Elképesztő: így tetőzik a koronavírus-járvány 6. hulláma hazánkban





Úgy tűnik, az elmúlt két nyár után most nem megy „szabadságra” a betegség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb, augusztus 3-ai adatai szerint országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A szakemberek szerint most tetőzik hazánkban a koronavírus-járvány 6. hulláma, mi vár most augusztusban és ősszel? Összeszedtük a főbb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.06.
omikron variáns jelenlegi tudnivalók

Más ez a járványhullám, mint az eddigiek

Több beteg van és a számuk még nőhet, de miután kevesebben kerülnek kórházba, mint a járvány korábbi hullámai során és az intenzív osztályon ápolt betegek száma sem nő számottevően, dr. Szlávik János optimista, aki szerint ez a járvány lassan influenzaszerűvé laposodik. A Dél-Pesti Centrum Kórház Infektológiai Osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy jelenleg az omikron BA4-es és BA5-ös változata terjed, ami ugyan fertőzőbb, mint a korábbi változatok, és meg tudja kerülni az immunrendszert, de aránylag enyhe tüneteket okoz, oltatlanoknál képes tüdőgyulladást okozni, de a három oltással rendelkezők általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak és körükben igen ritkán okoz súlyos tüneteket. A mostani variáns tünetei könnyen összekeverhetők akár az influenzával vagy allergiás tünetekkel. Ennek eldöntésében segíthetnek a patikában kapható gyorstesztek, amelyek nagy biztonsággal kimutatják a fertőzöttséget, és megmutatják, otthon kell-e maradni.

Dr. Szlávik János infektológus az őszi esetszámok növekedését várja, ami nem jelenti azt szerinte, hogy több lesz a kórházban ápoltak száma is Fotó: TV2 Mokka

Mi várható iskolakezdés után?

Dr. Rusvai Miklós számításai szerint hamarosan lecseng a 6. hullám, ám úgy véli, ősszel változik a helyzet.

„Amikor megkezdődik az iskola, mindenki visszamegy a munkába, jön a hűvös és nyirkos idő, tehát valamikor szeptember végén, október elején kezdődhet majd a következő hullám, nem lepődnék meg, ha 10 ezer fölött lenne novemberre az új fertőzöttek száma naponta” – összegezte véleményét lapunknak a virológus.

A 6. hullám lecsengése után novemberre újabb napi 10 ezer fölötti újfertőzött-számmal számol dr. Rusvai Miklós virológus Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Hasonlóan vélekedik dr. Szlávik János is, az iskolakezdést követően szerinte is több lesz a beteg, de úgy véli, hogy egyelőre ez nem jelenti majd azt, hogy kórházba is többen kerülnek, hiszen az újabb variánsok nem okoznak komolyabb megbetegedést. Bár hozzátette, hogy mint minden vírus, a koronavírus is kiszámíthatatlan.

Ezek a jellemző koronavírus-tünetek most

– hasmenés

– torokfájás, torokkaparás

– esetleges hőemelkedés, láz

– ízületi fájdalmak, fejfájás

– gyengeség

– előfordulhat íz- és szaglászavar.

Maszkhasználat: kell vagy sem

Mivel a vírus leginkább cseppfertőzés útján, a levegőben terjed, így az elővigyázatosság nem árthat. Aki nem szeretne megbetegedni, nem szeretne magán még enyhe tüneteket sem tapasztalni, annak érdemes maszkot viselnie, de nem csak a tömegközlekedési eszközökön. A maszkviselés különösképp az oltatlanoknál és a veszélyeztetetteknél lehet továbbra is fontos a vírusvédelem szempontjából. Emellett továbbra is érdemes az alapvető higiéniai szabályokat – fertőtlenítés, alapos kézmosás – betartani, hiszen a fertőzés tárgyakkal is átvihető.

Utazhatunk-e korlátozás nélkül külföldre nyáron?

Egyelőre szinte mindenütt feloldották a Covid miatti utazási korlátozásokat és a maszk sem kötelező. Ennek ellenére:

– külföldi utazáskor érdemes magunkkal vinni az európai uniós Covid-igazolványt, amivel bizonyíthatjuk, hogy be vagyunk oltva vagy átestünk a betegségen,

– aki egzotikus vagy távoli országba utazik, mindenképpen tájékozódjon indulás előtt az aktuális helyi szabályozásról.

Kell-e rendszeresen oltakozni?

Az egészséges 60 év alattiak esetében nem egységes, hogy szükséges-e a 4. oltás. Dr. Szlávik János úgy véli, ha a 3 oltás jó ideig megvéd minket a súlyos fertőzéstől, akkor legyen elég a három. Ugyanakkor a harmadik oltást követő 4-5 hónap elteltével mindenképp javasolt az újabb oltás felvétele a veszélyeztetett csoportba tartozóknak:

– az időseknek,

– a daganatos betegeknek,

– a hematológiai betegségben szenvedőknek

– és a művesekezelésben részesülteknek.

Amint azt a Ripost írja, az infektológus főorvos úgy véli, a jövőben várhatóan elegendő lesz évente egy emlékeztető oltás. És felhívta a figyelmet arra, hogy az oltatlanok mellett a gyerekek oltása is fontossá válik, mivel a vírus egyre inkább őket is támadja.

Ez a vírus bár kicsinek tűnik, mégis nagy bajokat tud okozni, a 6. hullám után jöhet a 7. is Fotó: Northfoto

 





Ezeket olvastad már?
Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás