Kezdődik a suli! Mutatjuk, mi minden változik, mire érdemes különösen odafigyelni





Megkezdődött az új tanév, ami sok változást hoz mindannyiunk életében, hiszen a gyerekek iskolába járásával mindennap számolhatunk a reggeli és délutáni csúcsforgalommal az utakon. A BKK egyebek mellett a tanítási időszakban érvényes menetrend visszaállításával segíti a tömegközlekedőket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.01.
IX. kerület XVII. kerület XXI. kerület ez lesz ma

Indul az iskola, itt az új BKK-menetrend

Megkezdődött az újabb iskolai tanév, ami nagyobb autósforgalommal és a tömegközlekedők számának növekedésével is együtt jár. Míg a kocsival közlekedőkre várhatóan a reggeli és a délutáni csúcsidőszakok várnak, addig a gyorsabb, zökkenőmentesebb tömegközlekedést a tanítási időszakban érvényes menetrend igyekszik segíteni az iskolakezdéstől – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Megtudtuk, hogy a mától érvényes menetrendváltás mellett néhány más változással is számolnia kell a BKK ügyfeleinek, amelynek üzletszabályzata is változik.

Szeptember 1-től utazni könnyebb lesz, bliccelni viszont nehezebb – Fotó: Origo

Így változik a közösségi közlekedés mától

  • Az észak felől metróval érkező és a belváros felé átszálló utasok, illetve az 1-es villamosra Kelet-Pest és Dél-Buda irányába átszállók eljutási körülményei javulnak az M3-as metró megállási rendjének megváltoztatásával a Göncz Árpád városközpontnál.
  • Módosul a 93-as, a 93A, a 132E és a 136-os buszjáratok menetrendje: a buszok összehangolva indulnak szeptembertől, ezzel Kőbánya-Kispest és az Üllői úti lakótelep, illetve a Havanna-lakótelep között kedvezőbb, ütemes kiszolgálást biztosít a BKK.
  • A 123-as busz közlekedési rendje igazodik a soroksári IKEA nyitvatartásához: a késő esti órákban, a lakberendezési áruház nyitvatartási idején kívül a buszok csak Soroksár, Auchan áruházig közlekednek.
  • Az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31-es buszon hétköznapokon ezentúl csuklós járművek közlekednek az utasforgalmi igényekhez igazított menetrenddel.
  • Újraindul a 254M gyorsjárat a XVIII. kerület és a Boráros tér között, illetve csúcsidőben gyakrabban indul a 79M trolibusz. Erről a BKK oldalán találni bővebb információt.
  • A járatok tanítási időszakban érvényes menetrendje a BKK oldalán érhető el. Az utazás megtervezéséhez továbbra is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

    Változik néhány jegytípus ára

    Mától az eddiginél magasabb összegért lehet megvásárolni pár jegytípust, a változás a többi jegy és bérlet árát nem érinti. Ugyanakkor a BKK megszünteti vagy más termékekkel vonja össze azokat a jegyeket és bérleteket, amelyekre az elmúlt években alig volt kereslet. Emelkedik az ára:

    – Budapest 24 órás jegynek,

    – Budapest csoportos 24 órás jegynek,

    – Budapest 72 órás jegynek,

    – Budapest-hetijegynek

    – és a kezelési díj jegyeknek bérletek cseréjénél, visszaváltásánál.

    Bliccelni is drágább lesz

    A jegy- és bérletvásárlást kívánja ösztönözni a BKK a pótdíjak emelésével, de emellett bővül az utólagos bérletbemutatás lehetősége is:

  • Az eddigi, egy teljes árú havi bérletnél alacsonyabb összegű pótdíj összege 8 ezerről 12 ezer forintra,
  • a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra,
  • a 30 napon túl befizetett pótdíj 32 ezerről 50 ezer forintra nő.
  • A 30 napon túl befizetett pótdíjak esetén a költségekhez adódó 500 forintos eljárási díjtól a jövőben eltekint a szolgáltató.
  • Pótdíjváltozás a HÉV-vonalakon is.
  • A BKK-hoz igazítják a HÉV-vonalak és a Volánbusz Zrt. által közlekedtetett, Budapest környéki, agglomerációs buszjáratok díjszabását is.
  • Új kedvezményrendszert is bevezetnek: a pótdíjazás napján egy attól a naptól érvényes bérlet vásárlása és 2 napon belüli bemutatása esetén elengedik a helyszíni pótdíjtartozás jelentős részét.
  • Pótdíjváltozás a HÉV-vonalakon is

    A BKK-hoz igazítják a HÉV-vonalak és a Volánbusz Zrt. által közlekedtetett, Budapest környéki, agglomerációs buszjáratok díjszabását is. A pótdíjak mértéke mától:

    Helyszíni pótdíj: 8000 Ft helyett 12 000 Ft.

    Pótdíj 30 napon belül fizetve: 16 000 Ft helyett 25 000 Ft.

    30 napon túli befizetés esetén alkalmazandó pótdíj: 32 000 Ft helyett 50 000 Ft.

    Bővebben a mav-hev.hu-n.

    Újra jönnek a csúcsidőszakok – figyelmeztet a Magyar Közút

    A közlekedőknek az iskola kezdetével a nyáron megszokotthoz képest hosszabb menetidővel érdemes számolniuk, főképp a reggeli és a délutáni órákban. A Magyar Közút szakemberei ezért arra kérnek mindenkit:

    – időben induljanak útnak;

    – utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, vagy az utinform.hu weboldalon;

    – lehetőség szerint használjanak navigációs, közösségi autósalkalmazást az optimális útvonal megtervezéséhez;

    – a gyerekek miatt fokozott figyelemmel közlekedjenek az oktatási intézmények környékén;

    – a szülők tanítsák meg gyerekeiknek a helyes közlekedési magatartást és a KRESZ alapvető szabályait;

    – őszi időjárás esetén csak megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek, figyeljenek a távolságtartás betartására, és alakítsanak ki biztonsági folyosót a többsávos utakon a mentők, tűzoltók, rendőrök, közútkezelők számára.

    Szeptembertől megnő az úton lévők száma, érdemes jobban odafigyelni vezetés közben – Fotó: Instagram

    Adóváltozások ősztől

    Mától számos adóváltozás lép életbe, amelyek közül a legjelentősebb az összesen mintegy 450 ezer embert érintő kata módosításáról szóló törvényjavaslat. Az új katásoknak ezentúl csak magánszemélyektől származhat bevételük, és csak főállásban választhatják ezt az adóformát. A változás célja a feketegazdaság visszaszorítása.

    Töredékére csökkent a katások száma

    A júliusi bejelentést követő első tíz napban 4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új kata alá tartozhasson szeptember 1-jétől – közölte korábban a VG megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az eddig a kisadózó vállalkozások tételes adója alá tartozók augusztus 1. és szeptember 25. között nyújthatják be nyilatkozataikat, az új kataalanyiság szeptember 1-jétől jön létre. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy a tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozó az új kata választását a webes ügysegéden keresztül jelentheti be, a már működő egyéni vállalkozó a 22T101E jelű adatlapon jelezheti a választását.

    Újabb adókedvezményről tárgyalhat ősszel az Országgyűlés

    A 2024. december 31-éig meghosszabbított 5 százalékos lakásáfa további 4 évig alkalmazható lehet, amennyiben azt az Országgyűlés megszavazza. A javaslatot ősszel tárgyalhatják, jelentette be közösségi oldalán a pénzügyminiszter, Varga Mihály.

    Egy nyugdíjszabály is változik

    Az eddigiektől eltérően a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében mától 2023. augusztus 31-ig nem szüneteltetik azoknak az öregségi nyugdíját, korhatár előtti ellátását, szolgálati járandóságát, átmeneti bányászjáradékát, illetve táncművészeti életjáradékát, aki:

    – szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve

    – köznevelési vagy szakképző intézményben folytat keresőtevékenységet az ellátás mellett – olvasható az ado.hu-n.

     


    Adóváltozásokat hoz a szeptember MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

    Véradás Rákosmentén

    Ma 13-tól 18 óráig várják a véradókat a Ferihegyi úti szakrendelőben. A regisztrációhoz személyi igazolvány, lakcím- és tajkártya szükséges.

    Újabb szúnyogirtás Csepelen

    Folytatódik a központi szúnyoggyérítés Csepelen. A földi kémiai védekezést ma napnyugtakor végzik mintegy 300 hektárnyi területen, a Duna vonalában. Tartaléknapok: szeptember 2–3.

    Csütörtöki programeső

    Bár még csak csütörtök van, ám a kultúra iránt érdeklődők ma is megtalálják számításukat, hiszen két rangos rendezvény is ma kezdődik:

    – Japán gazdag zenei kultúrájába pillanthatunk be szeptember 1–4. között az I. Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon,

    – az Art+ Cinema jóvoltából a skandináv filmek legjavát láthatjuk szeptember 1–7. között a 9. Skandináv Filmfesztivál keretében.

    150 éve alapították az Iparművészeti Múzeumot

    1872-ben Európában harmadikként Budapesten alapítottak Iparművészeti Múzeumot, köszönhetően az országgyűlés által erre a célra megszavazott 50 ezer forintnak köszönhetően. A múzeum 1896-ban költözött a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, ma is működő épületbe. A múzeumban a magyar és a külföldi iparművészet kiemelkedő alkotásait gyűjtik. Az Iparművészeti Múzeumot bezárták 2017-ben a főépületet érintő rekonstrukciós munkálatok miatt, ám idén nyáron átmenetileg, a szeptember 25-ig megtekinthető Esterházy család műkincseiből nyíló kiállítás miatt újra megnyitotta kapuit az intézmény.

    Az Üllői út 33–37. szám alatt található Iparművészeti múzeum épülete jelenleg felújítás alatt áll MTVA/Bizományosi: Róka László

    5 éve halt meg a legendás Aranycsapat balszélsője

    Czibor Zoltán, 1945 gólkirálya tagja volt az 1952. évi helsinki olimpián aranyérmet, és az 1954. évi berni világbajnokságon „csak” ezüstérmet nyert labdarúgó-válogatottnak. Az akkor világverő, legendás Aranycsapat balszélsőjeként 43-szoros válogatott volt, s 17 gólt lőtt a nemzeti 11-ben. Az 1956-os októberi forradalom idején csapata külföldi túrájáról nem tért haza, külföldi együttesek tagjaként is sikeres volt: kétszer nyert bajnokságot és egy kupát. Visszavonulása után Spanyolországban élt és kávézót vezetett, majd 1990-ben hazatelepült.

    Hazatelepülése után haláláig segítette a komáromi utánpótlás munkáját – Fotó: MTI/Mohai Balázs

     





    Ezeket olvastad már?
    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

    Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

    Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás