RETRO RÁDIÓ

Nem kell dugóban állnod, ha helyi lakos vagy, itt találod az új áthajtási pontokat – Térkép!

Közzétették a belső-erzsébetvárosi „áthajtási pontokat”, amit a helyiek panaszai miatt hoztak létre. A dugókat okozó „forgalomcsillapítást” viszont tovább erőltetik Niedermüller Péterék.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.15. 07:00
VII. kerület autósüldözés

Tovább folytatódik Belső-Erzsébetváros autós közlekedésének ellehetetlenítése. Bár az önkormányzat két év után beadta a derekát, és könnyítéseket, ún. „áthajtási pontokat” hoz létre a helyi lakosok számára, ezzel párhuzamosan újabb utcákban rendelte el a forgalom szándékos akadályozását.

„Fejlesztjük a belső-erzsébetvárosi forgalomcsillapítást a lakossági igények felmérése alapján” – közölte az örömhírt a VII. kerületi vezetés. Ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy a lakosság életét két éve megkeserítő, az utcákat összevissza egyirányúsító „forgalomcsillapítási mintaprojekt” kapcsán mégsem volt légből kapott a helyiek folyamatos panaszáradata.

A kínos beismeréssel felérő bejelentést Niedermüller Péter polgármester nem a saját vagy a kerületi önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán tette közzé, hanem diplomatikusan meghagyta azt a VII. kerület vagyongazdálkodásával foglalkozó vállalata, az EVIN Nonprofit Zrt. feladatának. Bár a vállalat a bejegyzésben azzal büszkélkedik, hogy „a fővárosban elsőként a VII. kerület vezette be a belső városrész forgalomcsillapítását”, a következő mondatban azonban már megállapítják, hogy „a forgalmi irányok megváltoztatásával ugyan csökkent az átmenőforgalom, ellenben az itt lakók és a kerületben dolgozók esetenként csak kerülőkkel tudták megközelíteni úti céljukat”.

Niedermüller Péter másra bízta a kínos bejelentést Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az áthajtási pontoktól várják a célforgalom javulását

Az évek tartó lakossági felháborodás eredményeképp az önkormányzat január 2-ától úgynevezett „áthajtási pontokat” alakít ki, amelyekkel megpróbálják orvosolni azokat a gondokat, amivel az Erzsébetvárosban lakó autósok, illetve a gazdasági és egészségügyi tevékenységet végzők nap mint nap szembesülnek.

A január 2-ától élő áthajtási pontokon a kerületrészben lakók és a gazdasági, illetve egészségügyi tevékenységet végzők hajthatnak be és át, így számukra ezeken a helyeken visszaáll az eredeti forgalomirány. A teherforgalmat bonyolítók a Budapest Közút TOBI rendszerén igényelhetnek jogosultságot.

Az áthajtási pontokon rendszámfelismerő kamerákat helyeznek el, amelyek segítségével bírságolni fogják a szabálytalankodókat. Komoly összegre számíthatnak a büntetésekből, mivel ahogy azt a Metropol is megírta, az értelmetlen korlátozások miatt – sokszor mások életét veszélyeztetve – az autósok tömegesen szabálytalankodnak és hajtanak be a 40-50 méteres egyirányúsított szakaszokba.

Itt találhatók az áthajtási pontok

A VII. kerületi áthajtási pontokat az önkormányzat ezeken a helyeken hozza létre:

 • a Dob utca Holló utca és Kazinczy utca közötti
 • a Wesselényi utca Klauzál utca és Nyár utca közötti
 • a Dohány utca Nagy Diófa utca és Nyár utca közötti
 • a Király utca Rumbach Sebestyén utca és Károly körút közötti szakaszán.
 •  

  Áthajtási pontok Belső-Erzsébetvárosban 2023. január 1-től Forrás: Facebook

  Nem csak az autósok bosszankodnak a Niedermüller-labirintus miatt

  A VII. kerület az elmúlt két évben arról vált hírhedtté, hogy ott folyik a főváros legszélsőségesebb autós üldözése. Niedermüller Péter a „forgalomcsillapítási mintaprojektjének” keretében gyakorlatilag élhetetlen útvesztőt csinált Belső-Erzsébetvárosból. A kulcsfontosságú egyirányú utcák közepét „megfordította”, ami miatt az eddig jól járható, kisebb utcák folyamatos dugóban állnak, a helyiek pedig gyakran saját lakhelyüket is csak nehezen tudják megközelíteni. A Niedermüller-labirintusként elhíresült városrész azóta számtalan egyéb kellemetlenséggel is szembesült, mivel az átláthatatlan közlekedésből fakadó késések miatt sem a taxisok, sem a különböző egyéb szolgáltatók nem szívesen vesznek fel ott címeket.

  Sokan inkább a szabálytalankodást választják a hatalmas kerülők helyett Fotó: Metropol/NZ

  Újabb elemekkel bővül a „Niedermüller-labirintus”

  A helyi lakosok közlekedésének könnyítése azonban csak az egyik eleme az intézkedéscsomagnak, a fővárosi autósok számára további szigorításokat tartogat az erzsébetvárosi vezetés. Azaz folytatódik a fontosabb egyirányú utcák kellős közepén a forgalom megfordítása.

  Arról is írtunk korábban, hogy mivel a Nagykörúton a Karácsony-féle biciklisávok miatt az autósoknak nem lehet rendesen haladni, ezért azok folyamatosan keresik a „menekülőutakat”. Ilyen menekülőút lett például a Kertész utca is – az ott lakók nem kis bosszúságára. Ezekben az utcákban ugyanis nemcsak a forgalom nőtt meg, de a levegő is rosszabb lett.

  A kerületvezetés most megállapította, hogy a legtöbb panasz a Klauzál utca menekülőútként történő használatára érkezett, ennek kiküszöböléseként az utca forgalmi rendjét megfordítják a Dohány utca és Wesselényi utca között. Ezenkívül:

 • megfordul a Kis Diófa utca forgalmi iránya a Dob utca és Király utca között,
 • a Klauzál téren zsákutca lesz a Klauzál utca és a Nyár utca közötti szakasz,
 • a Wesselényi utca Klauzál utca és Nyár utca közötti, illetve a Dohány utca Nagy Diófa utca és Nyár utca közötti szakasza is egyirányú lesz.
 • Tehát összességében a fővárosi autósok számára nem könnyítést, hanem további nehezítéseket tartogatnak január 2-ától a Niedermüller-labirintusként elhíresült „forgalomcsillapítási mintaprojekt” újabb elemei.

  Erzsébetvárosi áthajtási pontok 2023. január 2-ától Forrás: Facebook

  Elkerülik a taxisok is Belső-Erzsébetvárost

  Belső-Erzsébetváros lakóinak a közlekedési korlátozások bevezetése óta azzal is szembesülniük kellett, hogy a forgalomcsillapítás bevezetése óta jóval nehezebben tudnak taxit rendelni. A Metropolnak egy személyfuvarozó elmondta, hogy ha csak tehetik, elkerülik Belső-Erzsébetvárost. Hiába tudják fejből az összes belvárosi utca rendjét, most rendszeresen be kell kapcsolniuk a GPS-es navigációs alkalmazásokat, ha valahova időre kell érkeznie a VII. kerületi labirintusban. Az esetükben ugyanis büntetéssel járhat, ha elkésnek a címről, vagy nem juttatják el a legrövidebb úton a címre az utast.

  „Ha véletlenül a VII. kerületbe kell hoznom egy utast, akkor addig nem kapcsolom fel a szabad jelzést, és addig nem szólok be a központba, amíg el nem hagytam a környéket” – árulta el a lapunknak nyilatkozó taxis.

  Parkolók helyett fizetős parkolóházak

  Az erzsébetvárosi autós üldözés nem merül ki a forgalom ellehetetlenítésében. A polgármester az elmúlt 3 évben több mint 120 parkolóhelyet szüntetett meg Belső-Erzsébetvárosban, más parkolóhelyeket pedig a behajtás korlátozásával tett elérhetetlenné. Emiatt az erzsébetvárosiak gyakran kénytelenek igénybe venni a parkolóházakat, óránként akár 600 forintért. A parkolók felszámolásának egyetlen haszonélvezője a több parkolóházat is üzemeltető ausztrál cég, amelynek ebből évente 1,5 milliárd forint bevétele származik.

  Ezeket olvastad már?
  Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

  Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

  A Hunor mentőszervezet már 12 túlélőt emelt ki a romok alól

  A Hunor mentőszervezet már 12 túlélőt emelt ki a romok alól

  A nyugalom lesz ma a jelszó a Bikának

  A nyugalom lesz ma a jelszó a Bikának

  Munkásszállóra űzte saját édesanyját az ajándékba kapott lakásból a budapesti férfi

  Munkásszállóra űzte saját édesanyját az ajándékba kapott lakásból a budapesti férfi

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás