Hátborzongató jóslatot tettek az idegen élet felfedezéséről





Pár éven belül minden megváltozhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.18.
idegen élet

Egy svájci kormány alkalmazásában álló tudós merész jóslatot tett az idegen élet felfedezéséről. Dr. Sascha Quanz, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa szerint 25 éven belül biztosan földön kívüli létformákat fog találni az emberiség – idézi a tudóst a Space.com csillagászati portál.

„1995-ben kollégám, a Nobel-díjas Didier Queloz felfedezte az első Naprendszerünkön kívüli bolygót. Azóta több mint 5000 exobolygót ismerünk, és naponta találunk újakat” – mondta Quanz az intézet új, az élet eredetével és elterjedtségével foglalkozó központjának szeptemberi megnyitóján.

A több ezer exobolygó közül több tucatról feltételezik, hogy potenciálisan lakható, és folyékony víz lehet a felszínén. A tudós azt is kifejtette, hogy ezeknek a bolygóknak a száma az elkövetkező években drasztikusan nőni fog.

„Meg kell vizsgálnunk e bolygók légkörét, és olyan megfigyelési módszerre van szükségünk, amely lehetővé teszi, hogy képeket készítsünk ezekről a planétákról” – mondta Queloz.

Bár a James Webb űrteleszkóp már készített bámulatos fotókat egy óriási exobolygóról, elsődlegesen a csillagok képalkotására összpontosít, és – ahogyan Quanz fogalmaz – nem „elég erős” ahhoz, hogy kisebb exobolygókról is képeket készítsen.

Itt jön képbe az asztrofizikus két projektje: az egyik egy hatalmas földi műszert takar, ami a chilei rendkívül nagy európai távcső – röviden: ELT (Extremely Large Telescope) – kiegészítője lenne, a másik az Európai Hírügynökség (ESA) küldetése, amelynek keretében exobolygók légkörét vizsgálnák, és kifejezetten a földön kívüli élet nyomait keresnék.

Ez utóbbi a LIFE projektnevet viseli, koncepcióját 2017-ben mutatták be először. Jelenleg is tervezési fázisban van, és az ESA jóváhagyására vár – írja a cikk alapján az Origo.

Fotó: europoster





Ezeket olvastad már?
„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

„Felháborító!” - recskafantomot fotóztak a KÖKI-nél

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

Magyar Péter öngyilkosságot hazudott

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

Baj van: az egész kórházat evakuálni kellett, utcára kerültek a betegek

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás