Újra lecsaptak az unokázós csalók, Ildikót kétmillióval károsították meg





Kétmillió forinttal vertek át egy aggódó nőt unokázós csalók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.30.
bűneset

Ildikó édesanyját egy magát ügyvédnek kiadó férfi hívta fel, aki szerint a hölgy fia (vagyis Ildikó testvére) egy fegyvereket tartalmazó csomagot vett át, miközben lekapcsolták őt a rendőrök, sőt: a fogdában még jól meg is verték. Ezt követően közölték az asszonnyal, hogy gyermekének szabadulása fejében lehetősége nyílik kifizetnie egy általa megfelelőnek talált összeget, a nő pedig össze is szedett 2 millió forintot, amit egy futárnak adott át az utcán – hangzott el a Retro Rádió Bochkor című reggeli műsorában.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

A BRFK három bűnszervezetet kapcsolt már le korábban

Nagy-Kovács Dávid, a BRFK vagyonvédelmi osztályának betörési alosztályvezetője a Borsnak elmondta, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények 2018-ban ütötték fel fejüket Budapesten és Pest megyében.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányságon speciális nyomozócsoportot hoztunk létre, amely kidolgozta a bűnmegelőzési és felderítési stratégiákat, és a nyomozás mellett koordinálta a kerületi kapitányságok munkáját is. Ennek eredményeként sikerült felderítenünk, illetve lekapcsolnunk három, kifejezetten az unokázós csalásokra specializálódott bűnszervezetet” – árulta el a rendőr őrnagy, hozzátéve, hogy ezt követően drasztikusan visszaszorultak a hasonló bűncselekmények.

„Persze, amíg lesz telefon, csalók is lesznek, vagyis mindig akadnak majd olyanok, akik megpróbálnak visszaélni a ténnyel, miszerint az emberek szeretik családtagjaikat, és segíteni is megpróbálnak majd rajta” – magyarázta Nagy-Kovács Dávid.

A csalók ugyanis azonnali stresszhelyzetet teremtenek

„Azt mondják a kiszemelt illetőnek, hogy ők rendőrök, mentősök, orvosok, illetve egyéb hivatalos szerv képviselői, és például arra hivatkoznak, hogy az unokájuk került bajba, szenvedett balesetet, ám egy bizonyos összeg kifizetésével előbb juthat egészségügyi ellátáshoz, nem indítanak ellene eljárást és így tovább” – fejtette ki a szakember a Borsnak.

Igaz, az sem véletlen, hogy az efféle hívások zöme mindig a délutáni, illetve esti órákban fut be.

„Az emberek, pláne az idősek olyankor már nyugalomban várják a nap végét, amikor is hirtelen kiszakítják őket a lelki békéből, a csalók ugyanis azonnali stresszhelyzetet teremtenek, amelyben egészen a beszélgetés végéig benne is tartják az áldozatot” – ismertette a rendőr őrnagy.

Fontos a lélekjelenlét, és hogy időben cselekedjünk

Éppen ezért az alosztályvezető azt javasolja, hogy az ilyen megkeresések alkalmával mindenkinek legyen annyi lélekjelenléte, hogy leteszi a telefont, és egyrészt utánajár a hallottak valóságtartalmának – azaz felhívja a csalók szerint állítólagos bajba került szerettét –, másrészt azonnal értesíti a rendőröket, akik még idejében megkezdhetik a szükséges nyomozást.





Ezeket olvastad már?
Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás