A Metropol utánajárt: így reagáltak a boltok az újabb árstopos termékekre





Csütörtökön életbe lépett az újabb két alapvető élelmiszerre kiterjesztett árstop. A Metropol körülnézett a boltokban, áruházakban, és megkérdezte a budapestieket, kinek mit jelent az újabb lakosságvédő intézkedés.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.10.
állami segítség

Azt már korábban elárulta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy kibővítik az árstoppal érintett élelmiszerek körét, de a kormány döntését, miszerint ez az étkezési burgonyára és a tojásra vonatkozik, csak szerdán a kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, és este a Magyar Közlönyben már meg is jelent, mégpedig csütörtöki határidővel. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet. A kereskedőket ugyanakkor váratlanul érte az újabb árstop. Az Országos Kereskedelmi Szövetség a vásárlók türelmét és megértését kérte, mondván: képtelenség felkészülni egyetlen éjszaka alatt az új árstop-rendeletre.

Új ártáblák kerültek ki a tojásra Fotó: Metropol/KZ

Az árstopos élelmiszerek:

  • tojás
  • étkezési burgonya
  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell
  • csirkefarhát
  • 2,8%-os tehéntej
  • 15-30 forinttal csökkent a tojás ára, 30-40-nel a krumplié

    A Metropol csütörtök délelőtt körbejárt néhány üzletet, hogy mennyibe kerül az árstop után a krumpli és a tojás. Több nagy áruházláncot is megnéztünk Budapesten, délelőtt 10 órára mindenhol kicserélték az ártáblákat és a kisebb élelmiszerboltok is így tettek. A tojás ára darabonként 90-95 forintra mérséklődött, az étkezési burgonya kilója a legtöbb helyen 400 forintba kerül. Az árak az üzletekben nem egységesek, mivel mindenkinek a saját szeptember 30-i árait kell alkalmaznia, de átlagosan 25%-kal csökkent a tojás és 10%-kal a krumpli ára. Ez azt jelenti, hogy a kormány intézkedésének köszönhetően 25-30 forinttal vehetjük olcsóbban a tojás darabját, míg a burgonya ára 30-40 forinttal mérséklődött.

    30-40 forinttal csökkent a burgonya ára Fotó: Metropol/MK

    A kiskereskedőknek segítséget nyújt a kormány

    Vannak, akik az árstop bevezetése miatt áruhiánytól tartanak, de a rendelet azt is kimondja, hogy a kereskedő köteles „a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten lévő mennyiség árusítására”. A kisebb boltok üzemeltetői aggódnak, hogy ha a beszállítói ár nem változik, hosszú távon nehéz lesz tartani az árstopot. A nagy üzletláncoknak ez nyilván kevésbé jelent gondot, hiszen amúgy is olcsóbban szerzik be az árut nagy tételben, a kis vidéki üzleteknek pedig a kormány segítséget nyújt az árstop betartásához.

    Önnek mennyit számít az árstop?

    A Metropol a Budapesten élőket az újabb két alapvető élelmiszerre kiterjesztett árstopról kérdezte.

    Edit: „Kicsit számít az árstop. Össze kell hangolni, hogy mit főzzön az ember. Gyermekkoromban kimentem a kertbe, fölszedtem egy csomag krumplit, most viszont meg kell venni. Egyáltalán nem mindegy, mennyiért.”

    Edit szerint számít az árstop Fotó: Metropol

    Dóra: „Nem éri meg a vállalatoknak és a cégeknek, hogy olcsón adják a termékeiket, mert nekik is emelkedik a beszerzési ár. Az árstop ideig-óráig megoldás, de hosszú távon nem az.”

    Greg (angol): „Azt hiszem, mindennek az ára megy fölfelé, de itt Magyarországon minden olcsóbb, mint Londonban, szóval annak, aki Angliából érkezik, itt könnyebb a megélhetés.”

    A jövő év végére felére csökkentenék az inflációt

    A Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte: az élelmiszerek árának emelkedését az okozza, hogy a szankciók bevezetése óta egész Európában nő az infláció, emelkedik az energia ára, ezzel együtt a takarmány, a szállítás és egyéb költségek, emellett madárinfluenza és történelmi aszály is sújtotta a mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A kormánynak az a hosszútávú célja, hogy jövő év végére felére csökkentsék az inflációt, de rövid távon is szeretnének segíteni a családoknak.





    Ezeket olvastad már?
    „Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

    „Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

    Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

    Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

    49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

    49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

    Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

    Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás