RETRO RÁDIÓ

Ennyit vásárolhatunk az egyes árstopos termékekből – Videó!





Több nagy áruházlánc is korlátozta a legújabb árstopos termékek értékesítését. Van olyan bolt, ahol csak egy tálca tojást és egy csomag krumplit vásárolhatunk, máshol pedig egyáltalán nincsenek korlátozások.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.17.
metropol-körkép

Bevásárláskor egyre többen szembesülünk az élelmiszerboltokban, szupermarketekben elhelyezett tájékoztatókkal, hogy mekkora mennyiséget vehetünk az árstopos termékekből egy vásárlás alkalmával. A zavartalan ellátás és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében ugyanis – főként a nagy üzletláncok – több helyen is mennyiségi korlátozásokat vezettek be, amikbe most már a tojás és a krumpli is beleeshet. A kormány ugyanis a múlt héten ezekre az alapvető élelmiszerekre is kiterjesztette az árstopot, ezzel kívánva enyhíteni a brüsszeli szankciók okozta háborús infláció és az élelmiszerár-emelkedés hatásait. A Metropol szétnézett a legnépszerűbb boltokban, hogy kiderüljön, honnan mennyit vihetünk haza egyszerre az árstopos termékekből.

Szétnéztünk a boltokban, ennyit vásárolhatunk az árstopos termékekből Fotó: Metropol/NZ

Üzletenként változó a mennyiségi korlátozás

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy miből mennyit lehet egyszerre venni a nagyobb élelmiszerboltokban. Jól látható, hogy a nagy áruházláncoknál vegyes a szórás, és vannak helyek, ahol egyes árstopos élelmiszerekre egyáltalán nincs mennyiségi korlátozás. A burgonya esetében sokszor „egy csomag” a vásárolható mennyiség, ami jelentheti a 3 kg-os és az 5 kg-os csomagot is. A tojás esetében pedig akadt olyan bolt, ahol a „doboz” alatt a 10 darabos dobozosa mellett a 30 darabos „tálcás” tojást is értették. Sok helyen pedig egyáltalán nem árulták a tálcás kiszerelést.

Mennyiségi korlátozások a budapesti áruházláncoknál

A tojás ára 15-30 forinttal, a krumplié 30-40-nel csökkent

A Metropol korábban körbejárt néhány üzletet, hogy mennyibe kerül az árstop után a krumpli és a tojás. Több nagy áruházláncot is megnéztünk Budapesten. A tojás ára darabonként 90-95 forintra mérséklődött, az étkezési burgonya kilója a legtöbb helyen 400 forintba kerül. Az árak az üzletekben nem egységesek, mivel mindenkinek a saját szeptember 30-i árait kell alkalmaznia, de átlagosan 25%-kal csökkent a tojás és 10%-kal a krumpli ára. Ez azt jelenti, hogy a kormány intézkedésének köszönhetően 25-30 forinttal vehetjük olcsóbban a tojás darabját, míg a burgonya ára 30-40 forinttal mérséklődött.

15-30 forinttal csökkent a tojás ára Fotó: Metropol

Segítséget nyújt a kormány a kiskereskedőknek

Vannak, akik az árstop bevezetése miatt áruhiánytól tartanak, de a rendelet azt is kimondja, hogy a kereskedő köteles „a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására, és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítására”. A kisebb boltok üzemeltetői aggódnak, hogy ha a beszállítói ár nem változik, hosszú távon nehéz lesz tartani az árstopot. A nagy üzletláncoknak ez nyilván kevésbé jelent gondot, hiszen amúgy is olcsóbban szerzik be az árut nagy tételben, a kis vidéki üzleteknek pedig a kormány segítséget nyújt az árstop betartásához.

A kevés pénzből élőknek a legnagyobb segítség az árstop

Februárban lépett életbe hat alapvető élelmiszer esetében hatósági ár. Ez a múlt héten újabb kettővel egészült ki. Az intézkedés az alacsonyabb jövedelműeknek a legnagyobb segítség, mivel az ő vásárlói kosarukban ezek a termékek nagyobb arányban vannak jelen.

Ez a 9 árstopos élelmiszer:

  • tojás
  • étkezési burgonya
  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell
  • csirke far-hát
  • 2,8%-os tehéntej
  • A benzinárstop miatt az EU-ban nálunk a legolcsóbb az üzemanyag

    Tavaly november közepe óta van érvényben Magyarországon az üzemanyagárstop, ami a 95-ös benzin és a dízelolaj legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. A kiskereskedelmi benzinárstop után február 28-tól 480 forintban maximálták az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, hozzájárulva ezzel a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez. Időközben többször is szigorodtak az üzemanyagárstop szabályai, de a lényeg nem változott: egy átlagos 50 literes tankolással a világpiaci árhoz képest 10-15 ezer forintot spórolnak meg a magyar autósok. Elmondható tehát, hogy a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat az üzemanyagért az EU-ban.

    A benzinárstopnak köszönhetően nálunk a legolcsóbb az üzemanyag az EU-ban Fotó: Szabad Föld




    Ezeket olvastad már?
    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás