RETRO RÁDIÓ

Fontos határidő jár ma le! Eddig töltheted ki a népszámlálást online

A Metropol összegyűjtötte a nap legfontosabb tudnivalóit, hogy mikor zárul a népszámlálás online köre, valamint, hogy hol lesz ma véradás.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.19. 06:00
III. kerület V. kerület VI. kerület X. kerület ez lesz ma

Ma 10 óráig lehet online kitölteni a népszámlálást

Az íveket október 19-e 10 óráig lehet megválaszolni a nepszamlalas2022.hu oldalon. Holnaptól számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik elektronikus úton nem válaszoltak a kérdésekre. Az eredeti online kitöltési időpontot a Központi Statisztikai Hivatal a nagy érdeklődésre tekintettel hosszabbította meg ma délelőttig. A kérdőívet az összes olyan eszközön ki lehet tölteni, amely rendelkezik internetkapcsolattal. A kérdések megválaszolása mindenki számára kötelező. Aki nem válaszol a kérdésekre, vagy hamis adatokat ad meg, súlyos, akár 200 ezer forintig terjedő bírságot is kaphat. A kérdőív megválaszolása nem vesz sok időt igénybe, egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet kell rászánni a kérdések megválaszolására.

Holnap már semmit nem fog érni a levél, mert a számlálóbiztosok csütörtöktől már házhoz mennek Fotó: MTI

Ide menjünk, ha nincs otthon netünk

A Központi Statisztikai Hivatal azokon is igyekszik segíteni, akik nem rendelkeznek otthoni online hozzáféréssel. Ők ingyen a könyvtárakban tölthetik ki a kérdőíveket, valamint a Digitális Jólét Program Pontokon, amelyek listája a djphalozat.hu oldalon érhető el.

Mire figyeljek, ha online töltöm ki?

Az online népszámlálásnál csalók próbálhatnak meg visszaélni adatainkkal. A Rendőrség a következő dolgokra figyelmeztet:

 • győződjünk meg arról, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos” kifejezés
 • legyen gyanús, ha az oldal személyes adatainkra, anyagi helyzetünkre vagy esetleg bankszámlaadatainkra kérdez rá.
 • Újra jönnek a kisebb motorvonatok

  Az energiaárak növekedése miatt a MÁV úgy döntött, hogy hétköznap, a reggeli és délutáni csúcs között az elővárosi vonalakon, ahol az ilyenkor jelentkező utasmennyiség ezt megengedi, az eddiginél kisebb motorvonatokat üzemeltet. A MÁV-Start 2021 szeptemberében 36 forintot fizetett 1 kilowattóra villamos energiáért, míg idén ennek nyolcszorosát, 288 forintot.

  Lecserélik a KISS motorvonatokat, is rövidebb szerelvények közlekednek helyettük Fotó: Mávcsoport.hu

  Így változik a vonatok közlekedése az elővárosi vonalakon:

 • Budapest–Esztergom (2-es vonal): napi 4 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
 • Budapest–Veresegyház–Vác (71): napi 4 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
 • Budapest–Gödöllő (80a): napi 12 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
 • Budapest–Monor (100a): napi 4 vonat Kiss helyett szóló Flirt.
 • Budapest–Sülysáp (120a): napi 8 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
 • Forgalomkorlátozás az V. kerületben

  Ideiglenes forgalmi változásokra kell számítani Belváros-Lipótvárosban. Október 19-e 18 óráig tilos megállni az V. kerületben, a Nagy Ignác utca mindkét oldalán, az Alkotmány utca és a Szalay utca között.

  Megállási tilalom van érvényben az V. kerület egy szakaszán Fotó: Shutterstock

  Terézvárosban lesz ma véradás

  A Magyar Vöröskereszt kedden 12–18 óra között a Westendbe várja azokat, akik beteg embereknek szeretnének segíteni. A véradáshoz ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat, valamint tajkártyánkat. A véradás előtt tanácsos enni és inni.

  Délelőtt történelem-, délután franciaérettségi

  Szerdán is közép- és emelt szinten folytatódnak az őszi érettségi vizsgák. Ma reggel 8 órától történelemből, délután 14 órától pedig francia nyelvből adnak számot tudásukról a diákok.

  Ingyenes gyermekjogi tanácsadás a III. kerületben

  Az óbudai önkormányzat a Hintalovon Alapítvánnyal közösen havonta ingyenes gyermekjogi tanácsadást szervez a kerületiek számára. Minden résztvevőre 40 perc jut, ekkor különböző szakemberekkel lehet megbeszélni a problémákat. A programra regisztrálni kell, a tanácsadás idei időpontjai:

 • október 19., szerda 14.00–17.00 óra
 • november 16., szerda 14.00–17.00 óra
 • december 14., szerda 14.00–17.00 óra
 • Járműipari bemutató a Hungexpóban

  Október 19–22 között rendezik meg a 8. Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpóban. A szakkiállítás célja, hogy a járműgyártási iparág valamennyi szintű hazai beszállítója és szolgáltatója találkozhasson egymással.

  Budapest Showcase Hub

  Október 19–21 között több helyszínen is megtartják a 7. Budapest Showcase Hub-ot, azaz a BUSH-t, amely a zeneipart és a zene szerelmeseit fogja össze. A fesztiválon keresik a legújabb és a legtrendibb zenéket. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

  Isten éltesse Bánsági Ildikót!

  Ma ünnepli 75. születésnapját Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Pályafutását 1966-ban kezdte a Nemzeti Színházban, stúdiósként. Számos színházi is tévéjátékban láthatták a nézők.

  Isten éltesse Bánsági Ildikót, 75. születésnapja alakalmából Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

  75 éves a totó!

  1947-ben ezen a napon lehetett először sporteseményekre fogadni. Ekkor 12 labdarúgó-mérkőzés végeredményét (győztesét) lehetett megtippelni. Egy szelvény ára 3 forint 30 fillér volt. Amiből a 30 fillért a sport támogatására fordítottak. Az első héten 20 882 darab szelvény érkezett be, telitalálatos nem volt.

  Így nézett ki egy totószelvény régen. Mostanra ez már jelentősen megváltozott Fotó: Kelemen Gergő

  Ma még meleg lesz, holnap már jön a brutális lehűlés

  Szerdára észak felől egy hidegfront éri el hazánkat, de túlnyomóan napos idő várható. Eső csak néhol lesz, a legmagasabb hőmérséklet 22 fok körül alakul. A következő napokban azonban már jelentős hőingadozásra számíthatunk: míg hajnalban mínuszok és talaj menti fagyok várhatók, addig délutánonként akár 19 fok is lehet. A hőmérséklet-ingadozás jelentősen igénybe veszi az emberi szervezetet, gyakoribbá válhat a fejfájás, az ingadozó vérnyomás, de megnőhet a sztrók és az infarktusos esetek száma is.

  Ma gyakoriak lehetnek a fejfájásos panaszok Fotó: Shutterstock

  Vegyük komolyan a hőingadozást

  A húsz fokot is meghaladó hőingadozás mindenképpen komolynak számít” – mondta lapunknak a Meteo Klinika igazgatója, aki azt javasolja, hogy ebben az időszakban különösen figyeljünk oda testi-lelki egészségünkre és az étkezésünkre, és fogyasszunk könnyebb ételeket.

  „Sok ember esetében az immunrendszer is gyengül ebben az időszakban, és fokozott a megfázás veszélye, ezért öltözködjünk rétegesen, és figyeljünk oda a gyerekekre és idősekre egyaránt” – hangsúlyozza dr. Pintér Ferenc.

  Ezeket olvastad már?
  Megölt egy nőt és annak kétéves kislányát egy férfi, majd megpróbálta elrejteni a holttesteket

  Megölt egy nőt és annak kétéves kislányát egy férfi, majd megpróbálta elrejteni a holttesteket

  „Bízunk benne, hogy többé nem engedik ki a szabad emberek közé” – elítélték a szemkinyomó rémet

  „Bízunk benne, hogy többé nem engedik ki a szabad emberek közé” – elítélték a szemkinyomó rémet

  „A keresés szomorú véget ért” – holtan találták meg a két éve eltűnt esztergomi édesanyát

  „A keresés szomorú véget ért” – holtan találták meg a két éve eltűnt esztergomi édesanyát

  Riasztották az életmentőket, nem volt idő kórházba vinni a kismamát

  Riasztották az életmentőket, nem volt idő kórházba vinni a kismamát

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás