RETRO RÁDIÓ

Hogy fogjuk ezt kibírni? Így hat a szervezetünkre a hőingadozás!





A hét második felében akár helyenként hajnalban fagy is lehet, majd napközben akár a 20 fokot is elérheti a hőmérséklet, ezért érdemes különösen odafigyelni szervezetünkre – javasolja dr. Pintér Ferenc meteogyógyász.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.17.
környezeti hatás

A héten várható közel 20 fokos hőingadozást nehezebben viselik azok, akiknek már nem túl jó a szervezeti rugalmassága, így nekik jobban oda kell figyelniük magukra ebben az időszakban – állítja dr. Pintér Ferenc.

„A következő napokra jellemző nagy hőingadozás erőteljes és folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetünket” – hívta fel a figyelmet a meteogyógyász –, amire mindenki egyéni módon reagál.

Ebben az időszakban megnő a fejfájások gyakorisága Fotó: Shutterstock

Milyen tünetekre számíthatunk?

  • fejfájás
  • ingadozó vérnyomás
  • erős fáradtság
  • csökkenő figyelem
  • feszültség, idegesség
  • szorongás, pánikszerű érzet
  • megnövekvő reflexidő
  • görcsös folyamatok erősödése
  • sztrók, infarktus
  • Vegyük komolyan a hőingadozást

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken –2 fokra is lehűlhet a hőmérséklet, majd szombaton napközben 20 fokig emelkedhet.

    A húsz fokot is meghaladó hőingadozás mindenképpen komolynak számít” – mondta a Meteo Klinika igazgatója, aki meteogyógyászati kivizsgálást javasol minden olyan embernek, aki komolyabban küzd az időváltozás okozta tünetekkel, hogy egyénileg tudják kezelni a tüneteket. „Akiknél enyhébb, alkalmi tünetek jelentkeznek, ott pedig azt tudom tanácsolni, hogy ilyenkor az egyéb szervezeti terheléseket kell csökkenteni. Ez nem azt jelenti, hogy ne menjünk ki a napos időben – mert menjünk ki –, de válasszunk olyan mozgásformákat, amelyek nem járnak erős fizikai megterheléssel, vagy aki nincs hozzászokva, az most ne vállaljon be húsz-harminc kilométeres túrákat, tekintettel arra, hogy szép az idő – javasolja dr. Pintér Ferenc.

    Dr. Pintér Ferenc meteogyógyászati kivizsgálást javasol az időváltozás miatti komolyabb tünetek enyhítésére Fotó: Ivády Anett

    Csökkentsük fizikális és mentális terhelésünket

    A meteogyógyász szerint ebben az időszakban különösen oda kell figyelnünk a testi-lelki egészségünkre, valamint az étkezésünkre is.

    „A fizikális és különösen a mentális terhelésünket is csökkenteni kell ebben az időszakban, hogy a szervezetünknek több energiája maradjon arra, hogy az alkalmazkodás problémamentesen vagy kevesebb problémával tudjon lezajlani. Az étkezésre is érdemes odafigyelni, könnyebb ételeket fogyasszunk – tanácsolja a szakember –, idősebbek esetében pedig mindenképpen fontos egy jó napirend kialakítása. Sok ember esetében az immunrendszer is gyengül ebben az időszakban, és fokozott a megfázás veszélye, ezért öltözködjünk rétegesen, és figyeljünk oda a gyerekekre és idősekre egyaránt.”

    A hőingadozás miatt fokozódik a megfázás veszélye, ezért öltözködjünk rétegesen, és figyeljünk oda a gyerekekre és idősekre egyaránt Fotó: illusztráció/Pixabay

     





    Ezeket olvastad már?
    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás