedte a hétvége legfontosabb tudnivalóit, hogy mi történt 66 évvel ezelőtt, és hogy milyen programokra érdemes ellátogatni.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.04.
II. kerület III. kerület V. kerület VIII. kerület IX. kerület X. kerület XI. kerület XIV. kerület ez lesz ma

66 éve verték le az 1956-os szabadságharcot

1956-ban ezen a napon indította meg a szovjet hadsereg az inváziót, hogy leverje a forradalmat. Magyarország kormánya 2013-ban november 4-ét nemzeti gyásznappá nyilvánította. 1956. október 23-tól fegyveres szabadságharcot vívott a magyar nemzet a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. November 4-én reggel 5 óra 20 perckor hangzott el Nagy Imre híres rádióbeszéde, amelyben az ország és a világ közvéleményét tájékoztatta a hadüzenet nélküli fegyveres beavatkozásról. A szovjet túlerő a fővárosba harckocsikkal vonult be, amik a lakóépületeket is folyamatosan lőtték. Mégis csak többnapos utcai harc során tudták eltiporni az ellenállást a Széna térnél, a Corvin közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, legvégül Csepelen, november 11-én.

66 éve verték le az 1956-os szabadságharcot Fotó: AFP

Programok a forradalom leveréséhez kapcsolódóan

November 4-én megemlékezéseket tartanak a fővárosban.

 • 9-től katonai tiszteletadás mellett felvonják és félárbócra engedik Magyarország lobogóját.
 • 17.30-tól emlékkoncertet tartanak a Szent István-bazilikában, majd közös gyertyagyújtás a templom főlépcsőjén.
 • 8–16 óra között protokollmentes megemlékezés az Új köztemető 301-es parcellájánál.
 • Esküvőkiállítás a fővárosban

  November 5–6. között rendezik meg az Őszi Esküvő Kiállítást a Hungexpo G pavilonjában, ahol a házasulandó párokat több mint 250 kiállító várja. Az eseményen esküvői tanácsadásokat is tartanak. A helyszínen jegyet vásárolni a III. kapunál lehet. További információk: eskuvo-kiallitas-osz.hu.

  Gyönyörű menyasszonyi ruhákat próbálhatunk a Hungexpón MTI Fotó: Kallos Bea

  Ruhabemutató és próbaesketés

  A rendezvényen lesz próbaesketés, menyasszonyiruha-bemutató és nyereményjáték is, ahol különböző esküvői kiegészítőket, kuponokat és értékes szolgáltatásokat lehet nyerni.

 • Szombaton menyasszonyiruha-show-val indul a program, ahol a hölgyek megismerhetik az idei év trendjeit.
 • Napközben Esküvő Iskola, 20 perces előadások és kerekasztal-beszélgetéseken segítik a fiatal párokat.
 • A próbaesketésen a párok kipróbálhatják, hogy milyen lesz, amikor kimondják a boldogító igent.
 • 35 éves csúcson a házasságkötések száma

  2021-ben a házasságkötések száma hazánkban meghaladta a 72 ezret, utoljára 1986-ban álltak ennyien oltár elé. A házasságkötések száma 2019-ben már túllépte a 65 ezret, majd 2020-ban a járvány negatív hatásai ellenére is 67 095 pár fogadott örök hűséget. 2018-ban pedig éppenhogy meghaladta az egybekelések száma az 50 ezret. A mélypontot 2010 jelentette, ekkor mindössze 35 520 esküvőt rendeztek Magyarországon.

  Hétvégén nézzünk fel az égre!

  November 5-én és 6-án több látványos meteorrajt, sőt akár tűzgömböket is megfigyelhetünk az éjszakai órákban. A látványos csillaghullást a Tauridáknak, majd pedig a Leonidáknak köszönhetjük.

  Rövidebb útvonalon jár a 2-es metró

  November 5-én és 6-án, valamint 12-én és 13-án az M2-es metró csak a Puskás Ferenc Stadion és a Déli pályaudvar között jár pályakarbantartás miatt. Az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között metrópótló busszal lehet utazni. A buszokra az Örs vezér terén a kőbányai oldalon lévő buszvégállomáson vagy a Kerepesi úton, a Fehér út kereszteződése után lehet felszállni.

  Rövidített útvonalon közlekedik a 2-es metró Fotó: MTI

  Füstpróba lesz a Deák téren

  November 5–10. között a 3-as metró átadás előtt álló, középső szakaszának Deák téri állomáson füstpróbát tartanak, ezért a Kálvin tér és az Arany János utca állomások közötti szakaszon füstkiáramlás lehet naponta akár több alkalommal is. A füstpróbák hétvégén egész nap, hétköznap pedig éjszaka 23 és 3 óra között zajlanak majd.

  Keret: Változik a H6-os HÉV közlekedési rendje

  Karbantartás miatt ezen a hétvégén módosított menetrend szerint jár a ráckevei HÉV. Részletek: mav-hev.hu.

  Forgalomkorlátozás két kerületben is

  Gyűlés miatt forgalmi változásokra kell számítani Óbudán és a Belvárosban. Ezeket az utcákat kerüld el:

  Tilos megállni:

 • November 4-én 0–24 óráig az V. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky út páros oldalán az Arany János utca és a Szent István tér között.
 • November 4-én 12–22 óra között a III. kerületben, a Kunigunda útja páratlan oldalán a Szőlőkert köz és az MTVA Székház főbejárata között.
 • Bálint Ágnesre emlékeznek a MOMkultban

  Ma egész estés programmal, hangbejátszással, fotósorozattal és nosztalgiabeszélgetéssel emlékeznek Bálint Ágnesre, a kiváló íróra és dramaturgra, aki október 23-án született 100 éve. A MOMkultba (Csörsz u. 18.) a belépés ingyenes, de regisztrálni kell az [email protected] címen.

  Bálint Ágnesre emlékeznek MOMkultban Fotó: VATES

  Gyermekprogram a Városligetben

  Játékos csatangolás és szuper múzeumi programok várják a családokat a MÉTA Matinén a Néprajzi Múzeumban. További információk a neprajz.hu-n.

  Olasz filmeket nézhetünk két helyszínen is

  November 5–12. között rendezik meg a 20. Olasz Filmfesztivált a Puskin és a Tabán mozikban, ahol 12 olasz kortárs film közül válogathatunk. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

  Olasz filmeket nézhetünk a Puskin Moziban Fotó: MTI

  Muskátlibefogadó akció a II. kerületben

  Hamarosan jönnek a fagyok, így a muskátlik már nem maradhatnak kint sokáig. Ezért a II. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy november 5–10. között ismét megszervezi a muskátlibefogadó akciót a Mechwart ligetben. Egy ember maximum két virágot fogadhat örökbe, és a muskátli átvételéhez fel kell mutatni a lakcímkártyát is.

  Szombaton leadhatjuk veszélyes hulladékunkat

  Holnap 8–12 óra között szabadulhatunk meg a lakásunkban felgyülemlett veszélyes hulladékoktól a XI. kerületben. A gyűjtésen háztartási szemét nem adható le! A leadási helyszínek listája az újbudai önkormányzat honlapján található.

  Isten éltesse Vitray Tamást!

  November 5-én ünnepli 90. születésnapját Vitray Tamás Kossuth-díjas magyar újságíró, riporter. 1958-ban kezdődött pályafutása során megszámlálhatatlan Telesport- és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt. Összesen 21 téli és nyári olimpiáról közvetített.

  90. éves Vitray Tamás Fotó: Nemzeti Sport

  86 éve született Csűrös Karola

  November 6-án ünnepelné 86. születésnapját Csűrös Karola színésznő, érdemes művész. Különösen ismert a Szomszédok című teleregényből, ahol Szikszay Etust alakította, de játszott még a Két emelet boldogságban és a Tündérlaki lányokban is.

  62 éve állt forgalomba az első csuklós busz Budapesten

  1960. november 5-én szállította először az utasokat csuklós busz a fővárosban. A GA 12-00 rendszámú busz az azóta megszűnt budapesti 1-es vonalon közlekedett a Kelenföldi pályaudvar és a Dózsa György út között. Az ITC 600-as (FAÜ) csuklósból 267 darabot gyártottak, de sajnos egy sem maradt fenn belőle.

  Mára egyetlen ilyen Ikarus busz sem maradt fent Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

   

  Top hírek  Hírlevél-feliratkozás