RETRO RÁDIÓ

Virágoznak a közösségi kertek! – Várólistás a bejutás a dráguló élelmiszerárak miatt





Már most várólistás a tagfelvétel a budapesti közösségi kertek zömében. Míg korábban a klímaváltozás és a tudatos táplálkozás jegyében csatlakoztak az emberek, addig ma már többeket az elszálló élelmiszerárak miatti spórolás is vezet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.03.
VIII. kerület kertészkedés

Eddig sem jelentett akadályt a belvárosi „lakásban” kertészkedni. Nevelhettünk az ablakpárkányon paradicsompalántát, vagy imádkozhattunk a leárazáson vásárolt bazsalikomunknak, hogy produkáljon új hajtást. Aki ennél komolyabban gondolta a tudatos étkezést, és nem volt elég neki az erkély, tagja lehetett egy közösségi kertnek, ahol kedvére termeszthetett zöldségeket. Mára azonban nagyot fordult a világ: a háború és az energiaválság okozta áremelkedés következtében az egekbe szökött az élelmiszer, a zöldségek és a gyümölcsök ára. Egyre többen igyekeznek takarékoskodni, így nagyobb a nyüzsgés a közösségi kertekben is, ahol mindenki magának termesztheti meg azt, ami az asztalára kerül. A spórolás jelentős lehet havonta, ha valaki ügyesen csinálja.

Ground Közösségi Kert: a tagok a termesztés mellett közös programokat is tartanak Fotó: Metropol
A paradicsom is édesebb, ha saját Fotó: Metropol

A termékek drágulásával megnőhet a közösségi kertek forgalma

„Mi családokat látunk el, de vannak, akik eladásra is termelnek. A palántákért közelharc volt, hogy kié legyen, olyan népszerűek. Nagyobb a tudatosság, különösen a fiatalabb generációban. Ők kerülik a televegyszerezett gyümölcsöket és zöldségeket, mert érdekli őket, hogy mit adnak a gyereküknek enni” – mondta el a Metropolnak Bányi Gyuláné. A KALOT közösségi kert vezetője azonban rámutatott arra is, hogy ma már nem csak ez a prioritás akkor, amikor egy ember tagjává válik a közösségnek. „A növekvő élelmiszerárak miatt egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy saját maguknak termeljék meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Már most várólista van a belépni vágyó tagoknak, az elmúlt hónapokban sokkal többen jelentkeznek hozzánk.”

Sokféle és -fajta közösségi kert létezik, a belvárosban és a külvárosban lehet díszkertet, gyümölcsöst, de akár tankertet is találni Fotó: Metropol

A helyzet nem lesz másmilyen, mint a járványidőszakban

„A Covid-időszakban a kertekben normális volt a helyzet. A mezőgazdasági munkát nem korlátozták a járvány idején, ezért minden rendben ment, remélem, most sem lesz máshogy” – vélekedett Bányi Gyuláné. Mindenesetre az emberek életszínvonala javulni fog a spórolással és az általános közérzete is, hisz sokkal jobban érzik magukat, ha tudják, mit esznek, és mellé még ők is termesztették meg azt.

Így változott az ágyásokban gyakran termelt zöldségek ára az elmúlt évben

· Paradicsom: 584 Ft/kg – 889 Ft/kg

· Paprika: 697 Ft/kg – 1180 Ft/kg · Uborka: 529 Ft/kg – 704 Ft/kg · Vöröshagyma: 298 Ft/kg – 329 Ft/kg

Havonta tízezreket lehet spórolni szezonban

A spórolás mértéke, a termények mennyisége függ a kert és az ágyás méretétől, az időjárástól és az évszaktól. Van aki el is ad, van aki csereberél, de van olyan is, aki az egész családja számára megtermeli a zöldséget. „A 6,5 négyzetméter alapterületű magaságyások szerintem csak alaptapasztalatok szerzésére alkalmasak, főleg, ha vegyesen kerülnek bele konyhakerti növények. Ilyenkor a megtermelt termények csak kiegészítői lehetnek egy háztartás éves fogyasztásának. Egészen más a helyzet viszont monokultúra kialakításánál (egyféle, pl. csak paradicsom ültetése). Ezzel már megoldható nyári időszakban egy család teljes ellátása is. Fűszernövények termesztésével egy kisebb közösség is ellátható ekkora területről – avatta be a Metropolt Kormos Péter, a Zöldpalota Kert megbízott vezetője.

 

A Kortárs Építészeti Központ például öt kertet működtet. Ezek megközelítőleg 800 tagnak, azaz háztartásnak biztosítják a kertészkedés lehetőségét Olvasói fotó

 

 





Ezeket olvastad már?
Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

Volt, nincs: eltüntettek pár kínos képet Magyar Péterről

Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Sokkoló tanulmány: mérgező anyagokkal van tele az eper és sok más gyümölcs és zöldség

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

Megdőlhet a balatoni pontyrekord: 25 ország horgászai veszik be a Balatont

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

„Ez annyira kicsinyes” – Teljesen kiakadt egy nő azon, amit a férfi tett vele a randin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás