Arra senki sem számított, amit a Covid okozott a terhes nőknek





Egy tanulmány szerint nőtt a terhességgel összefüggő szövődmények száma a koronavírus-járvány alatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.21.
terhességi komplikációk

A rossz eredmények a pandémiához kapcsolódó stresszhez és a terhesgondozás zavaraihoz köthetők az amerikai kutatás szerint. Az Egyesült Államok egészségügyi rendszerében megfigyelhető volt a rutinszerű, személyes terhesgondozási szolgáltatásokhoz való hozzáférés csökkenése. Ez ahhoz vezetett, hogy kevésbé váltak megfigyelhetővé a terhességgel összefüggő szövődmények.

A járvány világszerte feladta a leckét a betegellátásban – Fotó: Shutterstock

A szülés módjának, a koraszülések arányának és a halálozási kimeneteleknek a változásait vizsgálva azt találták, hogy a világjárvány alatt megnövekedett a kismamák halálozásesélye a szülés során, valamint nőtt a szív- és érrendszeri rendellenességek és a vérzés előfordulási esélye. „Csekély, de statisztikailag szignifikáns növekedést tapasztaltunk a világjárvány alatt, ami riasztó” – mondta Rose L. Molina szülész-nőgyógyász. Molina és munkatársai több mint 1,6 millió várandós nő adatait elemezték, akik 463 amerikai kórházban szültek a Covid megjelenése előtti 14 hónapban és a világjárvány első 14 hónapjában. Nem volt statisztikailag érdemleges különbség a két csoport demográfiai jellemzői között.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának jelentéseivel összhangban a csapat megerősítette, 5,2 százalékkal csökkent az élveszületések száma a járvány idején. Elemzésük azt is feltárta, hogy a szülési kórházi kezelés során az anyák halálozási aránya a világjárvány előtti 5,17-ről – 100.000 terhes betegre vetítve – 8,69-re nőtt a pandémia alatt. Molina és munkatársai szerint a romló eredmények azt mutatják, hogy a világjárvány negatívan befolyásolta a szülészeti ellátást az Egyesült Államokban.

A kutatócsoport azt is tapasztalta, hogy a kórházban töltött idő lerövidült, különösen a világjárvány alatti császármetszés után, mivel a szülészek és a betegek megpróbálták minimalizálni a fertőzés terjedését. Ugyanakkor a járvány idején csökkent a szepszis aránya, ami valószínűleg a fokozott kézhigiénia és maszkhordás eredménye.





Ezeket olvastad már?
Újra gázolt a vonat, menekítették az utasokat

Újra gázolt a vonat, menekítették az utasokat

Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás