RETRO RÁDIÓ

Újabb közösségi kert nyílik ma Budapestben! Ebbe a kerületbe látogass el, ha szeretnéd megnézni

A Metropol összeszedte a nap legfontosabb tudnivalóit az új budai közösségi kertről, de megmutatjuk, azt is, hogy milyen időre számíthatunk.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.09.07. 04:00
I. kerület III. kerület IX. kerület XVI. kerület ez lesz ma

Közösségi kertet adnak ma át Budán

A megnyitót szerda délelőtt fél 10-kor tartják, amelyre várnak minden érdeklődőt. Európai nagyvárosok mintájára közösségi kertet hoznak létre az I. kerületben. A Kuny Domokos utca 6. szám alatti telken harminc magaságyással, asztalokkal, padokkal, kerti komposztálóval, esővízgyűjtő rendszerrel és egy közös fészerrel kialakított területet rendeztek be. A közösségi kert megnyitójára várják az érdeklődőket, akiknek a helyszínen körbevezetett sétát is tartanak.

Közösségi kertet avatnak ma fel az I. kerületben Fotó: Metropol

Mi is az a közösségi kert?

Röviden és egyszerűen nem más, mint bármely földterület, amelyet egy közösség közösen gondoz. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. A közösségi kerteket elsősorban a nagyvárosokban, különösen Budapesten szoktak kialakítani a sokemeletes, régi klasszicista bérlemények között, ahol ezek megbúvó zöld oázisokká válnak, de mostanában már vidéken is egyre több helyen találkozni közösségi kertekkel.

Futózáporok rondítanak bele a nyárias időbe

Szerdán is kitart a késő nyári idő, a napos-gomolyfelhős időben kezdetben keleten kialakulhatnak átmeneti záporok, napközben viszont sehol nem várható jelentős csapadék. A szél csak a záporok környezetében élénkül majd meg. A csúcshőmérséklet a 24–31 fok között alakulnak majd, de az esős helyeken akár ennél hűvösebb is lehet. A levegő hőmérséklete csütörtökig emelkedni fog, akkor a legmelegebb órákban, akár 33 fok is lehet, aztán egy visszafogott lehűlés veszi kezdetét az ősz.

Meleg lesz, de néha elered majd eső Fotó: Vas Népe

Ma még máshogy kell közlekedni a IX. kerületben

Filmforgatás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Ferencvárosban. Ezeket az utcákat mindenképp kerüljük el.

Tilos megállni:

 • ma 24 óráig a IX. kerületben, a Kinizsi utca 12-14. szám előtt,
 • ma 24 óráig a IX. kerületben, a Lónyay utca 32. szám előtt.
 • Ma még lehet pályázni vízgyűjtő edényekre

  Csapadékvízgyűjtő pályázatot indított a III. kerületi önkormányzat, amelyre szeptember 7-e 16 óráig lehet jelentkezni az obuda.hu oldalon megadott jelentkezési lapon. Ingatlanonként 1 darab esővízgyűjtő tartályt lehet igényelni. További részletek az önkormányzat honlapján.

  Véradás a XVI. kerületben

  Ma a Vöröskereszt a polgármesteri hivatal Havashalom utcai épületében tart véradást 14 és 18 óra között. Aki segíteni szeretne a személyi igazolványát, a lakcímkártyát és a tajkártyát ne felejtse otthon.

  Vért csak akkor adhatunk, ha nálunk vannak a szükséges okmányok Fotó: Somogyi Hírlap

  11. Mozinet Filmnapok

  Szeptember 7-én a Puskin Art moziban tartják meg a 11. Mozinet Filmnapokat. A vetítések után nem érdemes elrohanni, ugyanis kerekasztal- beszélgetéseket is meghallgathatnak az érdeklődők.

  Ma zárul a 9. Skandináv Filmfesztivál

  Szerdáig az Art Cinema moziban nézhetünk meg skandináv filmeket. Az utolsó vetítési napon olyan filmeket láthatunk mint például a A szomorúság háromszöge, a Tejháború vagy a Charter.

  Nyílt napok a Nyomdakerben

  Szerdán és csütörtökön a nyomdászattal ismerkedhetünk meg a Nyomdaker Kft.-ben. Az eseményre szeptember 7-én és 8-án 10 óráig lehet regisztrálni.

  Isten éltesse Mezey Györgyöt!

  Ma ünnepli 81. születésnapját Mezey György labdarúgó, edző, szövetségi kapitány. Mezey 1954-ben kezdett el futballozni majd visszavonulását követően edzősködni kezdett. 1983–86 között és 1988-ban a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt.

  81. születésnapját ünnepli ma Mezey György Fotó: Nemzeti Sport

  Szász-Kovács Emese 40!

  Ma ünnepli 40. születésnapját Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar párbajtőrvívó. A 2016-os olimpián a döntőben a kétszeres világbajnok olasz Rossella Fiamingo ellen győzött és lett aranyérmes a Vasas sportolója.

  Másik sportolónk Szász-Kovács Emese is ünnepel ma, méghozzá a 40. születésnapját Fotó: MTI/Illyés Tibor

   

  Ezeket olvastad már?
  Durva, mit tartogat az időjárás az év legmelegebb napja után

  Durva, mit tartogat az időjárás az év legmelegebb napja után

  Kontármunka: a most átadott Blahán megint javítani kellett a burkolatot – videó

  Kontármunka: a most átadott Blahán megint javítani kellett a burkolatot – videó

  Megtörte a csendet a család: tragikus hirtelenséggel halt meg az ötgyermekes anya

  Megtörte a csendet a család: tragikus hirtelenséggel halt meg az ötgyermekes anya

  Így zenél a városligeti okospad, kipróbáltuk

  Így zenél a városligeti okospad, kipróbáltuk

  Top hírek

  medve

  Medvetámadás Szlovákiában

  Barnamedve támadt két kocogóra az északnyugat-szlovákiai Kovácspalota egyik erdei útján, és megsebesítette egyiküket - közölte csütörtökön a szlovák rendőrség a Facebookon.  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás